A mobiltelefon sugárzásával kapcsolatos aggodalom nem csak egy, az alufóliasapkás túlságosan éber pesszimisták által mondvacsinált probléma. Annak ellenére, hogy a mobiltelefon használata szélsebesen növekszik, már 4 milliárd ember használja őket világszerte és tartós része a mindennapjainknak, az előbb említett veszélyek a koncentrált elektromágneses mezőkről valós egészségügyi problémák.

A bizonyíték, hogy a mobiltelefon sugárzás káros az egészségére

Egyre tanulmányok egyre nagyobbszámú megjelenésével egyre szélesebb körben válnak elismerté a mobiltelefon sugárzás negatív hatásai az egészségre. Sok európai tanulmány mutat rá a kapcsolatra az egészségügyi problémák és a mobiltelefon kitettségére, annak ellenére, hogy az amerikai egészségügyi intézetek lelassították a komolyabb tanulmányok levezénylését. 

Ennek ellenére néhány szakértő, aki a vezeték nélküli technológiák és a biolgóiai hatások területén dolgoznak meg vannak győződve arról, hogy a vezeték nélküli kütyük,mint például a mobiltelefonok kétség kívül okozói széleskörű egészségügyi problémáknak, a ráktól a csökkent termékenységig.

Egy bizonyos szakértő, Dr. Martin Bank PhD. magyarázata szerint az emberi DNS kiváltképp érzékeny mindenféle elektromágneses mezőre.  Kutatások kapcsolatot találtak komoly egészségügyi problémákkal, mint például:

- agydaganat
- migrének
- szédülés
- magatartás problmák
- tumorok
-károsodott szövetek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elektromágneses mezőket ( és főleg azokat, amik a mobiltelefonból kerülnek ki) 2011-ben a kettes osztályú rákkeltő anyaggá osztályozták. Az elektromágneses mező (EMM) szakértők amit R. Chris Young elektronikus mérnök alapított azt jelentették ki, hogy „ Közelmúltbeli tanulmányok már megmutatták, hogy az EMM-ök (a mobiltelefon sugárzásból) felmelegítik a fület,az állat és a koponyát 30 másodpercen belül azoknál a használóknál, akik a rendes beszélő pozícióban tartják a telefont.

Ez ugyanaz az energia, frekvencia terjedelem és típusú hő, amit a mikrohullámú sütőnél is használnak, ami képes a vizet egy percen belül felforralni, mivel jobban koncentrált, ami a magas energiaszintjének köszönhető.”

Amennyiben ez a helyzet akkor a józan ész szerint az lenne a megfelelő, ha a telefont nem tartanánk az agyunk mellett, mivel az koncentrált mikrohullámú sugarakat bocsájt ki, agyunk nagy része pedig víz. 

Ennek ellenére manapság már szinte lehetetlen a modern életet élni telefon nélkül. Mit tehet az ellen, hogy megvédje magát ezzel a veszélyes mobiltelefon sugárzással szemben.

5 praktikus módja annak, hogy elkerülje a káros mobiltelefon sugárzást

1. Tartsa a telefonját távolt a testétől

Próbáljon meg távolságot tartani mobiltelefonjával, amikor beszél rajtam, vagy amikor csak viszi valahova. Ne dugja zsebre vagy csatolja oldalára. Amikor telefonál akkor állítsa a kihangosításra és tartsa egy bizonyos távolságra a fejétől, vagy használjon headsetet ( a headsetet távolítsa el, amennyiben már nem használja). 

Bármekkora is a távolság  testtől, az mindenképpen jó, hiszen minél nagyobb a távolság, annál kevesebb a sugárzás ami a fejet éri és amit a test felszív. Csak akkor tartsa hordja testén a telefonját, amikor az ki van kapcsolva, hogy elkerülje ezzel a sugárzást. 

Emellett ne aludjon a bekapcsolt telefonjával a párnája alatt vagy az ágya mellett. Kutatások bizonyítják, hogy az az ember, aki ki van téve az EMM-nek alvás közben az csökkenti a melatonin szinten ( alvás hormon) és sejt és DNS károsodást okoz.

2. Korlátozza a beszélgetési időt

Ha tényleg nem szükséges valakit felhívnia, akkor ne tegye. Az SMS küldése sokkal jobb, mivel a mobiltelefonok kisebb sugárzást bocsátanak ki magukból SMS küldéskor, mint amennyit akkor, amikor hang átviteles kommunikációt bonyolítanak. 

3. Akkor telefonáljon, amikor a térerő a legerősebb

Annak ellenére, hogy csábító az, hogy bárhol indíthat hívást, mert megteheti, még nem biztos, hogy ez jó ötlet. A gyengébb jelek azt eredményezik, hogy a telefonnak jobban kell dolgoznia az átvitelen, emiatt sokkal nagyobb sugárzásnak kitéve az embert. Amikor a térerő a legerősebb, akkor a telefon kisebb sugárzást bocsát ki. 

4. Használjon vezetékes headsetet

Annak ellenére, hogy a vezetékes headset nem olyan stílusos mint a bluetooth-os vagy a vezeték nélküli,ez minden bizonnyal a legbiztonságosabb. Olyan távolságot hoz létre a test és a sugárzás kibocsátás között, amire a vezeték nélküli nem képes.

5. Tartsa távol a gyerekektől

Annak ellenére, hogy nagy lehet a csábítás ne engedje gyermekeit, hogy használják vagy beszéljenek mobiltelefonján. Kutatások bizonyítják, hogy a gyermekek 2-4-szer fogékonyabbak a sugárzás általi károsodásokra, mint a felnőttek. A koponyájuk vékonyabb és kisebb, amin sokkal egyszerűbb áthatolnia a sugárzásnak az agyhoz. Kutatás bizonyítja, hogy csak percekbe tellik a sejtkárosodása gyermekeknél. 

Kiegészítő elővigyázatosság

Bármilyen esetről is legyen szó a fenti 5 praktikus lépés bizonyítottan hatékonyan csökkenti az ön kitettségét a kártékony mobiltelefon sugárzásra. További dolgok, amiket megtehet:

- Válasszon egy otthoni vezetékes vonalat, hogy elkerülje a mobiltelefon használatot.
- Cserélje le WIFI-jét és vezetéknélküli televízióját vezetékesre.
- Mindig kapcsolja ki a telefonját, ha nem használja. 

Lehetséges, hogy bonyolult lesz megváltoztatni a kommunikációs szokásait, mivel a mobiltelefon használata nagyon egyszerű. Ennek ellenére egészsége legjobb érdekében áll, hogy szabályozza és elkerülje a sugárzás kitettségét amennyire lehetséges. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!