Habár nem sokszor gondolunk bele, a kén rendkívül fontos tápanyag a szervezet számára, ezért ha alacsony a kén mennyisége a szervezetünkben, akkor a szívünk egészségét kockáztatjuk.

3. oldal: Milyen táplálékban található kén?

A kén sokféle táplálékban megtalálható, köztük a kelbimbóban, a brokkoliban, káposztában és a hagymában. De elég nagy mennyiségű ként tartalmaz a tenger gyümölcsei, a tojás, és a fokhagyma is. Csak hogy tisztázzuk: a tojás nem okoz szívproblémákat, ahogy ezt egy nemrégiben megjelent cikkben megfogalmazták. Valójában a tojás növeli a HDL szintet, és javítja a HDL funkciókat, így hozzájárul ahhoz, hogy a vércukor az optimális szinten maradjon. Ezért aztán nyugodtan fogyasszon tojást - és fokhagymát is. Mert lehet, hogy a szaga kellemetlen, de mégis nagyon egészséges. 

A fokhagyma többek között:

•    Csökkenti az érelzáródás kialakulását
•    Csökkenti a vérnyomást és a vércukrot
•    Csökkenti az LDL, az oxidált LDL mennyiségét, és a triglicerid-szintet
•    Természetes vérhígító, és gátolja a vérlemezkék felgyülemlését, valamint növeli a fibrinolitikus aktivitást
•    Rákölő hatású 23 százalékkal csökkenti a prosztatarák kialakulását 44 százalékkal csökkenti a tüdőrák kialakulását 
•    Természetes kelátképző anyag

A nyers tej is kiváló kén-forrás, ha legeltetett, fűvel táplált tehén termelte. A tejtermékekben lévő protein pedig rendkívül jó cisztein-forrás. A pasztörizálás során a tejtermékek számos pozitív hatása elveszik, ezért ha lehet, mindig fogyasszon nyers tejtermékeket.

A víz kéntartalma

A legtöbb forrásvíz természetes módon tartalmaz ként. Ha viszont palackozott vizet vesz, akkor válassza a Pellegrino márkát. Persze, adható a vízhez kén, de a Pellegrino termékekben természetes módon található meg ez az elem. Ha pedig egy kis citruslével vagy gyógyteával ízesíti a vizet, akkor különösen jó nyári frissítő italt készíthet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!