pajzsmirigy

a túlzott izzadás

Otthoni gyógymódok a túlzott izzadás megszüntetésére

A túlzott izzadás gyakran kapcsolható a stresszhez, az aggódáshoz, a túlsúlyossághoz, táplálkozási problémákhoz és az elégtelen keringéshez. A túlzott izzadás orvosi okai közt található a cukorbetegség, a láz, a szívproblémák, a pajzsmirigy túltengés a leukémia és a menopauza.
pajzsmirigy problémák

A lehetséges pajzsmirigy problémák 10 jele

A pajzsmirigy problémák közé tartozik a hypertireózis, vagy éppen a hypotireózis, a golyva, a pajzsmirigy csomók kialakulása, a pajzsmirigy gyulladás és a pajzsmirigy rák is. Ezek közül a leggyakoribbak a hypo- (nem elég aktív pajzsmirigy) és a hypertireózis (túlzottan aktív pajzsmirigy), amelyek hormonális, érzelmi, és fizikai változásokat idézhetnek elő szervezetében. 
A hipokalcémia

A hipokalcémia

Sok oka van, de az egyik legritkább ok éppen az elégtelen kalcium bevitel. 
Pajzsmirigy

A pajzsmirigy működésből fakadó hajhullás és annak természetes gyógyítása

Nagyon sokan, akik pajzsmirigy betegséggel küzdenek, tapasztalnak hajhullást. Miközben ez nem egy olyan tünet, ami fájdalmat vagy fizikai kényelmetlenséget okozna, mégis érzelmi jelentőséggel bír, hiszen senki sem szeretné elveszíteni a haját.  Ez vonatkozik mind a nőkre, mind pedig a férfiakra, de egyértelműen többször érinti a nőket az érzelmi része miatt. 
pajzsmirigy túlműködés

Otthoni gyógymódok pajzsmirigy-túlműködés kezelésére

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy az ádámcsutka alatt. Ez a legfőbb mirigyünk, amely a szervezet energiájáról és anyagcseréjéről gondoskodik. Ha a pajzsmirigy túl aktív és túl sok tiroxint termel, hipertireózisról, vagyis pajzsmirigy-túlműködésről beszélünk.
Prosztata

A prosztata egészsége és a cink

A prosztata mirigy nagyjából diónyi méretű és rengeteg feladata van. Legfőként az, hogy növelje a spermiumok életrevalóságát és működőképességét. Emellett azonban a szervezet első védelmi vonalának részét is képezi, véd a betegségekkel és genitális-urinális fertőzésekkel szemben.
fekete tea

A tea hatása a gyengén működő pajzsmirigyre

A fekete tea (Thea nigra) pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek számra ideális ital. A tea felfedezését Sen-Nung császár nevéhez kötik, ő volt az ízek uralkodója. Titkukat háromezer évig megőrizték, majd a koreaiak és a japánok voltak az elsők, akik a titkot megszerezték.
A-vitamin

Az A-vitamin és a pajzsmirigy egészsége

A legtöbb olvasó szed különböző étrend-kiegészítőket, és mégis a legtöbben nem értik igazán, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat szednek és pontosan miért, mire szedik azokat. Ezért úgy döntöttem, írok néhány cikket, amelyek a szervezet ásványi anyagainak és vitaminjainak szerepét tárgyalják. Ez a cikk az A-vitamin fontosságára koncentrál.
pajzsmirigy étrend

Graves-betegség és a Hashimoto-féle thireoiditis

A genetika meghatározza, hogy valakinél kialakulnak-e ezek a betegségek? Ez egy gyakori kérdés és bár a genetika szerepet játszik ezen autoimmun pajzsmirigy elégtelenségek kialakulásában, nem mindenki, akinek erre hajlamosító génvariánsa van, lesz beteg. Az epigenetikus tényezőknek legalább akkora a szerepük a betegség kialakulásában, mint  a genetikei tényezőknek.  Például valaki, aki genetikailag hajlamos ezekre a betegségekre és nem megfelelően étkezik, vagy nem kezeli elég jól az őt érő stresszt, a szervezete nagyobb valószínűséggel termel majd  pajzsmirigy hormon antitesteket. A Graves-betegség során ezek az antitestek stimuláljál a TSH receptorokat, ezáltal a pajzsmirigy hormon túltermelődése kö...
vitamin és ásványi anyag

