Ahogy öregszünk, fokozatosan nő a stroke kialakulásának kockázata. A jó hír az, hogy kis odafigyeléssel lényegesen csökkenthető a stroke kockázata.

 

Paradicsom

Szeresse a paradicsomot! Nincs ahhoz fogható, mint a friss, gyönyörű, vörös színűvé és zamatos ízűvé érlelt paradicsom. Vagy mi a helyzet a zamatos, lassan párolt paradicsomszósszal, amely egy tál frissen készített tésztával megfelelő lehet? A paradicsomnak nem csak csodálatos íze van, de jót is tesz szervezetünkkel.

Szuperételek, melyek segítik csökkenteni a stroke kockázatát.

A kelet-finnországi Kuopio Egyetem kutatói szerint, azoknál a férfiaknál, akiknek magas a likopin vérszintjük, a legvalószínűtlenebb, hogy kialakul a stroke. A likopin egy természetes antioxidáns, amelyet nagy mennyiségben ki lehet nyerni különböző gyümölcsökből és zöldségekből, mint például a paradicsomból, görögdinnyéből, guavaból.

Ez a tanulmány bizonyítja, hogy aki gyümölcsökben és zöldségekben gazdag diétát folytat, annak alacsonyabb az esélye a stroke-ra. Az eredmények alátámasztják azt a javaslatot, miszerint az emberek naponta több mint öt adagot fogyasszanak zöldségből és gyümölcsből.

Narancs

Ez a finom, szinte mindenütt megtalálható, sokoldalú gyümölcs flavonoidokat tartalmaz, amelyek ismert antioxidánsok, és csökkentik a stroke kockázatát.

Az antioxidánsok és a flavonoidok fontos szerepet töltenek be a stroke kialakulási esélyének mérséklésében. 

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek 

Természetesen óvatosnak kell lennie, hogy hol szerzi be a tejtermékeket, de egy svéd tanulmány állítása szerint azoknál az embereknél, akik zsírszegény, de nem homogenizált tejet, joghurtot és sajtot fogyasztanak, alacsonyabb a stroke kockázata, mint azoknál, akik teljes zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak.

Közegészségügyi szempontból, ha az emberek több alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztanának, szemben a magas zsírtartalmúakkal, akkor ez a stroke kialakulásának kisebb kockázatát, valamint egyéb pozitív egészségügyi következményeket vonna maga után.

Töltődjön fel magnéziummal! 

Az adatok azt mutatják, hogy a magnéziumban gazdag ételek, mint például a bab, a diófélék, a leveles zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása az iszkémiás stroke kialakulásának kisebb kockázatához köthető.

Egy tanulmány szerint minden naponta elfogyasztott 100 mg magnézium után az iszkémiás stroke kockázata kilenc százalékkal csökken.

Egyen halat! 

A kutatók kimutatták, hogy akik hetente pár alkalommal halat fogyasztanak, kisebb valószínűséggel szenvednek el stroke-ot, mint azok, akik nem esznek halat.

Összességében úgy gondolom, a hal kedvező tápanyagokat nyújt szervezetünknek, különösen fontosak az omega-3 zsírsavak, amivel magyarázhatjuk a stroke alacsonyabb rizikóját.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!