Az egyébként egészséges 57 éves férfi úgy gondolta, csak hátizom erősítő gyakorlatokat igényel szervezete, ezért felkeresett egy személyi edzőt és segítségét kérte. Ám akármennyit is edzett, lába egyre jobban fájt, végül már autója és az élélmiszerbolt közti távolságot is nehezen tette meg. Edzőjével arra jutottak, hogy valami más lehet a probléma, nem a háta szorul erősítésre, és ezért orvosi tanácsot kért. 

A vizsgálatok kimutatták a probléma igazi okát, lábában az alsó végtagjaihoz vezető artériák majdnem 100%-osan elzáródtak. Okai több éven át tartó dohányzás, és a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása, amely okán a koleszterin, hegszövet, és apró vérrögök felhalmozódtak ereiben. 

Sokan úgy hiszik, az ilyenfajta érelzáródás csak a szívben fordulhat elő, de ahogy azt Dow esete is példázza, a testben bárhol előfordulhat. Az ilyen, nem a szívben megjelenő problémát hívják Perifériás Arteriális Betegségnek. Néhány esetben lábfájdalmat is okoz, amely korai jelzője annak, hogy nagy a szívroham vagy a stroke veszélye. Korábban nem tartották súlyos állapotnak, a járáskor jelentkező lábikra görcsöt, ami megállásra készteti az embert. Kirakat néző betegségnek hívták. Azóta ez a szemlélet gyökeresen megváltozott.

“Ez egy komoly, egész testre kiható betegség fémjele” - nyilatkozta a Dow-t operáló Dr. James Stanley, a michigani egyetem szív- és keringési osztályának orvosa - “Az ősz hajszálakhoz hasonló, amely nem csak egy helyen jelenik meg. Tehát ha ilyesfajta elzáródás jelenik meg lábában, hamarosan máshol is meg fog jelenni. A Perifériális Arteriális betegek negyede, akik lábproblémákra panaszkodnak, öt éven belül belehalnak betegségükbe, főképp szívroham, vagy egyéb szívproblémák miatt. A Dow-hoz hasonló betegek, akiknek fájdalmai a rövid sétákat is majdnem lehetetlenné teszik, még rosszabb esélyekkel indulnak, felük belehal betegségükbe öt éven belül.”

Dow-nak szerencséje volt, időben diagnosztizálták és kezelték problémáját. Dr. Stanley bypass műtétet végzett, így megszűntette a lábát elzáró arteriális blokádot. “Természetesen ez egy igen ijesztő élmény volt” - mondta Dow, aki az eset óta leszokott a dohányzásról és étkezési szokásait is megváltoztatta - “Biztos vagyok benne, hogy nem csak a végtagjaim keringésével vannak problémák, hanem a testem többi részén is.”

Dr. Stanley több évtizedes tapasztalata során több ezer komoly Perifériális Arteriális beteget operált meg. Az Egyesült Államokban majdnem harminc millióan szenvednek az eféle megbetegedések valamilyen formájától, bár azok nagy része semmiféle tünetet nem mutat. A hetven év feletti lakosság körében minden ötödik ember szenved ilyen betegségtől. 

“Kit veszélyeztet a legjobban a Periferiális Arteriális betegség? Az ötven feletti lakosságot, a dohányosokat, a cukorbetegeket, a magas vérnyomásúakat, a magas koleszterinszintűeket, és az elhízottakat.” - mondta Dr. Stanley - “Máshogy fogalmazva azok körét, akiket a szívroham és a stroke is veszélyeztet. 

A Perifériális Arteriális betegség megelőzése vagy súlyosbodásának elkerülése érdekében ugyanazokat teheti, amit a szívroham vagy a stroke megelőzése érdekében is javasolnak. Hagyja abba a dohányzást, étkezzen egészségesebben, folytasson több testedzést, figyeljen oda vércukorszintjére, amennyiben túlsúlyos, szabaduljon meg a felesleges kilóktól, valamint figyeljen oda vérnyomására és koleszterinszintjére. Kérje ki orvosa tanácsát, hátha azt javasolja, szedjen rendszeresen aspirint vagy valamilyen egyéb gyógyszert a vérrögök kialakulásának meggátolása érdekében, illetve a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentése miatt.

Bár lába fájhat a betegség miatt, mégis a legjobb orvosság, ha sokat sétál. Minél többet sétál, annál jobban segíti szervezetét az apróbb erek bevetésében, amelyek az elzáródott ér megkerülésével juttatnak vért a végtagokba. 
Néhány betegnél azonban olyan stádiumba jutott a betegség, hogy nyugalmi állapotban, akár alvás közben is fájdalmat érez, amely olyan erős is lehet, hogy felébreszti legmélyebb álmából is. Leggyakrabban a lábfejekben jelentkezik a fájdalom, amely olyan érzés, mintha erősen befáslizták volna lábát. Ha ilyet érzékel, nagyon komoly problémával áll szemben, hiszen a kisebb erek segítsége sem elegendő a probléma megkrüléséhez.”

