Habár nem sokszor gondolunk bele, a kén rendkívül fontos tápanyag a szervezet számára, ezért ha alacsony a kén mennyisége a szervezetünkben, akkor a szívünk egészségét kockáztatjuk.

1. oldal:

A kén egy nemfémes kémiai elem (rendszáma 16), amely létfontosságú a szervezet számára. Sajnálatos módon, sokan nem visznek be elég ként a szervezetükbe. Az évek során ugyanis a kénről mintha elfelejtkeztek volna az emberek. Sajnos a legtöbb diéta és étrend nem tartalmaz elég kénben gazdag táplálékot, például fűvel táplált marhát, fokhagymát, hagymát és minőségi tojást. A mezőgazdaságban dolgozók nem használnak ként a talaj tápanyagainak pótlására, ezért a növények és az állatok húsának kéntartalma is sokkal alacsonyabb. Egyértelmű, hogy a zöldség minősége attól függ, milyen talajon nőtt. Az állatok pedig megeszik ezeket a növényeket - mindegy, hogy azok milyen minőségűek. A kén természetes módon található meg például a forrásvízben. Fordított ozmózissal azonban eltávolítható a kén a vízből.

A kén a szervezetben tizedik legnagyobb mennyiségben megtalálható tápanyag. A szervezetben körülbelül ugyanannyi kén található, mint kálium, valamint több kén, mint nátrium. Létfontosságú elem az emberek számára, és sok más tápanyaggal képes kötést létrehozni, például az aminosavakkal (a proteinek építőelemei), fémekkel (amelyeket a kén kitisztít a szervezetből), vitaminokkal, valamint megerősíti a bőrt, a hajat és a körmöket is. Ugyanúgy a kénnek köszönhető a fokhagyma szaga és borz büdössége is. (Vagy például a romló tojás szaga.)

Az emberi szervezetben a glutátion molekula az, amelyik a legnagyobb koncentrációban tartalmaz ként. A glutátion aminosav ciszteinből, glutaminból, és glicinből áll. A glutátionnak számos funkciója van a szervezetben:

•    Antioxidánsként hat, és megszabadít a szabadgyököktől,
•    gyulladásgátló,
•    méregtelenít, mivel megköti a méreganyagokat és a fémeket, vízben oldódóvá teszi őket, így könnyen kiürülhetnek a szervezetből.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!