A mellkasi fájdalom a tüdőrák leggyakoribb és legkézenfekvőbb jele, azonban számos, kevésbé egyértelmű jel létezik, s ezzel tisztában kell lennie annak is, aki pl. soha életében nem dohányzott. A tüdőrák ugyanis a vezető halálok férfiak és nők között egyaránt. Ráadásul a tüdőrákos betegek 20%-a soha nem dohányzott.

De akkor mégis mi okozhatja a tüdőrákot a nem dohányzó embereknél?  

Okozhatja a radon szennyezés, a légszennyezés, a passzív dohányzás vagy akár az azbeszt is.

Akár dohányzik, akár nem, figyeljen az alábbi tünetek megjelenésére, mivel ezek kiváltó oka más betegség is lehet, de akár a tüdőrák előjelei is lehetnek.

Köhögés

A tüdőrákban szenvedő betegek jelentős része tapasztal köhögést, ami gyakran vér felköhögésével jár. A rozsdás színű nyák is előjelezheti a betegséget. Azonban, ha egy hónapnál tovább tapasztal száraz köhögést, szintén forduljon orvoshoz és vizsgáltassa ki magát.

Légúti fertőzés

Az olyan légúti fertőzésekért, mint amilyen a bronchitis, általában valamilyen vírusfertőzés felelős. Ha azonban gyakran betegeskedik és szinte minden betegség a tüdején köt ki, felmerülhet a gyanúja a tüdőráknak is.

Súlyvesztés

Azt tapasztalja, hogy változatlan táplálkozási szokásai mellett is veszít súlyából? Más rákbetegséghez hasonlóan, a megmagyarázhatatlan súlyvesztés a tüdőrák jele is lehet.

Csontfájdalom

Ha a tüdőrák átterjed más szervekre, akkor erős fájdalmat tapasztalhat csontjaiban és ízületeiben. A fájdalom gyakran a csípőben és a háton jelentkezik.

Duzzadt arc és nyak

Amikor a tüdőrák nyomást kezd kifejteni a vena cava superior-ra (véna, mely a vért a fejből és kezekből a szív irányába szállítja), duzzanat alakulhat ki a nyakon és az arcon, de a karokba és a mellkas felső részére is átterjedhet.

Elsöprő fáradtság

Ez alapvetően más érzés, mint a fáradtság, ilyenkor annyira elfárad, hogy alig tud az ágyig eljutni és a sok pihenés sem segít. A rákos betegek 80%-a tapasztalja ezt a tünetet.

Izomgyengeség

A tüdőrák nem csak más szerveket, hanem az izmokat is megtámadhatja. Elsők között a csípő környékét. Ilyenkor azt érezheti, hogy alig bír kiszállni a székből. A vállakban, karokban és lábakban jelentkező gyengeség szintén tipikus tünet.

Magas kalciumszint

Bizonyos tüdőrák típusok hormonszerű vegyületeket termelnek, amik megzavarhatják az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben. Ezért ilyenkor túlzott mennyiségű kalcium kerülhet a véráramba. Ez pedig gyakran csak egy rutin laborvizsgálat során derül ki. A megemelkedett kalciumszint jellemző tünetei: gyakori vizelés, erőteljes szomjazás, székrekedés, hányinger, hasi fájdalom és szédülés.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!