A fokhagyma a legbámulatosabb és legsokoldalúbb fűszer- és gyógynövények egyike. Közismert, hogy segít megelőzni a daganatok kialakulását, a magas koleszterinszint kialakulását, de kiderült, hogy mindezek mellett még a magas vérnyomás csökkentésére is képes!

A fokhagyma nyersen tartalmazza a legtöbb tápanyagot és allicint, mely legfontosabb gyógyhatású hatóanyaga.

A fokhagyma egy különleges adaptogén növény, mely fontos szerepet játszik a normál vérnyomás értékek elérésében és fenntartásában.

Magas vérnyomás ellen vagy esetén minden reggel egy gerezd fokhagyma fogyasztása ajánlott. A legjobb, ha összevágjuk, felaprítjuk, átpasszírozzuk, vagy alaposan összerágjuk, hiszen így szabadul fel belőle a legtöbb allicin. 

Ha féltjük leheletünket, a fokhagymát étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük, vagy a nyers fokhagyma fogyasztása után rágjunk el egy adag petrezselymet, mely természetes módon segít frissen tartani leheletünket. Idegkimerültség ellen zúzzunk össze egy fokhagymát és adjuk hozzá egy pohár tejhez, majd igyuk meg.
Kínában a fokhagymát már évszázadok óta használják a magas vérnyomás ellen. Egyiptomban a piramisépítők erőnlétét is a fokhagymafogyasztással tartották fenn. Pliniusz 61 betegségre ajánlja a Historia Naturalisban, Hippokratész hashajtóként, vízhajtóként, illetve a méhdaganatok ellen alkalmazta. 

Indiában a vöröshagyma és a fokhagyma is szívbetegségek és reuma elleni szerként ismert, a Shakespeare korabeli Nagy-Britanniában pedig afrodiziákumként tekintettek a fokhagymára.

Napjainkban Németországban is széles körűen elterjedt a fokhagyma alkalmazása a magas vérnyomás ellen és a tapasztalati ismereteken felül egyre több kutatás bizonyítja tudományosan is hatékonyságát. 

Sőt, az is kiderült, hogy a fokhagyma nemcsak a magas, de az alacsony vérnyomást is a normál szintre hozza, tehát végső soron azt mondhatjuk, hogy alapvetően kiegyensúlyozza a vérnyomást (adaptogén tulajdonság).

A fokhagyma ismert még  gomba- és baktériumölő  és féregűző hatásáról, nem véletlenül fogyasztják régóta megfázás, vagy vírusos fertőzések, bélférgesség (cérna giliszta)  esetében. Német kutatások szerint a fokhagyma a koleszterinszintet is csökkenti, segít karbantartani a szív- és érrendszert, így segítségével megelőzhetők a szívproblémák és –betegségek. Mindez a fokhagymában található allicin és ajoén nevű vegyületeknek köszönhető.

Mára az is számos kutatás által megerősített tény, hogy a fokhagyma hosszútávon a daganatok kialakulásának kockázatát is nagyban csökkenti, mely a benne található és a fokhagyma ízéért és illatáért felelős kénes vegyületek hatásának tudható be, hiszen ezek kontrollálják a rákkeltő karcinogéneket, illetve gyulladáscsökkentő hatásuk révén karbantartják az immunrendszert és meggátolják a krónikus gyulladások kialakulását, melyek mind döntő tényezőnek számítanak a daganatok kialakulásában.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!