Az ősi távol-keleti gyógyítók már évezredekkel ezelőtt úgy tekintettek a cordyceps gyógygombára (hernyógomba), mint a tüdő egészséges működésének természetes védelmezőjére.

Cordyceps gyógygomba és a tüdő egészséges működése

A modern kutatások azt mutatták, hogy a Cordyceps gomba segítséget nyújthat számos tüdőbetegség tüneteinek az enyhítésében, mint pl. a krónikus bronchitis, asztma, tüdőgyulladás.

Ez elsősorban a gomba gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető, melyek segítenek ellazítani a hörgők falát és javítják az oxigén felvételét.

Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a cordyceps tágítja a hörgőket, fokozza az adrenalin hatását, ami a hörgők ellazításában játszik szerepet és növeli a váladékképződést a légcsövekben.   

A cordyceps gombában található aktív hatóanyag gátolja a légcső összehúzódását, nagyobb mennyiségű oxigént enged a tüdőbe, ami különösen fontos asztmás betegeknél. Egy 50 fős klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a cordyceps sinensis kivonattal kezelt betegek esetében 5 nap alatt 81,3%-os javulás következett be, míg az antihisztamin kezelés 9 nap alatt csupán 61%-os javulást eredményezett.    

Más tanulmányok a cordyceps gomba jótékony hatását mutatták krónikus bronchitisben és COPD-ben szenvedő betegeknél.

Állatkísérletek 30-50%-os javulást mutattak az oxigén felhasználásban, az állatok jobban tolerálták az acidózist és a hipoxiát és 2-3-szor hosszabb ideig éltek oxigénhiányos állapotban, mint a kontrollcsoport tagjai.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!