COPD & Nehéz légzés

A légszomj egy orvosi kifejezés, amely súlyos légzéselégtelenséget jelöl. A légszomj a COPD során következik be, mivel a betegség a tüdőt támadja és így “megvédi” a működéstől, amire alapjáraton szolgálna.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy tüdőbetegség, amely során a betegeknél légszomj, kimerültség, nehéz légzés jelentkezik. Ha Ön COPD-vel rendelkezik, valószínűleg a séták vagy edzés után nehezen tud levegőt venni, de ezek a tünetek akár ülés vagy pihenés közben is előfordulhatnak.

Mi is az a COPD?

A COPD a tüdőbetegségek egy csoporortja. Ide tartozik a tüdőtágulás illetve a krónikus hörghurut. A legtöbb beteg általában mindkét betegség tüneteit egyszerre tapasztalja, így együttesen COPD-nek nevezték el.

A COPD egy progresszív rendellenesség . Ez azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával egyre rosszabb lesz. A COPD által okozott károkat nem lehet visszafordítani. Még kezeléssel sem lehet gyógyítani vagy megállítani ezt a betegséget, ellenben le lehet lassítani a folyamaton, ezáltal megelőzni a tüdők további károsodását.

A korai stádiumban lévő COPD tüneteket gyakran összetévesztik a kimerültséggel vagy egyszerűen azt hiszik, hogy épp “nincsenek jó passzban”, egészen a betegség előrehaladtáig, mikor már a tünetetk egyértelművé válnak.

A leggyakoribb COPD tünetek:

•    légszomj
•    mellkasi szorítás és a fájdalom
•    köhögés
•    szédülés
•    nyáktöbblet a tüdőben, melyet gyakran felköhög
•    gyakran fáradtnak és kimerültnek érzi magát
•    gyakori légúti fertőzések
•    köpet , ha köhög
•    hirtelen fogyás
•    zihálás

A COPD hogyan károsítja a tüdőt?

A tüdőtágulás és krónikus hörghurut különbözőképpen támadják meg a tüdőt. A tüdőtágulás a tüdőzsák falait roncsolja. A zsákok túl nagyra tágulnak, a falai roncsolódnak és ezáltal gátolja a fontos gázcsere folyamatot – oxigént juttat a szövetekhez és elvonja a szén-dioxidot.

Sérült légzsákokkal a tüdő nem tud annyi levegőt felvenni és hasznosítani, mint amennyit kellene.  Előbb-utóbb nem lesz elegendő tüdőkapacitása a hétköznapi dolgok elvégzéséhez sem. Hamarosan észreveszi majd, hogy fáradékonnyabbá vált és gyorsan légszomj jelentkezhet.

A hörghurut irritálja és gyulladásban tartja a légutakat. Az idő előrehaladtával kórnikus hörghurut miatt a légutak belseje vastaggá és rugalmatlanná válik. A feleslegessé vált nyák gondot okoz, mert a légutak nem tudnak megfelelően kitisztulni. Előfordulhat, hogy az Ön légútjai olyannyira merevvé és eltömődötté válnak a nyák által, hogy nehézkessé válik a légzés is. Észreveheti, hogy sokkal gyorsabban légzi ki a levegőt, mint általában, valamint fáradékonyabbá válhat.

A légszomj fokozatai

A légszomj vizsgálatára többfajta módszer is létezik. Egy tanulmány szerint a különböző skálák mérsékelten bár, de összekapcsolódnak. 

A skála segítségével egyet választhat az öt állítás közül, amivel meg tudja állapítani az önnél fennáló légszomj súlyosságát:

1. "Megerőltető testmozgás során fulladok ki "
2. "Akkor fulladok, ha sietek, vagy egy enyhe emelkedőn sétálok felfelé "
3. " Lassabban sétálok, mint a többi ember a korosztályomban, mert elfogy a levegőm vagy meg kell állnom levegőt venni, mikor a saját tempómban haladok"
4. "Nem kapok levegőt úgy 100 m megtétele után vagy pár perc séta után "
5. "Nincs elég levegőm, hogy elhagyjam a házat" vagy “Már öltözködés során is kifulladok” 

COPD Légszomj magyarázata COPD Légszomj magyarázata

Az ön által adott válasz alapján az orvosok meg tudják állapítani az ön számára legmegfelelőbb kezelési módot, meg tudják becsülni a túlélés esélyeit és egy bizonyos tüdőhasználati tesz (FEV1) eredményei alapján fel tudják állítani a diagnózist.

A COPD nem gyógyítható. Gyógyszerekkel és kezeléssel lassítható a folyamat, megelőzhető a károsodás, de nem lehet gyógyítani. A kezelés nem tudja visszafordítani a már meglévő tüdő- és légúti károsodást, azonban képes lesz fenntartani a már meglévő, rendszeres tevékenységeit, csupán néhány új, ötletes stratégiával kell felszerelnie magát annak érdekében, hogy meg tudjon bírkózni a légszomjjal és a kimerültséggel.

Gyakorlatok

A fizikai aktivitás miatt légszomj állhat be. Ennek elkerülése érdekében, néhány gyakorlatot kerülnie kell. Vagy mégsem? 

A testmozgás segíti a tüdőket erősödni, ami által nő az állóképesség és csökken a légszomj gyakorisága. Érdemes odafigyelni azonban, nehogy túlzásba vigye a gyakorlatok végzését. Konzultáljon háziorvosával hogy megtalálják az Ön számára megfelelő és biztonságos edzésprogramot, amely javítja és nem rontja az állapotát.

Ha COPD-ben szenved, az orvosai valószínűleg elküldték egy légzésterapeutához, aki kulcsfontosságú szerephez jut a betegség kezelésében. Egy légzésterapeuta meg tudja tanítani, hogyan kell a levegőt tartalékolni mikor fizikailag aktívvá válik, továbbá különböző gyakorlatokat mutat, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen visszanyerni a levegőt, mikor légszomja támad.

Leszokóban

A COPD fő oka a dohányzás. Ha Ön dohányzik, a leszokás nagyban segítheti a COPD tüneteinek enyhülését. Még akkor is, a korábbiakban már próbált leszokni a dohányzásról de kudarcba fulladt, újra kell próbálnia! A háziorvosa segíthet a megfelelő, személyre szabott leszokást biztosító terv kidolgozásában. Sok dohányos nem jár sikerrel az első pár alkalommal a leszokást illetően, de ne hagyja, hogy Önt ez bármiben is hátráltassa. Hosszabb és egészségesebb élete lesz, ha leteszi a cigarettát.

Szívjon jobb levegőt!

A cigarettafüst mellet még más szennyeződések is súlyosbíthatják a tüdő állapotát és légszomjat okozhatnak. Próbálja meg kerülni a kipufogógázt, a festékszagot és a tisztítószerek szagának belégzését is!

A tüdőfunkciók megőrzése

Bár a COPD nem gyógyítható, de Ön képes lesz a légszomj kordában tartására. Fontos, hogy orvosának minden tünetéről számoljon be annak érdekében, hogy az Ön számára megfelelő kezelést kaphassa. Használja a fent említett tanácsokat a légszomj elkerülése, a COPD előrehaladásának lassítása végett, valamint őrizze meg helyes légzésfunkcióit a kényelmesebb, aktív élet mellett!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!