A halban lévő omega-3 zsírsavak fontossága:

1. oldal: A halolaj jótékony hatása a gyermekekre:

Mint már korábban említettük, a halolajban lévő omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. A halolajban számos fontos vitamin és ásványi anyag található, amelyek szükségesek a gyermek megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Alább elolvashatja, milyen jótékony hatásokkal van a halolaj a gyermekekre.

1. Egészséges agyi funkciók:

Számos tanulmány készült az omega-3 DHA-ról. A tanulmányok szerint a vegyület fontos szerepet játszik a tanulási képességek növelésében a gyerekeknél. Támogatja az agy működését, valamint biztosítja, hogy az megfelelően és egészségesen funkcionáljon.

2. Serkenti a kognitív fejlődést:

A DHA a gyermek kognitív fejlődésére is hatással van. Különböző tanulmányok szerint ha alacsony ennek az egészséges zsírnak a szintje a gyermek szervezetében, akkor magatartási zavarok, olvasási- valamint tanulási nehézségek alakulhatnak ki. Ha növekszik a DHA szint a gyermek szervezetében, akkor javul a numerikus és memória visszahívás, a magatartás és az olvasási képesség is.

3. Javítja a látást:

Mint már korábban említettük, a halolajban lévő omega-3 zsírsav nagyon fontos szerepet játszik a gyermekeknél a szem fejlődésében. Kimutatták, hogy a DHA élesíti az újszülött látását, ezért tanácsos a várandós- és szoptatós nőknek halolajat fogyasztaniuk.

4. Erősíti az immunrendszert:

Köztudott, hogy az erős immunrendszer létfontosságú, mégpedig azért, hogy a szervezet is erős maradjon, és ne alakuljanak ki különböző betegségek. A tanulmányok szerint kapcsolat fedezhető fel az omega-3 zsírsavak és az erősebb immunrendszer között. A halolaj olyan proteint tartalmaz, amely javítja az immunfunkciókat. Ha a gyerekek több halolajat fogyasztanak, akkor növekszik a szervezetükben ennek a proteinnek a szintje, ezáltal pedig erősödik az immunrendszerük is. Kétségtelen, hogy így egészségesek maradnak, és nem betegednek majd meg.

5. Meggátolja az ekcéma kialakulását:

A gyerekek (de még a babák) között is az egyik leggyakoribb probléma az ekcéma. Az omega-3 zsírsav azonban megakadályozza ennek a bőrproblémának a kialakulását. Mivel erősen gyulladásgátló hatású anyag, ezért hatékonyan csökkenti a gyulladás mértékét a szervezet különböző részeiben, beleértve a bőrt is.

6. Jó hatással van az ADD-re és az ADHD-re:

Már említettük, hogy számos tanulmány készült a halolajban található omega-3 zsírsavak jótékony hatásairól. Egy tanulmány szerint azoknál az ADD-s és ADHD-s gyerekeknél, akiknek halolajat adtak, jelentősebb javulást volt megfigyelhető, mint azokon, akik gyógyszert kaptak a probléma kezelésére. A tanulmányozott gyerekek 90 százalékánál jelentős koncentrációs, magatartásbeli és kapcsolat-fenntartási (kifejezetten a szülőkkel) javulás volt megfigyelhető.

7. Kezelhető vele a depresszió:

A depressziós felnőtteket gyakran kezelik halolajjal. Az olaj gyerekekre való hatását is vizsgálták ezzel a problémával kapcsolatban. 2006-ban, a halolajról készült egy kisebb tanulmány, amelyben depressziós, 6-12 év közötti gyermekeket vizsgáltak. A tanulmány szerint az olaj jelentősen csökkentette a gyerekek tüneteit.

8. Megakadályozza a kettes típusú cukorbetegség kialakulását:

Egy kisebb tanulmány során megvizsgálták a halolaj és annak hatásait a kettes típusú cukorbetegséggel kapcsolatban. A tanulmányban olyan gyermekek vettek részt, akiknél magas volt a probléma kialakulásának a kockázata. A kutatók szerint azoknál a gyerekeknél, akik omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet követtek, jelentősen csökkent a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

9. Segíthet az asztma kezelésében:

Az omega-3 zsírsavak fogyasztásával csökkenthető a légutak gyulladása, ezért jó hatással lehet az olaj az asztmás betegekre is. Egy 29 asztmás gyereken végzett tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik 10 hónapig halolajat kaptak, kevesebb tünet jelentkezett, mint azoknál, akik nem kaptak halolajat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy még több kutatás szükséges ahhoz, hogy meghatározható legyen a halolaj jótékony hatása a gyerekekre. Az eddigi eredmények azonban biztatóak és pozitívak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!