Annyi tévhit kering róla, hogy muszáj részletesebben átgondolni a kérdést.

Magyarországon kb. másfél millió ember szenved valamilyen gombás fertőzésben (láb, köröm, hónalj, stb.).

Ez nagyon kellemetlen, de viszonylag könnyen gyógyítható állapot. Évente kétszázezer hüvelygombás fertőzéssel számolhatunk, mely már sokkal kellemetlenebb, de ez is viszonylag könnyen és gyorsan gyógyítható.

A tüdőgyógyászok szerint 30 ezer ember érzékeny a mikroszkopikus gombákra (nem csak a Candidára), ami súlyos asztmás rohamot válthat ki náluk. Ez már komoly probléma, de megfelelő szakember vezetése mellett a helyzet még jól kezelhető.

Évente 1-2000 ember vérében jelenik meg a candida vagy valamelyik más invazív gombaféleség és okoz vérmérgezést. Nagyon súlyos állapot, ami még a legjobb terápia mellett is minden második beteg elvesztésével jár. Főleg a szervátültetettek, a művesén kezeltek, és a kemoterápiában részesülő betegek vannak ennek a súlyos állapotnak a leginkább kitéve.

A tüdő direkt gomba fertőzése is nagyon komoly ügy, évente úgy 600-800 beteget érint és az esetek többségében nem a candida a fő bűnös ilyenkor. Tehát a véráram és a belső szervek gombás megbetegedései nagyon súlyos következményekkel járhatnak, ezért a szokásos tenyésztéseken kívül ilyenkor más mikrobiológiai módszerek (PCR, Anti mannán antitestek kimutatása stb.) nagy jelentőséggel bírnak!

Az idejében elkezdett célzott gomba ellenes terápia (caspofungin, anidulafungin, stb.) életmentő lehet. De a fáradékonyságnak, az édesség kívánásnak, az alvászavarnak, a koncentráció nehézségeinek, köze nincsen a Candidához.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!