Szív- és érrendszer

Mi a thrombus? Okok és típusok

Mi a thrombus? Okok és típusok

A thrombus vérrög, mely a véralvadás eredményeként alakul ki, sérülések esetén életmentő, azonban a trombózis már egy súlyos állapot, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel. Az érrendszerben keringő thrombus létfontosságú szerveket érhet el, megakadályozva azok normál működését.
Az elzáródott artériák 4 különös jele

Az elzáródott artériák 4 különös jele

A szívbetegségek megelőzése rendkívül fontos dolog, hiszen a szív és érrendszeri megbetegedések még mindig a vezető haláloknak számítanak a fejlett világban. A megelőzés mellett azonban kiemelkedő fontosságú a korai felismerés is.
A szívinfarktus meglepő tünete nőknél

A szívinfarktus meglepő tünete nőknél

Először is tisztáznunk kell: a szívinfarktus nem csak az idősebb, túlsúlyos férfiak betegsége. A statisztikák mára azt mutatják, hogy nőknél gyakrabban fordul elő infarktus, mint férfiaknál. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy a nők átlag élettartama hosszabb, s az infarktus rizikója a kor előre haladtával hatványozottan nő.
Hogyan ismerjük fel az agyi aneurizmát, mielőtt még túl késő lenne?

Hogyan ismerjük fel az agyi aneurizmát, mielőtt még túl késő lenne?

Lisa Colagrossi, a New York-ban élő újságírónő, két gyermek édesanyja, élete legborzalmasabb fejfájását élte át 2015 tavaszán. Férje, Todd Crawford elmondása szerint felesége úgy érezte, hogy a feje mindjárt felrobban. A borzalmas fejfájás mellett nyakfájás, bizsergő arczsibbadás és fényérzékenység is gyötörte.
A szívinfarktus fontos jelei, amit ne hagyjon figyelmen kívül!

A szívinfarktus fontos jelei, amit ne hagyjon figyelmen kívül!

Hazánkban körülbelül 15 percenként kap valaki szívinfarktust. Közülük sokan túlélik, visszamennek dolgozni és normálisan élik tovább életüket. De az is tény, hogy a szívinfarktus a hirtelen halál egyik legfőbb oka, ezért nem szabad félvállról venni a problémát.
A szőlőmag kivonat csökkenti a vérnyomást?

A szőlőmag kivonat csökkenti a vérnyomást?

Egy újabb egyszerű étrend-kiegészítőről bizonyosodott be, hogy rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Pontosabban a British Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg az az új tanulmány, amely megerősítette egy korábbi kutatás eredményeit, amely szerint a szőlőmag kivonattal sokaknál hatékonyan és biztonságos módon normalizálható a vérnyomás. Ez az új tanulmány jó hírekkel szolgál azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk (csak Amerikában ez 74 millió embert érint), mivel biztonságos alternatívát ajánl a vérnyomás csökkentésére - és így kiküszöbölhetőek azok a jelentős mellékhatások, amelyek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésével járnak.
19 táplálék, amellyel csökkenthető a vérnyomás

19 táplálék, amellyel csökkenthető a vérnyomás

A magas vérnyomás manapság nagyon sok embert érintő probléma. Habár a legtöbben a sófogyasztás csökkentésétől várják a csodát, a legjobb stratégiai mégis az, ha az ember beépíti az egészséges táplálékokat az étrendjébe.
Okozhat-e a kénhiány szívproblémát?

Okozhat-e a kénhiány szívproblémát?

Habár nem sokszor gondolunk bele, a kén rendkívül fontos tápanyag a szervezet számára, ezért ha alacsony a kén mennyisége a szervezetünkben, akkor a szívünk egészségét kockáztatjuk.
A rossz vérkeringés 10 gyakori jele

A rossz vérkeringés 10 gyakori jele

A megfelelő vérkeringés elengedhetetlen a jó egészséghez. Ennek legfőbb oka, hogy vérünk juttatja el a szükséges táplálékot és oxigént testünk minden egyes sejtjéhez. Ha a keringéssel valami probléma adódik, az számos betegséghez vezethet. Ha pedig nincs megfelelően kezelve, akkor károsodhat az agy, a szív, a máj, a vesék és a végtagok.
A szív egészségére legjobb hatással levő gyógynövények és fűszerek

