A Földön a szárazföldek mindössze 40%-a alkalmas arra, hogy az ember tartósan letelepedhessen, de már több, mint 7,5 milliárdnyian vagyunk.

Ez következésképpen azzal jár, hogy olyan területekre is bemerészkedünk, ahol korábban nem volt semmi dolgunk, és ekkor jön a nem várt meglepetés. Amiként ez az AIDS esetében is történt, ugyan az ismétlődni látszik most a Zika vírusfertőzés kapcsán. A Zika vírus klasszikus zoonózis, tehát állatról emberre terjedő betegség, mely vektor-közvetítő segítségével, ami nem más, mint a szúnyog, betegíthet meg minket.

Uganda mélyén egy többé kevésbé érintetlen dzsungel rész húzódik, amit Zika dzsungelnek neveznek.

1947-ben több lázzal, bőrkiütéssel és kötőhártya gyulladással, izom és ízületi fájdalommal járó beteget vizsgáltak meg és igazolták, hogy a betegségük oka egy vírus, amit az erdőről Zika vírusnak neveztek el. A vírus hamar elhagyta a Zika erdőt, és már három évvel ezelőtt Francia Polinézián okozott számos megbetegedést. Az egyik fő gond az, hogy már ekkor észlelték, hogy a fertőzés koránt sem olyan jóindulatú, mint ahogy ezt eredetileg gondolták. Több betegnél a fertőzés után súlyos izomsorvadás lépett fel, idegrendszeri szövődményekkel párosulva (Guillan Barré szindróma).

Azután a vírus megjelent Dél-Amerikában, ahol azt a riasztó hatását észlelték, hogy amikor terhes nőkben lezajlott a fertőzés, a magzati kisfejűség (mikrokefália) gyakorisága megduplázódott. Még aggasztóbb, hogy az USA-ban már dokumentáltak olyan esetet is, amikor biztosan nem szúnyogcsípés, hanem szexuális együttlét során betegített meg egy ember egy másikat. Spanyolországban már európai betegekről is tudunk. 

Mint láttuk, a szúnyog csak terjesztő, arról nem sok fogalmunk van, hogy a Zika vírusnak az eredeti gazdája milyen őserdei állat vagy más élőlény lehet, de ez lassan már nem is érdekes, mivel a vírus éppen most vált gazdaszervezetet, és úgy tűnik, új gazdájában, az emberben igen jól érzi magát. Védőoltás ellene nincs, és hatékony gyógyszerrel sem rendelkezünk.

Szóval sokasodunk, terjeszkedünk, a Föld ökoszisztémájába durván beavatkozunk és egyre sűrűbben látjuk, hogy a "fagylalt vissza nyal". Ezt történik most, napjainkban is. A szúnyogirtás elkésett, jöhet az Olimpia, utánunk a vízözön. De nem erről szól az emberiség újkori történelme?

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!