5-6 éve pandémiás vírusként kezdte humán karrierjét a vírus. Bonyolult sertés-madár kölcsönhatások révén került be az emberi populációba és az A típusú családba sorolható.

Amióta ez a vírus megjelent, kb. 6 éve, minden influenza oltóanyagban ott van, mert az ilyen pandémiás vírust nem lehet megúszni, előbb-utóbb mindenkit megbetegít. Tehát aki az utóbbi években rendszeresen beolttatta magát, az biztosan védett ezzel az influenza vírussal szemben, méghozzá nagyon is, hiszen már 4-5 emlékeztető oltásban is részesült az oltott személy.

Kezdetben úgy gondolták, hogy a H1N1 szuper antigénként viselkedik és olyan súlyos tüneteket vált ki, amik egy szokványos influenza vírus fertőzés esetében sokkal ritkábbak. Valóban a kezdeti halálozási adatok riasztóak voltak, de mára már kiderült, a H1N1 ugyan rosszabb indulatú, mint más influenza törzsek, de közel sem olyan mértékben, mint azt korábban gondoltuk.

Minden esetre súlyos betegség, nem nátha, a gyógyulás belőle elhúzódó, a szövődmények száma (tüdőgyulladás, szívizomgyulladás) meglehetősen magas. Aki nincs oltva és elkapja a fertőzést, azon még segíthet két antivirális gyógyszer, bár ezek hatása az évek során sokat romlott, mert az influenza vírusok „megtanulták” őket, valamint nagyon korán, az influenzafertőzés első 12 órájában el kell kezdeni a szedésüket, mert egy-két nap után már semmit sem érnek.

A magas dózisú, napi 3000 IU D3 vitamin, valamint napi 1g C vitamin kombinációja jó lehet, nem kell megvárni ezekkel, míg a betegség kialakul. Az ágy nyugalom, a lázcsillapítás, a teázás, és szövődmények esetén a megfelelő és korán indított antibiotikus kezelés sokat segíthet.

Az influenza után az ember még legalább egy hétig gyenge. Így hosszabb várakozás a pénztárnál is ájulás közeli állapotot idézhet elő, ezért még szövődmény mentes esetben is két-három hét kell, míg erőnket visszanyerjük. Semmi esetre se kezdjünk el ennél korábban sportolni, edzeni, bármit is mond az edző. A tornaórákról való felmentés is ennyi ideig mindenképpen tartson! Erre a szülők külön figyeljenek, mert a tornatanárok (tisztelet a kivételnek) nem biztos, hogy fognak. Jó dolog a mindennapos testnevelés, de nem influenza után!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!