Évek óta vándorol egy fura adat a szakirodalomban, miszerint a fejlett egészségügyi ellátás a halálozások csökkentésében kb. 17-20%-ban játszik szerepet, míg a túlnyomó részt az életmód váltás, a rizikófaktorok csökkentése révén érhetjük el.

Az USA-ból jött legfrissebb statisztikai eredmények ezt a feltételezést alaposan megcáfolták.

Miközben a megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, azt sem szabad elfelejteni, hogy semmiféle financiális szemlélet nem indokolja az egészségügyi kasszák megcsapolását és ezzel a modern gyógyító eljárások hozzáférhetőségének korlátozását.

Az Államokban még ma is évente félmillió ember hal meg szív- és keringési rendszer megbetegedései következtében.

Ez a szám ugyan megdöbbentően magas, de az is igaz, hogy az utóbbi húsz évben a kardiovaszkuláris halálozás mintegy 340 ezer fővel csökkent! Tehát húsz évvel ezelőtt még több, mint 800 ezer amerikai halt meg évente szívinfarktus miatt.

###kep1###

A szív- és érrendszeri halálozás csökkenés okait vizsgálva a szakértők azt találták, hogy a csökkenés 61%-át egyértelműen rizikófaktorok csökkenése határozta meg. Több mozgás, egészségesebb táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mérséklése eredményezte. 

De a másik 39% oka viszont teljen nyilvánvalóan a fejlettebb, jobban működő egészségügyi ellátás, a jobb gyógyszerek és gyógyító eljárások alkalmazására vezethető vissza.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!