A stroke a harmadik vezető halálok, a túlélőkben pedig a rokkantság leggyakoribb oka. Stroke akkor alakul ki, ha egy ér az agyban elreped vagy elzáródik. Az elzáródásos forma négyszer gyakoribb, mint a vérzéses változata. Megfelelő kezelés hiányában az agyszövet az adott területen elpusztul. A stroke súlyos következménye lehet a bénulás vagy akár a beteg halála. Ha bárkinél tapasztaljuk a stroke jeleit, azonnal hívjunk mentőt!

A stroke leggyakoribb jelei:

-    hirtelen, (egy oldalon) jelentkező gyengeség, zsibbadtság
-    látászavar, nyelési nehézség
-    hirtelen fellépő, erős fejfájás
-    egyensúlyzavar
-    beszédzavar

Egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással a stroke kockázata jelentősen csökkenthető.

Teszteljük a tüneteket!

-    arc: mosolygás esetén a száj egy oldalon történő mozgása
-    karok: megemelés esetén az egyik kar lóg
-    beszéd: meg tud ismételni egy egyszerű mondatot? Elmosódott a beszéd?

Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, hívjunk azonnal segítséget! Ez mindig mentő legyen, mert az "időablak" hamar bezáródik. Az idő az egyik legfontosabb tényező stroke esetén. 

A stroke kezelésében tényleg minden másodperc számít. Oxigén hiányában ugyanis az agysejtek perceken belül elpusztulnak. Ha az agy egy része elhal, az általa felügyelt funkciók sérülnek. Ennek következtében különböző súlyosságú és kiterjedésű bénulásos tünetek alakulhatnak ki. 

Amikor valakit bevisznek a sürgősségi osztályra stroke gyanújával, az első lépés, hogy meg kell állapítani, milyen típusú stroke-kal van dolgunk, mert a kétféle stroke két különböző kezelést igényel. Az orvos CT és/vagy MR segítségével tudja megállapítani, hogy elzáródás vagy vérzés okozza-e a tüneteket. 
Iszkémiás stroke

Minden 10 stroke-ból kb. 8-9 ún. iszkémiás stroke, a betegség oka az agyban lévő valamely ér elzáródása. A vérrög keletkezhet az agyban is, vagy a test más részeiből kerül oda. A leggyakoribb embóliaforrás maga a szív, amire igen hajlamosít egy gyakori szívritmus zavar, a pitvarfibrilláció. Ha a ritmuszavart megfelelő időben észlelik, akkor a vérrögképződést élethossziglan tartó véralvadás gátló gyógyszerek szedésével lehet megelőzni.

A hemorrágiás stroke sokkal kevésbé gyakori, ilyenkor egy elvékonyodott ér repedése okozza a problémát. A stroke-ok ezen típusánál jelentősen magasabb a halálozás.

A TIA vagy mini-stroke során az agy vérellátása egy adott területen ideiglenes megszűnik, s ez olyan tüneteket okoz, mint a stroke. A TIA sok esetben egy bekövetkező stroke előjele. 

Mi okozza a stroke-ot?

A stroke leggyakoribb oka az arterioszklerózis, azaz az erek fokozatos elmerevedése, illetve a szívritmus zavarok közül a pitvarfiblrilláció. A kalciumból, koleszterinből és más zsírokból felépülő plakk, vagy a szívből elszabadult vérrög elzárja az adott eret, így lecsökken vagy teljesen megszűnik benne a véráramlás. A vérzéses stroke oka legtöbbször a nem (megfelelően) kezelt magas vérnyomás. 

A stroke legfontosabb rizikófaktorai:

-    túlsúly, elhízás
-    magas vérnyomás
-    magasabb életkor
-    magas koleszterinszint
-    cukorbetegség
-    dohányzás
-    rendszeres alkoholfogyasztás
-    mozgásszegény életmód

Fenti tünetek egymással gyakran kombinálódnak, melynek eredményeképpen a stroke valószínűsége hatványozottan megnövekszik. Ezek a rizikófaktorok mind elkerülhetők vagy gyógyszeresen megelőzhetők. Minden betegségre igaz, de erre különösen: sokkal jobb megelőzni, mint kezelni!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!