A fokhagyma nem csak rákmegelőző és koleszterinszint csökkentő hatása ismert, hanem a magas vérnyomás kezelésében is hatalmas segítség. Sokféle formában fogyasztható, meleg tejbe keverve, olaj nyerve belőle, vagy nyersen egyaránt ugyanolyan hatékony. 

A fokhagyma szulfid és allicin tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást. Az allicin ellazítja a vérereket, és csökkenti a rájuk nehezedő nyomást is. Az angoitensin enzim vérnyomást növelő hatását meggátolja, és segíti a szívizom megfelelő működését. A vér koleszterin szintjét is csökkenti. 

A fokhagyma napjaink egyik leghatékonyabb és leggyakrabban használt gyógynövénye.

A hidrogén szulfid – nitrogén oxid szintézist is stimulálja, így segíti a vérerek ellazulását. Mindezek mellett a fokhagyma az emésztést is javítja, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a koleszterinszintet. 

Már a középkorban úgy tartották: egyetlen nap se teljék el fokhagyma fogyasztása nélkül. Kb. 4 ezer év e termesztik és fogyasztják. Nem kell belőle sok, csak napi egy gerezd. Számtalan alkoholban áztatott fokhagyma tinktúra receptet ismerünk, de a frissen összezúzott, olíva olajjal és petrezselyemmel összedolgozott fokhagymának (alioli) nincsen párja. Az íze és a hatása is kiváló. Elkészítés pár perc. Minden mártások (majonéz, tartár, stb.) öregapját tisztelhetjük benne.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!