A szív egészségére legjobb hatással levő gyógynövények és fűszerek

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő tesmozgás segítheti céljai elérését. Emellett bizonyos gyógynövényeket és fűszereket is fogyaszthat, amelyek segítik szíve egészségének fenntartását és javítását. Alább megtalálhatja a tíz legegészségesebb gyógy- és fűszernövényt.
Az egyszeresen telítetlen zsírok (MUFA) jótékony hatása 6 pontban

Az egyszeresen telítetlen zsírok (MUFA) jótékony hatása 6 pontban

Ha be szeretné építeni az étrendjébe az egyszeresen telítetlen zsírokat, akkor használja a Donna Gates által írt A test ökológiáját (The Body Ecology). Ez a forradalmi egészségügyi és gyógyulási rendszer lépésről lépésre magyarázza el (méghozzá finomabbnál finomabb receptekkel és nagyszerű ötletekkel), hogyan növelheti az energiaszintjét és erősítheti az immunrendszerét.
Zsír, mint táplálék: melyik típust válasszuk?

Zsír, mint táplálék: melyik típust válasszuk?

Sokféle zsírtípus létezik. A szervezet például a saját zsírtípusát építi fel a felesleges kalóriákból. Néhány zsírtípus a növényi és állati táplálékokban található, ezeket étkezési zsíroknak nevezzük. Az étkezési zsír egy olyan makrotápanyag, amely energiával látja el a szervezetet. A zsír létfontosságú a szervezet számára, mivel a szervezetben többféle funkció működését is támogatja. Néhány vitaminnak pedig zsírra van szüksége ahhoz, hogy feloldódjon és felszívódjon a szervezetben.
A halolajak és azok egészségügyi hatásai

A halolajak és azok egészségügyi hatásai

A halfilé olajtartalma fajtától függően maximum 30%. A fehér halak ezzel szemben magas koncentrációban tartalmaznak olajat, azonban csak a májban. Az omega-3 zsírsavakon kívül a halolaj remek A- és D-vitamin forrás is. A fehér halak is tartalmazzák az összes szükséges tápanyagot, azonban sokkal kisebb koncentrációban.
Akar 200 Hgmm-es vérnyomást?

Akar 200 Hgmm-es vérnyomást?

Nem is kell sokat tennie érte. Egyen meg egy jó húslevest, utána egy paprikás csirkét túrós csuszával, igyon meg hozzá 2-3 dl bort vagy egy korsó sört, utána egy kávét és szívjon el egy cigarettát.
A fokhagyma jótékony hatása a koleszterinre 7 pontban

A fokhagyma jótékony hatása a koleszterinre 7 pontban

A magas koleszterinszint az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma manapság, amely azonnal orvosi segítséget igényel. Ha nem kezelik időben, életveszélyessé is válhat. De a magas vérnyomás megelőzése és kezelése nem mindig drága, mivel természetes anyagokkal is kezelhető, például fokhagymával, ami csökkenti a koleszterinszintet.
Melyikük a károsabb?

Melyikük a károsabb?

A kérdés már ötven éve nem dönthető el. A cukor fogyasztása károsabb-e vagy a dohányzás?
Ha fitt vagy, könnyebben túléled

Ha fitt vagy, könnyebben túléled

Nem jelenthetjük azt ki, hogy akinek nincsenek rizikófaktorai, az nem kaphat pl. szívinfarktust, de azt igen, hogy sokkal kisebb valószínűséggel, mint rizikófaktorokkal terhelt embereknél tapasztaljuk (dohányzás, elhízás, egészségtelen táplálkozás, depresszió, mozgásszegény életmódból következő alacsony fittségi állapot).
A stroke

A stroke

A stroke kialakulásában mindennél fontosabb a megelőzés. A vérrög forrás az esetek túlnyomó többségében a szívben van. Bizonyos szívritmus zavarok a szívben, azon belül is főleg a pitvari fülcsékben elősegítik a vérrögök kialakulását, amik azután onnan leszakadva az agyi érpályákban sodródhatnak.
Egy egyszerű lábfájdalom

Egy egyszerű lábfájdalom is szívproblémákat jelezhet

Az egyébként egészséges 57 éves férfi úgy gondolta, csak hátizom erősítő gyakorlatokat igényel szervezete, ezért felkeresett egy személyi edzőt és segítségét kérte. Ám akármennyit is edzett, lába egyre jobban fájt, végül már autója és az élélmiszerbolt közti távolságot is nehezen tette meg. Edzőjével arra jutottak, hogy valami más lehet a probléma, nem a háta szorul erősítésre, és ezért orvosi tanácsot kért. 
alacsony vérnyomás

