Az első hely véleményem szerint az olíva olajat illeti. Friss, extra szűz olíva olaj egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz kb. 65%-ban. Ezek a zsírsavak rendkívül egészségesek, egyáltalán nem aterogének, azaz védik az ereket. 8%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, amik jól tudjuk, soha nem képesek transz zsírsavvakká alakulni. Kétszeresen telítetlen zsírsavai is kiválóak (kb. 25%) és ezen felül még nagyon sok polifenol vegyületet is megtalálunk benne.

Az elvitathatatlan első helyét talán csak az argánolaj fenyegeti, de ez nálunk sajnos még nincs elterjedve.

Az omega-6 zsírsavak nagyon reaktívak, a lipid peroxidációt egyértelműen fokozzák, ami az érelmeszesedés kialakulásában és a rákképződésben nagyon fontos szerepet játszik.

Rögtön a sarkukban van a kókuszzsír. Telis-tele van korábban ezerszer kiátkozott telített zsírsavakkal (92%), de mára tudjuk, igazán a transz zsírsavak a veszélyesek, és a telített zsírsavakból soha nem képződhetnek transz zsírsavak. A maradék 8% pedig ugyancsak egyszeresen telítetlen zsírsav, csakúgy, mint az olíva olaj esetében, ami szintén kardioprotektív (védi a szív egészségét). Ráadásul ezek a zsírsavak csak közepes szénláncúak, ami nagyon könnyű felszívódást és emésztést tesz lehetővé. Nem kell triglicerid gombócba gyúrnia a szervezetnek, hanem jól hasznosuló szabad zsírsavak formájában kerülhetnek a vérbe.

A harmadik hely a tökmag olajat illeti. A telítetlen zsírsavak aránya 10%, az egyszeresen telítetteké 35% (kissé kevesebb, mint az olíva esetében). A kétszeresen telítetlen zsírsavak aránya 40%, a többszörösen telítetlen zsírsavaké pedig 15%. Viszont csak úgy, mint az olíva, tele van polifenolokkal, amik hasonlóan jótékonyak, mint az olívában található polifenolok. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kiváló ellenszere és az íze is kiváló.

A vitathatatlan negyedik hely a szezám olajé. A telített zsírsavak aránya 12%, az egyszeresen telítetlen 42%, de sajnos a többi az kétszeresen telítetlen zsírsav, amik közül viszonylag magas az omega-6 tartalom.

Nem tartom jónak a napraforgó- és a kukoricacsíra olajat sem,  kétszeresen telítetlen zsírsavai döntő többségükben omega-6 zsírsavak (65%). Ezek a zsírsavak normálisan csak 3-szorosát képezhetik az omega-3 zsírsavaknak, de jelenleg a táplálkozásunk során ez az arány 20:1, az omega-6 javára. 

Vannak még nagyon értékes olajak: dióolaj, mandulaolaj, mogyoró olaj, avokadó olaj, stb., melyek külön cikket érdemelnek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!