Alább megismerheti azokat az okokat, amelyek miatt érdemes minél előbb leszoknia a dohányzásról.

1.    Légzési problémák.

A dohányzás okozza a legtöbb légzési rendellenességet, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az asztma, és a tuberkulózis. 

Az aktív és passzív dohányosok körében is megnövekedett a légzési problémák kialakulási esélye. A szülői dohányzás okozhat gyermekkori asztmát, valamint súlyosbíthatja a már fennálló betegséget, mivel a dohányfüst asztmás rohamot okozhat. 

A dohányzás károsítja a légutakat és a tüdő apró léghólyagocskáit is, valamint a dohányfüstben található káros kemikáliák a felső légutakban található apró szőröket is károsítják. 

A füstben található szén-monoxid a véráramba jut és csökkenti annak oxigén szállító képességét, amely slejmesedést és légzési nehézségeket okozhat. 

Tüdeje egészségének fenntartása és a légzési problémák megelőzése érdekében a legjobb megoldás az, ha leszokik a dohányzásról. 

2.    Nagyobb esély a tüdőrákra. 

A dohányfüst az Egyesült Államokban a tüdőrák legfőbb oka, a dohányzás a tüdőrákos megbetegedések közel 90%-áért felelős. 

Egy 2009-es tanulmány szerint, amelyet a járványtannal foglalkozó International Journal of Epidemiology szaklapban publikáltak, szoros kapcsolat fedezhető fel a dohányzás és a tüdőrák kialakulása között. 

A nem dohányzók körében is meg van a tüdőrák kialakulásának esélye, a dohányosok azonban háromszor nagyobb eséllyel lesznek tüdőrákosok. A dohányzó nők körében nagyobb a tüdőrák kialakulási esélye, mint a dohányzó férfiak körében. 

Bármilyen idős is, a dohányzás abbahagyása és a passzív dohányzás kerülése nagy mértékben csökkenti a tüdőrák kialakulási esélyeit. 

3.    Kettes típusú cukorbetegség.

Az aktív dohányzás megnöveli a kettes típusú cukorbetegség kialakulási esélyeit, valamint inzulin rezisztenciát is okozhat, amely állapot a cukorbetegség előjele. 

Emellett a glükóz anyagcsere folyamatokat is károsítja és a szervezet testtömeg indexét is megnöveli, amelyek szintén kettes típusú cukorbetegséget okozhatnak.

A cukorbetegséggel foglalkozó Diabetes Care szaklapban 2012-ben publikáltak egy tanulmányt, amely szerint a passzív és az aktív dohányzás is kettes típusú cukorbetegséget okozhat a nők körében. 

Ráadásul a terhesség során dohányzó nők körében nem csak az anya szervezetében lesz nagyobb a cukorbetegség kialakulásának esélye, de a gyermek is nagyobb valószínűséggel fog a betegségben szenvedni élete későbbi szakaszában. 

Mivel a cukorbetegség egyéb egészségügyi komplikációkhoz is vezethet, a legjobb, ha a betegség kialakulási esélyeinek csökkentése érdekében minél előbb leszokik a dohányzásról.

4.    Az idősödési folyamat felgyorsítása. 

A dohányzás felgyorsíthatja a bőr normális idősödési folyamatát, korai ráncokat, petyhüdt bőrt, szarkalábakat, és időskori bőrfoltokat okozva. A bőr idősödése ráadásul nem csak arcát érint, szervezete egésze megváltozhat. 

A cigarettában található nikotin szűkíti a vérereket, ezáltal a bőr külső rétegeibe kevesebb oxigén jut. A csökkent véráramlás miatt bőre nem ut elég oxigénhez, és a megfelelő mennyiségű tápanyagokat sem kapja meg, mint amilyen az A-vitamin is. 

A dohányzás emellett a kollagéntermelést is csökkenti, amely segíti bőre feszességének és fiatalságának fenntartását. Ráadásul bizonyos enzimek felszabadításáért is felelőssé tehető a dohányzás, ezek az enzimek pedig csökkentik a bőr kötőszöveteinek erősségét és megváltoztatják a sejtmegújulás sebességét is. 

A bőr idősödésének felgyorsulása tíz évnyi folyamatos dohányzás után jelentkezik, tehát amennyiben nem régen szokott rá a dohányzásra, bőre egészségének és külsejének érdekében igyekezzen minél előbb leszokni róla.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!