Makacs tévedések

Sokszor hallani, hogy alacsony vérnyomás miatt gyengeségre fejfájásra panaszkodó emberek azt a jó tanácsot kapják, hogy gyorsan igyanak meg egy jó kávét, vagy teát és a vérnyomásuk ennek következtében emelkedni fog. A valóság azonban egészen más. A tea vagy a kávé fogyasztása valóban javítani fogja a közérzetüket, de nem azért, mert ezek megemelik a vérnyomásukat. 
magas vérnyomás, cukorbetegség

A néma gyilkosok

Az évtizedek óta tartó Framingham megfigyelési program szerint az első számú rizikófaktor a magas vérnyomás betegség.
magas vérnyomás

A magas vérnyomás

A magas vérnyomás a leggyakoribb betegségünk, ami már 20 éves korban, hazánkban több mint 3 ezer embert érint, és az életkor előre haladtával ez a szám fokozatosan emelkedik. 75 év felett pl. már 80 ezren szenvednek tőle.
copd

A COPD - Krónikus obstruktív tüdőbetegség

Sokáig nem tűnik fel a betegség, mert a tüdőnek nagy tartalékai vannak és csak erősebb fizikai terhelés hívja fel rá a figyelmet (hamar elfogy a levegője a betegnek). Ezt később már egy séta is kiválthatja, majd eljön az a stádium, amikor már nyugalomban is fulladhat a beteg. Ilyenkor a tartós otthoni oxigén kezeléssel lehet az állapotot elviselhetővé tenni.
természetes, házi gyógymódok magas vérnyomás ellen

Természetes gyógymód magas vérnyomásra

Magas vérnyomás betegségben szenved? Vagy csak szeretné csökkenteni a betegség kialakulásának rizikóját? Az ideális vérnyomás értékek megtartásához oda kell figyelni a táplálkozásra, mivel az elfogyasztott ételek és italok jelentősen befolyásolják azt. 
Magas vérnyomás betegség, phaeochromocytoma

A 10%-os magas vérnyomás betegség

Van a magas vérnyomás betegségnek egy speciális formája, amit a mellékvese velőállományának az adenomája okoz, ez pedig a phaeochromocytoma. 
mediterrán diéta, érelmeszesedés

Horus becsukta mindkét szemét

Még ez év márciusában a Lancet-ben (a világ legrangosabb orvosi folyóirata) jelent meg egy tanulmány HORUS néven, melyben 4-5 ezer éves, különböző földrészekről és különböző kultúrákból származó múmiákban (egyiptomi, perui, pueblo indiánok, aleut-szigeteki népcsoport) CT-angio vizsgálattal az érelmeszesedés nyomait keresték. 
áfonya

Az egészséges áfonya

A cukorbetegség újabb áldozatainak száma továbbra is exponenciálisan nő, mivel a metabolikus szindróma rizikófaktorainak listája (elhízás, magas trigliceridszint, alacsony HDL-koleszterinszint, magas vérnyomás és vércukorszint) háromszorosára növeli a szív-és érrendszeri betegségek és a szívroham általi halálozás kockázatát. Habár a szívbetegségek a korai halálozás legfőbb okozói a legtöbb nyugati társadalomban, kialakulásuk nagyban megelőzhető az étrend megváltoztatásával, több testmozgással és az életstílusra való odafigyeléssel.
dohányzás

Füstölgések – miért okoz halált a dohányzás?

Évente kb. kétmillió ember pöfékeli ki magát az élők közül, és hal meg jóval idő előtt. A dohányzás átlagosan 12 évvel rövidíti meg a várható átlagos élettartamot, de a kövér férfiak esetébe ez akár 27 mínusz évet is jelenthet.
fokhagyma

Előzze meg és gyógyítsa magas vérnyomását fokhagymával

A fokhagyma nem csak rákmegelőző és koleszterinszint csökkentő hatása ismert, hanem a magas vérnyomás kezelésében is hatalmas segítség. Sokféle formában fogyasztható, meleg tejbe keverve, olaj nyerve belőle, vagy nyersen egyaránt ugyanolyan hatékony. 
Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak

Tíz féle típusát ismerjük a zsírsavláncok hosszától és telítetlenségének a mértékétől függően. A szénatomok száma 16 és 24 közt változhat.
zsírok, olajok

