Magas vérnyomás betegségben szenved? Vagy csak szeretné csökkenteni a betegség kialakulásának rizikóját? Az ideális vérnyomás értékek megtartásához oda kell figyelni a táplálkozásra, mivel az elfogyasztott ételek és italok jelentősen befolyásolják azt. 

Nézzük meg, mit érdemes változtatni étrendünkön ahhoz, hogy elkerüljük a magas vérnyomás kialakulását. 

A magas vérnyomás népbetegségnek számít a modern világban, sajnálatos módon egyre fiatalabbaknál is előfordul, ma már nem kirívó, ha valaki a 20-as évei elején magas vérnyomás betegségben szenved.

1, Zöldségek és gyümölcsök

Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, ideális esetben napi 5-8 adag zöldség és/vagy gyümölcs elfogyasztása javasolt. Nem kell megijedni, egy közepes banán egy adag gyümölcsnek felel meg. Lehetőség szerint zöld leveles zöldségeket fogyasszunk, mint a brokkoli és káliumban gazdag gyümölcsöket: banán, narancs, dinnye, stb.

2, Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Magas vérnyomás esetén nem kell teljesen lemondanunk a tejtermékekről, de lehetőség szerint válasszuk az alacsony zsírtartalmú változatokat. Joghurtot, túrót és kemény sajtokat tartalmazhat az étrendünk.

3, Fehérje gazdag ételek

Fogyasszunk bátran magas fehérjetartalmú ételeket, de a marhahús helyett válasszuk inkább a csirkét, pulykát, halat, tojást is ehetünk akár minden nap.

4, Teljes kiőrlésű gabonák

Ha szeretnénk stabilizálni vérnyomásunkat, kerüljük el a magas feldolgozottságú ételeket, a tészták és péksütemények közül válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Figyeljünk arra, hogy alacsony nátrium tartalmú ételeket együnk.

5, Olajos magvak

Az étekések közötti nassolás során jó minőségű olajos magvakat együnk, kiváló választás a dió, mandula, kesudió, de a sós mogyoró nem tartozik ebbe a kategóriába.

6, Jó minőségű zsírok és olajok

Ételeink elkészítéséhez használjunk jó minőségű zsiradékokat, kerüljük a margarint, sertészsírt, napraforgóolajat, repceolajat. Kiváló választás az olíva olaj, avokádó olaj, kókuszolaj, stb.

7, Kerüljük az alkoholt és a cukrot

Az ideális vérnyomás egyik legnagyobb ellensége a cukor és az alkohol. Kerüljük ezért az alkoholos italokat és a cukrot élelmiszereket. Ne fogyasszunk cukros üdítőitalokat se, helyettük igyunk minden nap 6-10 pohár tiszta vizet. 

8, Rendszeresen ellenőrizzük vérnyomásunkat

Ma már viszonylag olcsón beszerezhetők az automata vérnyomásmérők, segítségükkel folyamatosan monitorozhatjuk vérnyomásunkat, s az értékekről naplót vezethetünk. 

9, Csökkentsük a nátrium bevitelt

A nátrium nem csak az asztali sóban, hanem a legtöbb feldolgozott ételben és konzervben nagy mennyiségben fordul elő. Mindig olvassuk el a termék oldalán található tájékoztatót az összetételről, s figyeljünk arra, hogy a napi nátrium bevitelünk ne haladja meg az 1500 mg-ot. Ez kb. 3g nátrium-kloridnak (konyhasó) felel meg. Egy adag chips, mustár, ketchup kb. 1000 mg nátriumot tartalmaz!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!