A répában, édesburgonyában és a paradicsomban található likopin és a béta-karotin hiánya nagyban növeli a szívroham általi halálozás kockázatát, derül ki egy finn kutatásból, melynek eredményeit a European Journal of Public Health publikálta.

A kutatásban 1031, 45-65 éves férfi vett részt.  A kutatók a résztvevők likopin, alfa- és béta-karotin, retinol és alfa-tokoferol szintjét vizsgálták és követték nyomon több évig. Az átlagosan 11,5 évnyi eltelt idő alatt az 1031 résztvevő közül 194-nek volt szívrohama, mégpedig azoknak, akiknek alacsonyabb volt a likopin- és béta-karotin koncentrációja a szervezetükben.

A paradicsom az egyik legjobb likopinforrás, ráadásul főzve vagy sütve likopintartalma megnő.

Annak érdekében, hogy elegendő mennyiséghez jussunk az efféle tápanyagokból, együnk több paradicsomot, répát és édesburgonyát!

A paradicsom az egyik legjobb likopinforrás. Meglepő módon azonban a főtt, vagy párolt paradicsom nagyobb mennyiségben tartalmaz likopint, mint a nyers paradicsom. Ez annak köszönhető, hogy a paradicsom elkészítése során a benne található likopin aktivizálódni tud, különösen, ha jó zsiradékkal együtt készítjük el, például olívaolajjal. Ekkor a likopin bioaktivitása megsokszorozódik!

A répa nagy arányban tartalmaz alfa- és béta-karotint. Több kutatás bebizonyította már, hogy a répafogyasztás jelentős pozitív hatással van a szív- és érrendszerre és segít megelőzni a szívrohamot.

A répa viszont a legjobb nyersen fogyasztva. Szeletelve, aprítva adhatjuk salátákhoz, vagy akár pürésíthetjük, turmixolhatjuk is: almával és más gyümölcsökkel együtt finom turmixolt ital készíthető belőle.

Az édesburgonya az egyike azoknak a zöldségeknek, melyek bővelkednek tápanyagokban, mégis meglehetősen keveset fogyasztunk belőle. Mindez annak ellenére történik, hogy a gumós zöldség beszerzése relatíve nem is drága, ára általában a sárgarépáéhoz hasonló.

Az édesburgonya elkészítésékor először mindig hámozzuk meg, majd szeleteljük fel, ezután pedig olívaolaj hozzáadásával pároljuk, vagy süssük meg, hiszen a paradicsomhoz hasonlóan ekkor hasznosul a lehető legjobban a benne található béta-karotin. Főtt édesburgonyából pedig készíthetünk pürét egy kis vajjal és citromlével, mely a klasszikus burgonyapüré ideális alternatívája lehet.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!