Olajok és zsírok toplistája

Az első hely véleményem szerint az olíva olajat illeti. Friss, extra szűz olíva olaj egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz kb. 65%-ban. Ezek a zsírsavak rendkívül egészségesek, egyáltalán nem aterogének, azaz védik az ereket. 8%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, amik jól tudjuk, soha nem képesek transz zsírsavvakká alakulni. Kétszeresen telítetlen zsírsavai is kiválóak (kb. 25%) és ezen felül még nagyon sok polifenol vegyületet is megtalálunk benne.
Zöldségek és gyümölcsök

A növények koleszterinjei, a szterinek

A növényi sejtek ugyan úgy, mint az állati sejtek sejtmembránnal határoltak, sőt, még sejtfaluk is van. A növényi sejtekben a sejtmembrán kialakításában a szterinek éppen olyan fontos szerepet játszanak, mint az állati sejtek sejthártyáiban a koleszterin.
Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletták

Ma a világon több százmillió nő szed rendszeresen fogamzásgátló tablettát. Elterjedésének elsődleges oka az, hogy rendkívül biztonságos módja a nem kívánt terhesség elkerülésének a tabletta szedése. Minden más védekezési módszernél hatékonyabb. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő hölgyek jobban ki vannak téve a szívinfarktus, az agytrombózis és a test más részein kialakuló vérrögképződés veszélyeinek.
fokhagyma

Fokhagymával a magas vérnyomás ellen?

A fokhagyma a legbámulatosabb és legsokoldalúbb fűszer- és gyógynövények egyike. Közismert, hogy segít megelőzni a daganatok kialakulását, a magas koleszterinszint kialakulását, de kiderült, hogy mindezek mellett még a magas vérnyomás csökkentésére is képes!
stroke

Stroke – értsük meg a betegséget!

A stroke a harmadik vezető halálok, a túlélőkben pedig a rokkantság leggyakoribb oka. Stroke akkor alakul ki, ha egy ér az agyban elreped vagy elzáródik. Az elzáródásos forma négyszer gyakoribb, mint a vérzéses változata. Megfelelő kezelés hiányában az agyszövet az adott területen elpusztul. A stroke súlyos következménye lehet a bénulás vagy akár a beteg halála. Ha bárkinél tapasztaljuk a stroke jeleit, azonnal hívjunk mentőt!
gránátalma

A gránátalma segítheti az ideális vérnyomás elérését?

Idősebb korban komoly gondot jelent a magas vérnyomás kockázata, mely kezelés nélkül hosszútávon rombolja a szív- és érrendszert, megterheli a vesét, a szemeket, és az agyat is, így fontos szerepet játszhat a szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség vagy az időskori látásvesztés kialakulásában is. 
gránátalma

A szív egészségének fenntartása gránátalmával

A gránátalma kifacsart leve olyan antioxidáns vegyületekben gazdag, mint a polifenolok, tanninok vagy az antocianidinek. Az egyetlen gond vele az, hogy egy pohár frissen facsart gránátalmalé körülbelül 30 gramm cukrot tartalmaz, így cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
emberi vér

Vérvonal

A primitív vérsejtek már a háromhetes embrióban kimutathatók. A vér összetett folyadék, mely sejtes és nem sejtes komponensekből áll. A sejtek összetevők: a vörösvérsejtek (testek), a fehérvérsejtek és a vérlemezkék. A vér alakos elemei a vérplazmában úszkálnak.
vércukorszint

A túlzott finomított cukor- és szénhidrátbevitel jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát?

Régóta tudjuk, hogy a cukrozott ételek és italok, valamint a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása nincs kedvező hatással derékvonalunkra, ráadásul hosszútávon krónikus betegségek kiindulópontjául is szolgálhatnak. A metabolikus szindróma, a diabétesz és a demencia mind-mind a túlzott cukorbevitelhez köthetők, de újabban kiderült, hogy a szívinfarktus kialakulása is lehet ennek a tényezőnek az eredménye.
krónikus gyulladások, gyulladáscsökkentő diéta

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A reumatológusok európai kongresszusán megjelent egyik tanulmány a Framingham Heart Study adatait vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy szoros kapcsolat van a kéz ízületi gyulladása (symptomatic hand osteoarthritis) és a szívkoszorúér megbetegedések között. Ez a kapcsolat csak azoknál a betegeknél figyelhető meg, akiknél az ízületi gyulladás tünetei megfigyelhetőek.