Már akinek, gondolhatnánk, noha a Kanári-szigeteken lévő repülőgép terminál falán két nyelven is ott látható ez a felirat. Pedig lehet, hogy igaz. Majd ötszáz éve Paracelsus így írt: 20 éves korodig egyél, amennyit bírsz, ötven éves korodig egyél, amennyit enned kell, 50 év felett egyél olyan keveset, amennyit bírsz. Leegyszerűsítő szabály, de nagy vonalakban igaz.

60 év felett a testsúly kg-ra vetített fehérje fogyasztása ne haladja meg a 0,6g/tskg-ot.
Viszont ez teljes értékű fehérje legyen. Teljes értékű fehérjéket tartalmaz a tojás, a hús, a fermentált tejtermékek, a szója és a gombák is. 

A vesék legkisebb működési egysége a nefron, amiből születésünk pillanatában kb. félmillióval rendelkezünk és ezek száma az évek során fokozatosan csökken. A túlzott fehérjefogyasztás a nefronok idő előtti pusztulását okozza, a veseműködésnek a beszűkülésével jár. Ezért a fehérjékben való korlátozott étrend mellett fontos még a bő folyadékfogyasztás is. Ez lehet napi 7 dl gyümölcstea, sima citromos tea, víz, illetve sok zöldséget tartalmazó levesek. 

60 év felett a napi kalória igénye a szervezetnek kb. 25%-kal lecsökken. A zsiradékok mennyiségét is csökkenteni kell. A jó minőségű olajok, pl. olíva olaj, valamint a vaj ajánlhatók, de a  napi fogyasztásuk ne haladja meg az 50g-ot. 

Ebben az életkorban a laktóz érzékenység már igen gyakori, ezért a nyers tej fogyasztása nem ajánlott, viszont a fermentált tejtermékeké igen. Ilyenek a kefir, a joghurt, a sajtok, mivel a fermentáció során ezekben már laktóz nincsen.

A rostok bevitelére igen nagy gondot kell fordítani, mert ezáltal elkerülhető a székrekedés, valamint a rostok kb. 7%-ából a vastagbél baktériumai rövid szénláncú zsírsavakat képesek előállítani, amik létfontosak számunkra.

A szénhidrátokat tehát összetett formában fogyasszuk (rostos gyümölcsök és nem gyümölcslevek, teljes kiőrlésű gabonaféleségek, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, míg a cukrokat, sütiket kerülni kell).

Az alkohol nem ajánlott és a koffein is csak kis mértékben (annyi, amennyi egy jó teában van). Az erős fűszerezés sem ajánlott, mivel irritálja a gyomor és bélrendszer nyálkahártyáját, a túlzott sózás pedig megterheli a keringési rendszert, a veséket és az időskori magas vérnyomás betegség kialakulását még jobban elősegíti.

Igen nagy hiba, ha az ember 60 év felett is úgy próbál meg étkezni, mint pl. 30 éves korában. 

Ez biztos elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, keringési elégtelenséghez, cukorbetegséghez, mozgásszervi degeneratív betegségek kialakulásához vezet.

Egy igen népszerű TV csatornán egy még népszerűbb műsorban most gyermekekkel főzetnek különböző ételeket. Elszomorító, hogy ezek a kis gyerekek "felnőtt" ételeket készítenek, pedig a gyermek az nem törpe felnőtt! Gondoljunk csak a hatvanas évek borzasztó divatjára, mikor 5-7 éves gyerekeket öltönybe öltöztettek jeles ünnepeken. Groteszk és szánalmas megoldás volt. Ma már senkinek nem jut az eszébe gyerekre nyakkendőt, öltönyt húzni, mert a gyerekeknek a gyerekruhák a szépek és a jók.

A következő írásban a fiatalok étrendjét veszem majd górcső alá.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!