Az asztma kialakulását vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja okozza. Jellemzői a változékony és ismétlődő tünetek, a légutak reverzibilis elzáródása, és a hörgőgörcs. Gyakori tünetei közé tartozik a zihálás, a köhögés, a mellkasi szorító érzés, és a légszomj, ám olyan sokféle és változékony tünetei lehetségesek, hogy precíz diagnózist nehéz felállítani. Főképp hat éves kor alatti gyermekeknél problematikus a diagnózis, akik túl fiatalok és gyengék az asztmát legjobban és legköltséghatékonyabban megállapító spirometriás teszthez.  

A tíz leghatékonyabb asztma megelőző testmozgásforma: 

Pranayama

Gyógyíthatatlan, ám könnyen és jól kezelhető betegség. Amennyiben asztmás, igyekezzen távol tartani magát az allergénektől, ne tartózkodjon légszennyezett területen, és semmiképpen ne dohányozzon. Különféle gyógyszerek csökkenthetik a betegség mértékét és az asztmás rohamok gyakoriságát, ám a leghatékonyabban testmozgással tudja kordában tartani betegségét, ám akármelyik sportolási formát is választja, előtte kérje orvosa tanácsát.

A Pranayama egy jógában gyakran végzett légzőgyakorlat, amely a tüdőkapacitást, a tüdő hatékonyságát, és a testmozgást végző állóképességét javítja. Segítségével nyugodtan és kontrolláltan tud lélegezni. 

Buteyko

Egy orosz légzőgyakorlat, amelynek célja az asztmás betegek légzésének kontrollálása, és így a betegség kordában tartása. A rutin betartásával a beteg teljes mértékben megelőzheti az asztmás rohamokat. 

A Papworth módszer

Ez a módszer az orron át történő légzés fontosságát tanítja, valamint az asztmás rohamok intenzitásának csökkentése érdekében az alsó légutak használatára helyezi a hangsúlyt. 

Úszás

Az asztma elleni legjobb módszernek tartják, hiszen az egész testet igénybe veszi, nem csak a sportoló légzését kontrollálja, és így csökkenti az asztmás tüneteket, de a testmozgást végző teljes mértékű egészségi állapotát is javítja. 

Gyaloglás

A legkönnyebben végezhető sport, amely a testet és a lelket is frissíti. 

Futás 

A futás vagy kocogás szintén remek sportolási lehetőség az asztmások számára, ám ne legyen annyira elszánt, hogy időjárási körülményektől függetlenül elmegy futni a szabadban. 

Súlyzógyakorlatok

Nem csak a légzés kontrollálását segíti, de állóképességét, izomtömegét is növelheti, miközben testsúlyát csökkentheti, izomtónusát pedig javíthatja. 

Csapatsportok

Olyan sportot válasszon, amely során rövid, rendszertelen szüneteket tarthat a hosszabb testmozgási periódusok között. A röplabda, birkózás, gimnasztika, hoki, téli sportok, vagy a baseball remek választások. 

Golf 

A sport, amely nem csak lelkét, de asztmáját is gyógyítja. 

Röplabda

Segítségével könnyedén segítheti betegsége megakadályozását. 

A testmozgás és légzőgyakorlatok mellett mindenképpen legyen arra felkészülve, hogy esetenként gyógyszeres kezelés és fokozott elővigyázatosság is szükséges.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!