Amikor a Frank Birodalom feje Nagy Károly kötelezővé tette, hogy minden kolostorban létesítsenek gyógynövény kerteket, ezek formája máig is méltán követendő.

A kolostor fallal körülvett kert alakja mindig négyszög alakú volt. A kert közepén egy kút, vagy vízgyűjtő ciszterna állt.

Az ösvényeket a kertben alacsonyra nyírt bukszus sövények szegélyezték. Napsütötte, vízáteresztő humuszos talaj a jó, aminek a pH-ja 5,5-6,5 között optimális.

A gyógynövények telepítése előtt spenótot célszerű a kertben nevelni, mert az sokat javít a talajon. Ma már a jobb kertészetekben kaphatók az előre elkészített vetőszőnyegek, amik különböző gyógynövény csoportosulásokat tartalmaznak, és a kezdő gyógynövény kertésznek sokat segíthetnek. A csiga csapdák kihelyezése elengedhetetlen.

A talajt komposzttal, vagy kevés istállótrágyával javíthatjuk. Ha a növények halvány zöldek és fejlődésükben visszamaradottak, az a talaj nitrogén szegénységére utal, ami komposzttal megoldható. A gyógynövényeket permetezni, vegyszerezni nem kell. Mivel vadon élő jellegüket megőrizték, ezért helyes gyógynövény társulás mellett nem kell a monokultúrákat fenyegető betegségektől tartani. Ritkán a rozsda és a lisztharmat megtámadhatja a mentát és a citromfüvet, de ez egyszerű visszavágással gyógyítható. A hernyók és csigák kézzel kiszedendők. Természetes permetlé készíthető, pl. gombák ellen zsurlótea,  levéltetvek ellen csalánlé, míg földi bolha ellen a legjobb a fehérüröm tea. Jó permetlé készíthető még izsópból, majoránnából, kamillából is. 

A permetlevet úgy készítsük, hogy kb. fél-egy kg friss növényt áztassunk tíz liter vízbe egy napra és három napon belül használjuk fel, miután átszűrtük a folyadékot. 

Ha az évelők túlburjánzanak, vissza kell őket vágni, az elhalt részeket mindig el kell távolítani. A rozmaring, a citrom, a mirtusz, a babér a mi klímánkon nem teleltethető át, még akkor sem, ha fenyőgallyakkal gondosan beborítjuk. 

A gyógynövény szüret mindig a hajnali órákban történjen. Ez nem babona, hanem ebben az időszakban van a növényben a legtöbb illóolaj és hatóanyag. Ezek mennyisége bizonyos napszaki ciklicitást mutat, tehát kár volt a füves asszonyokat máglyán elégetni anno, amikor bizonyos gyógynövényeket éppen éjfélkor vagy kora hajnalban kerestek.

Mindenki használ gyógynövényeket, aki használ fűszereket, mert a fűszernövények lényegében gyógynövények. A szárított gyógynövények a hatásukat fokozatosan elvesztik, s egy év után már hatóanyag tartalmuk olyan mértékben lecsökken, ami miatt nem is ajánlatos ennél régebbi gyógynövényt felhasználnunk.

Capitulare de villis

A Frank Birodalom császára Nagy Károly, ebben az ediktumban  szabályozta, hogy a kertekben mit termesztenek.

Minden féle komment nélkül lássuk hát:

"Azt akarjuk, hogy a kertekben mindenféle növény meglegyen: lilom, rózsa, görögszéna, bazsalikom, zsálya, ruta, üröm, uborka, tök, lopótök, bab, borsoskömény, kömény, rozmaring, csicseriborsó, csillagjácint, gladiolus, kigyófű,, ánizs, vadtök, napraforgó, medvetalp, articsóka, saláta, feketekömény, borsmustár, torma, lapu, bolhafű, mirhafű,petrezselyem, zeller, lestyán, boróka, kapor, édesköményköles, cikória, szarvasgyökér, mustár, borsfű, vízimenta, kerti menta, erdei menta, gilisztahajtófű, macskafű, ezerjófű, mák, répa, vadgyömbér, fehérmályva, mályvarózsa, fehérrépa, paszternák, sárgarépa, kenőfű, karalábé, káposzta, hagyma, metélőhagyma, póréhagyma, retek, mogyoróhagyma, vöröshagyma, fokhagyma, festőbuzér, bogáncs, lóbab, borsó, koriander, nadragulya,  mustárzsálya, kövirózsa. Almafák, körtefák, szilvafák, berkenyék, naspolya, barack, birsalma, mogyoró, mandula babér, fenyő,  füge, dió és cseresznye."

Az uralkodó szám szerint majdnem 80 (ha a rokon fajtákat kivesszük, akkor 73) féle zöldség, gyümölcs és gyógynövény faj termesztését javasolta a paraszti gazdaságokban.

Lehet, hogy az uralkodó kiterjedt birodalma nem is csak a kardokon, hanem sokkal inkább a jól szervezett paraszti gazdaságokon alapult?

Majd 1500 év távlatából mit lehet ehhez a listához hozzátenni? Jó lenne az akaratát legalább most tiszteletben tartani.

Ez lenne az igazi Európai Unió alapköve, amihez valóban csatlakozni kellene haladéktalanul.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!