A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a légzőszerv néhány betegségének csoportja, amelybe a krónikus tüdőgyulladás és a tüdőtágulat is tartoznak. A krónikus obstruktív tüdőbetegség kialakulását gyakran a dohányzással kötik össze, amely elzárhatja a légutakat és súlyos légzési nehézségeket eredményezhet.

A COPD tünetei közé az alábbiak sorolhatóak: 

- kitartó köhögés,
- sípoló légzés,
- kimerültség,
- légszomj,
- fáradtság olyan aktivitások során, amelyek korábban nem okoztak gondot,
- váladék felköhögése.

Miért alakulnak ki a szezonális allergiák? 

A szezonális allergiák nagyon gyakoriak. Milliók küzdenek a viszkető és vizenyős szemek, és eldugult orrok okozta gondokkal nap mint nap. Ezek a reakciók akkor következnek be, amikor szervezete immunrendszere reagál a belélegzett porra vagy penészre, és úgy kezeli azt, mintha az ártalmatlan betolakodó baktérium vagy vírus lenne. A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők körében nagyobb eséllyel alakulnak ki egyéb légzési gondok is, amelyek még tovább nehezítik a betegség miatt eleve megnehezített légzést. 

Súlyos allergiákról van szó? 

A szezonális allergiák a legtöbbek számára csupán kellemetlenséggel járnak. A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők számára azonban bármilyen olyan állapot, amely nehezíti a légzést, súlyossá teszi a problémát. A Johns Hopkins Allergia és Asztma Központban végzett kutatások szerint azok a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők, akik szezonális allergiától is szenvedtek, romlott légzőszervi tünetekrő számoltak be, mint a köhögés és a sípoló légzés is. Emiatt sokkal nagyobb eséllyel szorultak orvosi ellátásra tüneteik megfelelő kezelése érdekében. 

Hogyan kerülhetőek el a súlyos komplikációk? 

A legjobb, ha kerüli a potenciális allergéneket. Azonban az allergének mindenhol megtalálhatóak. Amennyiben tudja, mi okozza problémáit, máris tud az ellen tenni, hogy csökkentse annak esélyeit, hogy szervezete kapcsolatba lépjen az állapotát rontó allergénekkel. 

Ismerje környezetét

A Nemzeti Allergiahivatal honlapján tájékozódjon környezetéről mielőtt elhagyja otthonát. Interaktív térképük segítségével megtudhatja, milyen mértékű pollennel és penésszel kell számolnia környezetében. Ha ennél mélyebbre ás, a különféle pollen fajták százalékos eloszlását is megtalálhatja, köztük a fákét, gazokét, és füvekét. Amennyiben kültéri programot szervez, igyekezzen olyankorra időzíteni, amikor a pollen és penész szint alacsony, így csökkentheti allergiás tüneteit. 

Maradjon a lakásban

A legjobb, ha az alacsony levegőminőségű napokon otthon marad. A COPD-s betegek számára ha a légminőségi mérés 100 feletti számot mutat, légzőszerveik nagyon megszenvedhetik a kültéri tartózkodást. A levegő minőségének ellenőrzése érdekében kátogassa meg az airnow.gov oldalt, és amennyiben el kell hagynia lakását, viseljen arcmaszkot, amely segít az allergének és irritánsok kiszűrésében. Amint hazaér, cserélje le ruháit és zuhanyozzon le, így megakadályozhatja, hogy a behozott pollenek szétterjedjenek otthonában. 

Kezelje tüneteit

Amint úgy érzi, szeme viszketni kezd vagy orra folyik, szedjen be vény nélkü kapható antihisztamint. A Benadrylhoz vagy Zyrtechez hasonló gyógyszerek kialakulásuk előtt megállítják immunrendszere allergiás reakcióit a kiváltó okokra, így megakadályozzák a súlyos légzési nehézségek kialakulását. Az orrban alkalmazható szteroidok, túdulatoldók, és inhalálókészülékek segíthetnek az elzáródott légutak megtisztításában. 

Allergiabiztos környezet

Szereljen be szűrőberendezést légkondícionáló kkészülékébe és a magas pollentartalmú napokon tartsa zárva ablakait. Autójába is szereltessen be egy kifejezetten az allergének távoltartására kifejlesztett utastéri szűrőberendezést. Rendszeresen porszívózzon és törölje le a port, így megtisztíthatja lakását a ruháin vagy bőrén behozott pollenektől és penészspóráktól. 

Beszéljen orvosával

Beszéljen orvosával allergiája tüneteiről, és arról, hogyan befolyásolják szezonális allergiái COPD-s betegségét. Lehetséges, hogy vényköteles allergiagyógyszer szedését fogja ajánlani, valamint azt, az allergiaszezon csúcsán használja gyakrabban inhalálókészülékét. Egy bőrön végzett allergiateszt segítségével megállapíthatják, mely allergének okozzák a problémákat, az allergia injekciókkal pedig megelőzhetik a további komplikációk kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!