5 vitamin és ásványi anyag hiány, amely pajzsmirigy betegségek esetén igen gyakori

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy problémában szenvedő betegnek van vitamin és ásványi anyag hiánya is. Ebben a cikkben öt különböző jellemző táplálkozási hiánybetegségről lesz szó, amely pajzsmirigy túlműködésben (Graves-betegségben szenvedőknél) és alulműködésben (Hashimoto Thireoiditis) szenvedő betegeknél is gyakori. 
nátrium, kálium

A nátrium, a kálium és pajzsmirigy hormon szerepe az egészségben

A legtöbb olvasó szed különböző étrend-kiegészítőket, és mégis a legtöbb ember nem érti igazán, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat szed és miért. Ezért úgy döntöttem, írok néhány cikket, amelyek a szervezet ásványi anyagainak és vitaminjainak szerepeit tárgyalják, és megvizsgáljuk azt, hogyan hatnak ezek a pajzsmirigy hormon egészséges szintjére. Ez a cikk a nátrium és a kálium fontosságára fog koncentrálni.
pajzsmirigy és víz

Még a víz is hatással van a pajzsmirigy működére?

Nagyon jó eljárásokról lesz szó, amik szerint a pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedők, akik a természetgyógyászat követői, milyen   diétát kellene követniük, ami egészséges ételekből áll, illetve hogy hogyan tudják minimalizálni a finomított ételeket és a cukor mennyiségét az étrendjükben. De ez egységesen igaz azokra is, akiknek alul-, illetve túlműködik a pajzsmirigyük, ahogy az autoimmun pajzsmirigy rendellenességgel (Basedow kór vagy Hashimoto pajzsmirigygyulladás) küzdőkre is. 
kalcium

A kalcium és a pajzsmirigy

A test a benne található kalcium 99%-át a csontokban – így a fogakban is – tárolja, míg a maradék kalcium a véráramban kering. A csontok egészségének fenntartásában létfontosságú szerepet játszik a kalcium, így a kalciumhiánnyal küzdők nagy eséllyel szenvednek majd csontritkulástól. Meg kell jegyezni azonban, hogy nem kizárólag a kalciumhiány az oka a csontritkulás kialakulásának, hanem több vitamin hiánya is szerepet játszik a folyamatban.
koffein, pajzsmirigy

A koffein hatása a pajzsmirigyre

Általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége túl sok koffeint fogyaszt napi szinten. A legtöbben ezt koffein tartalmú italok, mások viszont túlzott mennyiségű szénsavas üdítő fogyasztásával éri el. Jó páran mindkettőt fogyasztják egyszerre, vagyis a kávét és a szénsavas üdítőitalokat (energiaitalok, kóla, stb.) is, míg mások feketeteát isznak minden egyes nap. Amíg manapság igen nagy kihívás az embereket rávenni arra, hogy helyesen étkezzenek és megfelelően kezeljék a stresszt, addig emiatt nehezen mondanak le a megszokott napi koffeinadagjukról. 
mangán

Mangán és a pajzsmirigy egészsége

A többi ásványi anyaghoz képest a mangán elenyésző mennyiségben található meg az emberi szervezetben. A mangán fontos szerepet tölt be számos enzim működésében, így pl. a növekedésben és fejlődésben, de elengedhetetlen a csontok és kötőszövetek megfelelő működésében is. A többi ásványi anyaghoz hasonlóan támogatja az immunrendszer optimális működését. 
pajzsmirigy és TSH

A magas TSH szint akár 70%-kal növelheti a szívinfarktus általi halálozás veszélyét?

