dohányzás

Ha fitt vagy, könnyebben túléled

Ha fitt vagy, könnyebben túléled

Nem jelenthetjük azt ki, hogy akinek nincsenek rizikófaktorai, az nem kaphat pl. szívinfarktust, de azt igen, hogy sokkal kisebb valószínűséggel, mint rizikófaktorokkal terhelt embereknél tapasztaljuk (dohányzás, elhízás, egészségtelen táplálkozás, depresszió, mozgásszegény életmódból következő alacsony fittségi állapot).
A tüdőrák akár 20 évig tünetmentes lehet

A tüdőrák akár 20 évig tünetmentes lehet

A rák akkor terjed el, amikor a tumor különböző területein genetikai hiba alakul ki. Ezek egyszerre különböző területeken és utakon is folyhatnak, többféle genetikai felépítéssel rendelkező, egyedi tumort létrehozva.
Dohányzás

Aki rágyújt, az nem kér ebédet

A két világháború közt már egyre több kritikus hang szólt a dohányzás káros hatásairól, de az első valóban tudományos vizsgálatok a múlt század ötvenes éveiben jelentek meg arról, hogy a dohányzás egyértelműen rákkeltő. Mégis csak 1964-ben került sor arra, hogy  Luther Terry, az USA akkor egészségügyi minisztere közleményt bocsájtott ki, melyben egyértelműen a dohányzás káros hatásait hangsúlyozta és ennek súlyos népegészségügyi jelentőségére felhívta a figyelmet. 
dohányzás

Miért ártalmas a dohányzás?

A dohányzás olyan súlyos betegségek kialakulásáért felelős, mint pl. a rák, COPD, különböző szívbetegségek és rendszeres használata korai halálozást eredményez. Egyes elemzők szerint csak az USA-nak évente 92 milliárd dollárjába kerül az a veszteség, amit a dohányzásból eredő megbetegedések és halálesetek okoznak. 
marihuána

A marihuána 5 meglepő, az egészségre jótékony hatása

Megöli a rákos sejteket. A dohányzás rákhoz vezethet, köztudott tény. Elterjedt az a nézet is, hogy a füves cigi szívás ugyanolyan káros, mint a sima cigarettáé. Ez azonban nem igaz. A marihuána aktív összetevői, a cannaboidok növelik a rákos betegek étvágyát. Ez fontos szerepet játszik a rák szervezeten belül való elterjedésének megállításában. Emellett a marihuána lassíthatja a rákos daganat növekedését az agy és a tüdő területén.