A komoly Perifériális Arteriális megbetegedés jele a lábfejeken és lábujjakon megjelenő fájdalmas kelések, amelyek az elegendő vérmennyiség hiányában jelennek meg, hiszen ilyen esetben az alsó lábszár vérellátása nem elegendő a szövetek fenntartásához, és azok lassan bomlani kezdenek. A cukorbetegek, akik sebei feltűnően nehezen gyógyulnak vannak a legveszélyesebb helyzetben. A rosszul, vagy egyáltalán nem kezelt sebek rosszabbodásával végtagjai üszkösödni kezdhetnek, amelyre gyakran csak az amputáció a megoldás. 

A betegségek nagy része korántsem ilyen súlyos, azonban az odafigyelés elengedhetetlen, hiszen a tünetek gyorsan nagymértékben súlyosbodhatnak. Dr. Stanley ezért azt ajánlja, ha fájdalmat érez egyik vagy mindkét lábában, forduljon orvoshoz, főképp ha a tünetek egy hétnél hosszabb ideig tartanak. A vizsgáló orvos egy egyszerű és fájdalommentes ultrahangos, úgynevezett Doppler tesztet végez, amellyel könnyedén kimutatható a vérrög és annak kiterjedése. Az eredménytől függően orvosa további vizsgálatokat is kérhet, mint a mágneses sugárzásos arteriogram (MRA), vagy a megszokott artériavizsgálat, amely során katéter segítségével festékanyagot fecskendeznek az artériába és vizsgálják annak terjedését. 

Amennyiben komoly elzáródást találnak, mint Dow esetében is, több megoldási lehetőség is kínálkozik. Kettő közülük hasonló a szívproblémákkal küzdők kezeléséhez, az egyik egy enyhébb mértékű beavatkozás, mint az angioplasztika, amely során egy apró ballonnal megnyitják az elzáródást. A másik lehetőség egy bypass műtét, amely során az elzárt terület helyére egy új szakaszt építenek be. 

Kecsegtető új lehetőségek is vannak, amely során az elzárt terület helyén a szervezet új artériákat növeszt, ezen felül pedig a súlyos Perifériális Artériás betegek jelentkezhetnek a MultiGeneAngio nevű új, kísérleti fázisban levő kezelésre is. A MultiGeneAngio kísérlet során a páciens karjában található vénából mintát vesznek, olyan géneket adnak hozzá, amely segíti a vérerek növekedését, majd az elkészült sejteket az elzárt artériába fecskendezik. A kezelés még kísérleti fázisban van, biztonságát és a megfelelő befecskendezendő sejtek számát még kutatják, de amennyiben megfelelő eredményekre jutnak, hamarosan új fejezet nyílhat a betegségek kezelési módszereiben. 

Addig a napig a Perifériális Artériás betegségek ellen a legjobb fegyver az odafigyelés, hiszen “ha ilyen betegségben szenved, nem csak lába egészsége forog kockán, de az élete is.” - figyelmeztet Dr. Stanley. 

Tények a Perifériális Artériás Betegségről (Peripherial Arterial Disease, vagy PAD): 

    néha Perifériális Érrendszeri Betegségnek is hívják, mindkét elnevezése ugyanazt a betegséget takarja, amely során a szívtől távol eső végtagok vérerei elzáródnak
    az elzáródást az ereken belüli koleszterin, sebszövet, és vérrögök felhalmozódása okozza, ugyanaz a probléma, amely a szívet körülvevő erekkel is megtörténhet
    a PAD megakadályozza a lábszárak és lábfejek megfelelő vérellátását, amely fájdalmat és zsibbadást okozhat, bicegő fájdalomnak hívják, amennyiben séta vagy testmozgás közben jelentkezik, pihenő fájdalomnak, amikor alvás közben lepi meg
    a szívben vagy az agyban előforduló hasonló elzáródások okoznak szívrohamot vagy stroke-ot 
    a PAD betegek, főképp azok, akiknek betegsége fájdalommal jár, nagyobb eséllyel szenvednek szívrohamot vagy stroke-ot, ezért a PAD-t komolyabb, életveszélyes problémák előjelének tekintik
    nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál, akiknek öröklött, genetikus hajlama van az érelzáródásra, illetve az ötven év feletti korosztály körében
    gyakrabban fordul elő dohányosok, cukorbetegek, magas vérzsír százalékú személyek (például koleszterin), magas vérnyomásúak, és túlsúlyosak körében
    az Afro-amerikai lakosság körében gyakoribb megbetegedés 
    ultrahang teszttel diagnosztizálható
    amennyiben PAD beteg, szokjon le a dohányzásról 
    testmozgással, megfelelő étrenddel, a vércukorszint mérésével, valamint gyógyszerekkel csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet
    komolyabb megbetegedés esetében enyhe orvosi beavatkozással vagy kisebb műtéttel gyógyítható.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!