A pajzsmirigy hormontermelésének helyreállításával akár 70%-kal csökkenthetjük a szív- érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, mely messze felülmúlja a szívgyógyszerek hatékonyságát. Az egészséges hormonháztartás alapfeltétele testünk megfelelő működésének, sőt, mára már azt is tudjuk, hogy olyan konkrét betegségek, mint például a koszorúér betegség is nagyban összefüggnek a pajzsmirigyműködéssel.
Pajzsmirigy alulműködés tünetei

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

Legtöbben a pajzsmirigy rendellenességek fokozott előfordulási arányának okát a megváltozott étrendbeli és környezeti viszonyokban látják. Bármi legyen is az ok, egy biztosan állítható: egyre többen és többen szenvednek a pajzsmirigy különböző rendellenességeitől, a legnagyobb arányban a nők körében.
pajzsmirigy

A nagy hármas

Három nagyon érdekes mirigyről van szó, ami nélkül nem létezhetnénk. Sokat tudunk róluk, de mégsem eleget. Melyek is ezek? A tobozmirigy, mellékpajzsmirigyek, és a pajzsmirigy.
koleszterin, pajzsmirigy

A pajzsmirigy alulműködés magas koleszterinszintet okozhat?

A magas koleszterin általános kezelési módja a statinok alkalmazása, „természetesen” szintetikus gyógyszer formájában. Érdemes azonban a koleszterincsökkentő gyógyszerek alkalmazása előtt részletes kivizsgálást tartani, hiszen a National Cholesterol Education Program szerint a pajzsmirigy alulműködés szoros összefüggésben áll a magas koleszterinnel, így a pajzsmirigy működésének helyreállítása a koleszterinszint normalizálódását is elősegítheti.
magnézium

Magnézium és a pajzsmirigy egészsége

A magnézium jelenléte szervezetünkben elengedhetetlen a csontok egészségéhez, kalcium és foszfor bevitel mellett fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. A kalcium mellett tehát a magnézium legalább olyan fontos a csontok erős és rugalmas állapotának megőrzéséhez, mint a foszfor vagy a D3-vitamin.  
pajzsmirigy étrend

Személyre szabott pajzsmirigy étrend

Az egészséges életmód, melynek fontos részét képezi a megfelelő táplálkozás, az egyik legfontosabb tényező a pajzsmirigy egészségének megőrzésében. Az elsődleges ok, amiért a pajzsmirigy betegek változtatni akarnak étrendjükön az az, hogy nem elégedettek testsúlyukkal és szeretnének lefogyni. Ez különösen jellemző azoknál, akik pajzsmirigy alulműködésben vagy Hashimoto thyroiditis betegségben (autoimmun pajzsmirigy betegség) szenvednek.   
pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés kezelése természetesen

Becslések szerint a fejlett világ lakosságának kb. 15-30%-a szenvedhet pajzsmirigy rendellenességben. A leggyakrabban tapasztalt tünetek a letargia, depresszió és hirtelen súlygyarapodás. A gyulladáscsökkentő étrend és életmód azonban természetes módon serkenti a pajzsmirigy egészséges működését.
cink és pajzsmirigy

Tápláljuk pajzsmirigyünket cinkkel!

Friss kutatások szerint azonban a megfelelő cinkellátás drámaian csökkentheti a pajzsmirigy által termelt hormonok abnormális szintjének kialakulását.
pajzsmirigy és haj

Szép haj és bőr egészséges pajzsmirigyműködéssel

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a hajtüszők közvetlen célpontjai a T3 és T4 hormonoknak, melyeket a pajzsmirigy termel és melyek a haj biológiai paramétereinek szabályozásáért felelősek, a ciklikusságtól egészen a pigmentációig. A Journal of Endocrinology and Metabolism 2008. augusztusi számában jelentetett meg egy cikket a két legfőbb pajzsmirigy által termelt hormon, a T3 és a T4-hormon hajtüszőkre gyakorolt hatásairól. A kutatásban 40 és 69 éves kor közötti nők hajtüszőit kezelték a két hormonnal, azok növekedési fázisában.
jód, pajzsmirigy betegségek

Jód

A jód hiánya szervezetünkben csökkenti testünk természetes méregtelenítő funkcióját, emellett pedig megzavarhatja a pajzsmirigy működését és bizonyos rákos daganatok növekedését is elősegítheti. 
< > 1. oldal (összesen: 0) Rendezés: