antibiotikum

antibiotikum

Áttörés az antibiotikum kutatásban

Ez az új hatóanyag nem csak a halált okozó szuperbaktériumokat pusztítja el, mint amilyen az MRSA is, hanem a sejtfalak elpusztításával a patogének ellenállóképességét és osztódási képességeit is nagy mértékben csökkenti. 
a kókusztej

Az élet elixírje: a kókusztej

A pálma levelei fermentálhatók, az így nyert italt toddy-nak nevezik. Ha ezt tovább desztillálják, erős pálinka főzhető belőle. 
Bélflóra, probiotikumok

A bennünk élő mikrovilág

Régebben azt gondoltuk, hogy csak a vastagbélben élnek mikrobák, és a vékonybél, illetve a gyomor az steril. Nos, ez koránt sincs így. A gyomorban éldegélnek Streptoccusok, Staphylococcusok, Lactobacillus törzsek, sokakban a jól ismert Helicobacter pylori is, ami a gyomorfekély kialakulásában játszik döntő szerepet.
vírusok, baktériumok, gombák

A birodalom visszavág

Pedig még 30 évvel ezelőtt az orvostudomány legnagyobb sikereként könyvelték el a baktériumok, gombák, egysejtű paraziták és részben a vírusok elleni háborúnkat. Úgy tűnt, az antibiotikum mind újabb és újabb családjai megoldják a bakteriális fertőzések okozta gondokat, az új gomba ellenes szerek is egyre jobbak lettek, és az artemisinin a malária évezredes problémájának a végére is pontot tesz. Nem így történt.
A székletterápiai

A székletterápiai

A középkor legnagyobb orvosa, Avicenna még nyílt sebre is ajánlotta, de azután hamar feledésbe merült, mert az így kezelt sebek kezdetben nagyon gyorsan gyógyultak, majd a beteg állapota hírtelen leromlott és pár nap alatt meghalt.