Sokszor hallani, hogy alacsony vérnyomás miatt gyengeségre fejfájásra panaszkodó emberek azt a jó tanácsot kapják, hogy gyorsan igyanak meg egy jó kávét, vagy teát és a vérnyomásuk ennek következtében emelkedni fog. A valóság azonban egészen más. A tea vagy a kávé fogyasztása valóban javítani fogja a közérzetüket, de nem azért, mert ezek megemelik a vérnyomásukat. 

Sőt, éppen ellenkezőleg. A tea és a kávé fogyasztása enyhe, de határozott vérnyomás csökkenést okoz. Viszont a teában lévő katechinek, illetve a kávéban található klorogén sav élénkít (a koffein mellett), az erőnlétet és így közvetve a közérzetet is javítja. 

A koffein a kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz.

Ha valaki valóban attól panaszos, hogy a vérnyomása alacsony, akkor inkább fogyasszon el 3-4 dl folyadékot (húslevest,) mert ezzel inkább elérheti vérnyomása kismértékű emelkedését, mint a teával vagy a kávéval. 

Még jobb megoldás a fizikai tréning. A mozgás hatására szívverésünk és ezzel párhuzamosan a vényomásunk is emelkedni fog (ez így normális), ezáltal a lehető legegészségesebb módon küzdünk az alacsony vérnyomás okozta panaszokkal szemben.

Nem tanácsolom, de tény, hogy a közvélekedéssel ellentétben az alkoholnak jelentős vérnyomás növelő hatása van. Ehhez elég már 3 cl tömény, 1-2 dl bor vagy egy fél liter sör elfogyasztása is. Az alkohol nem tágítja az ereket, nem csökkenti a vérnyomást, hanem növeli és a rendszeres alkohol fogyasztás a stroke gyakoriságát is megnöveli. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!