alkohol

Tequila

A ruhától a Tequiláig

Egy méter hosszú levélrostjait szizálnak nevezzük és nagyon erős kötelet, illetve szőnyget lehet belőle készíteni. 
A pezsgő

A pezsgő története

Mint annyi minden, ez sem úgy történt, ahogyan gondoltuk. Ahhoz hogy Dom Perignon az első pezsgőt elkészíthesse, előbb egy angol admirális nélkülözhetetlen rendeletére volt szükség. 1640-ben Sir R. Mansell tengernagy elérte I. Jakab királynál, hogy rendeletben tiltsa meg az üvegolvasztó kemencék fával történő fűtését. Ennek következtében az üvegipar kénytelen volt áttérni a széntüzelésű kemencékre. A nagyobb hő és az égéstermékek révén a palackok sötétzöldek, majdnem feketék lettek és vastagabbak, sokkal ellenállóbbak a külső és belső behatásokkal szemben.
alacsony vérnyomás

Makacs tévedések

Sokszor hallani, hogy alacsony vérnyomás miatt gyengeségre fejfájásra panaszkodó emberek azt a jó tanácsot kapják, hogy gyorsan igyanak meg egy jó kávét, vagy teát és a vérnyomásuk ennek következtében emelkedni fog. A valóság azonban egészen más. A tea vagy a kávé fogyasztása valóban javítani fogja a közérzetüket, de nem azért, mert ezek megemelik a vérnyomásukat. 
golyóálló kávé

A golyóálló szuperkávé legendája

Az új divatőrület szárnyakra kapott, ma már mindenki a Szilícium-völgy csoda kávéját issza, pedig az igazság az, hogy a jakvajas, sós tibeti kávé sokkal, de sokkal egészségesebb.
alkohol elvonás

Az alkohol elvonási szindróma háttere

Ez nagyon örvendetes, de ebben a folyamatban a betegeket sok tényező hátráltatja. Nem csak arról van szó, hogy  az alkoholhoz egyfajta függőség alakult ki, hanem arról is, hogy a folyamatosan toxikus állapotban lévő szervezet, az alkoholtól megszabadulva gyors regenerációba kezd. Ez a gyors regeneráció, ami szinte minden sejtünket érinti (máj, szív, agy vese, vázizomzat), azonban  nagyon rövid idő alatt felhasználja a szervezet kálium, magnézium, foszfor, cink készleteit. 
magas vérnyomás

A magas vérnyomás

A magas vérnyomás a leggyakoribb betegségünk, ami már 20 éves korban, hazánkban több mint 3 ezer embert érint, és az életkor előre haladtával ez a szám fokozatosan emelkedik. 75 év felett pl. már 80 ezren szenvednek tőle.
alkohol és fogyás

Miért nem célszerű alkoholt fogyasztani fogyókúra alatt

A kimutatás szerint a túlsúlyosság a dohányzás után a második legfontosabb rákos megbetegedésre hajlamosító tényező és akár napi egy korsó sör is növelheti a személy máj- és bélrák kockázatát. Amellett, hogy az alkoholnak nincs tápértéke, általában csökkenti a gátlásokat is, így még többet és még kevésbé egészségeset eszünk, mint szerettük volna. Ha feladja az ivást, annak jelentős fogyás lehet az eredmény, vagy képes lehet megtartani az új, kisebb és egészséges testsúlyt.
cognac

A Bíboros „ajándéka”

Ahhoz, hogy a mustból bor legyen, mikrobák által indukált alkoholos erjedésre van szükség. Ezt a folyamatot a Sacharomyces család tagjai végzik. Igen ám, de ezek a mikrobák általában akkor, amikor az alkohol szintje eléri az 5%-ot, akkor az általuk termelt alkohol hatására kipusztulnak. 
magas vérnyomás

A magas vérnyomás

Vannak, akiknek csak az orvosi rendelőben megy fel a vérnyomásuk („fehérköpeny” hipertónia). Ma már ezt sem tartjuk ártalmatlan jelenségnek, mint korábban, és hiába normálisak otthon az értékek, ez is magas vérnyomás betegség.
Alkohol fogyasztás

Inni vagy nem inni?

Majdnem 2000 ember vett részt a vizsgálatban, átlagos életkoruk 55-65 év közt volt. 20 éven át figyelték őket, miután három jól elkülöníthető csoportot alkottak.
alkohol

3 ok arra, hogy kevesebbet igyunk

Mindannyian tudjuk, hogy az alkohol túlzott fogyasztása mind érzelmi, mind fizikai problémákhoz vezet. Sőt kihathat a családi életünkre és a munkánkra is.
< > 1. oldal (összesen: 0) Rendezés: