“Gyakran lehetetlen megkülönböztetni a gyomorégés, a szívgörcs, és a szívinfarktus tüneteit” - mondta Dr. Prediman K. Shah, a Cedars-Sinai orvosi központ kardiológiai és érmeszesedési kutatócsoportjának vezetője

“Néhány apró jel alapján megkülönböztetheti a problémákat egymástól, de ha kicsit is nem biztos benne, mi is a baja, forduljon orvoshoz. A legfontosabb azt tudni, kiteszi-e magát olyan rizikófaktoroknak, amely végül szívrohamhoz vezethetnek. Amennyiben dohányzik, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy a vérnyomása, túlsúlyos, vagy családjában gyakoriak a szívproblémák, nagyon figyeljen oda szervezete jelzéseire. A szívroham jelei a mellkasban megjelenő hirtelen, erős, szorító nyomás és égő fájdalom, amely az egész mellkasra, nyakra, és akár mindkét karra kiterjedhet. Amennyiben ehhez hányinger, hányás, izzadás, nehéz légzés, és szédülés párosul, könnyen lehet, hogy ténylegesen szívrohama van.”

A szívgörcs a koszorúerekhez kapcsolódó szívproblémák leggyakoribb jele, a mellkasi fájdalom akkor fordul elő, ha a szívizom nem kap elegendő mennyiségű vért. A fájdalom, amely a vállban, karokban, nyakban, állkapocsban, vagy a hátban is érezhető, gyakran és könnyedén összekeverhető a gyomorégéssel. 

“Általában azt mondjuk betegeinknek, hogy ha úgy gondolja, szívrohama van, azonnal hívja a mentőket. Ez a lehető legbiztonságosabb megoldás, és inkább reagáljon túl egy problémát, mint hogy valós baj legyen” - javasolja Dr. Shah. 

Szívroham esetében a szívizom egy részének vérellátása részlegesen vagy teljesen megszűnik, hiszen a koszorúerek, amelyek a szív vérellátásáról gondoskodnak, elzáródnak. A szívizom károsodásának mértékétől függően testi fogyatékosságot, vagy halált is okozhat. 

“Sajnos nincsen rá biztos recept, milyen körülmények között vagy milyen időpontban jelentkezik egy szívroham. Az éjszaka közepén, nehezebb étkezés után, szexuális aktus közben vagy után, de akár könnyebb vagy nehezebb testmozgás közben is jelentkezhet. Természetesen ha koszorúér problémákkal diagnosztizálták korábban, a fenti tevékenységek és tünetek mind veszélyforrások lehetnek.” - mondta Dr. Shah - “Néha a refluxbetegség, vagy egy egyszerű gyomorégés is szívroham szerű tüneteket produkálhat. Amennyiben élete során gyakran tapasztalt gyomorégést, és a jelentkező tünetek azonosak a korábban átéltekkel, akkor nagyon nagy az esélye, hogy gyomorégése van és nem szívrohama. Ám amennyiben a tünetek kicsit is eltérőek, még nem tapasztalta őket, szédül vagy izzad, vegye nagyon komolyan a jeleit, mert lehet, hogy ezesetben szívrohamot él át.”

Dr. Shah azt is kiemelte, hogy rengeteg egyéb szívprobléma van, amely nem jár mellkasi fájdalommal, ám ugyanolyan életveszélyes lehet, mint egy szívroham. Járjon rendszeresen orvosi vizsgálatokra, és figyeljen oda egészségügyi állapotára, főképp miután elérte a középkorú éveit, 45-50 éves kora után. Akkor is kérje ki orvosa véleményét és végeztessen vizsgálatokat, ha komolyabb testedző programot szeretne elkezdeni. Néhány szívprobléma teljesen elrejti magát, egészen addig, amíg hirtelen halált nem okoznak."

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!