A gyógyszer reklámok az orvosokat és a betegeket is befolyásolják?

Sok egészségügyi dolgozó, köztük Dr. Lessenger is úgy hiszik, hogy a gyógyszergyártó cégek is nagy szerepet játszanak a gyógyszerfogyasztás növekedésében az Egyesült Államokban.
 
A gyógyszergyártó cégek 1985 óta legálisan reklámozhatják termékeiket közvetlenül a fogyasztóknak. Az Egészségügyi Világszervezet egyik munkatársa, Ken Johnson szerint, aki az Amerikai Gyógyszerkutatók és Előállítók szervezetének alelöke is, az ilyen jellegű reklámozás segíti a fogyasztók szélesebb körű tájékoztatását arról, milyen lehetőségeik vannak a gyógyulásra. 
 
Azonban Dr. Dee Mangin, az új-zélandi Christchurch orvostudományi egyetem és egészségügyi központ professzora ezzel nem ért egyet. „A közvetlenül a fogyasztót célzó reklámok a döntést befolyásolják, ahelyett, hogy informatív célzatúak lennének.” - mondta, azt is megjegyezve, hogy a fogyasztókat gyakran a drága, márkaneveket viselő gyógyszerek felé irányítják. 
 
Emellett abban is hisz, hogy ilyen módon a betegek befolyásolni tudják az orvosok döntését. „Abban a korban élünk, amikor mindenről közösen döntünk. Sokkal nagyobb esélye van tehát annak, hogy a háziorvosok azt teszik, amit a pácienseik szeretnének.”
 
Az Állami Drogadminisztrációs központ munkatársai azt vallják, hogy míg a közvetlen reklámozás hasznos információkat tud nyújtani a fogyasztók számára, az egészségügyi ellátás dolgozói „a legjobban informáltak arról, melyik gyógyszerek felelnek meg a legjobban a beteg igényeinek.”
 
Mit tehetünk a szükségtelen gyógyszerek elkerülése érdekében? 
 
Míg kisebb problémákat nem feltétlenül szükséges gyógyszerekkel kezelni, komolyabb betegségek esetében elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés. Ám hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy a megfelelő kezelést kapjuk? 
 
Dr. Lessenger szerint a betegeknek minél jobban meg kell ismerniük saját betegségüket és azt, milyen gyógykezelésre van szükségük, valamint orvosaikat is meg kell kérdezniük a lehetséges gyógykezelésekről. 
 
Dr. Hira pedig az alábbi nyilatkozatot tette: 
 
„Azt javaslom a betegeknek, legyenek a lehető legjobban tisztában egészségi állapotukkal. Az összes gyógyszeres és alternatív kezelésről számoljon be orvosainak, így elkerülhető a gyógyszerek esetleges interakciója. A legjobb, ha kérdéseit és gyógyszerekkel kapcsolatos gondolatait is megbeszéli orvosaival.”  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!