A hormonzavar többféle tünettel rendelkezik.

Nagyon fontos, hogy képes legyen arra, hogy ezeket felismerje. Ha nem tudja felismerni a hormonzavar tüneteit, akkor nem lesz képes szembeszállni a problémával. Minél később ismeri fel a hormonzavart, annál nehezebb lesz azt visszafordítani. A tünetek egyre rosszabbá válhatnak és egyre nagyobb hatással lehetnek egészségére. 

Ha viszont felismeri a tüneteket, akkor proaktív lépéseket tehet egészsége visszanyerésére. Tegye meg a megfelelő lépéseket, hogy kijavítsa a zavart és gyorsítsa fel a felépülését és emelje az életének minőségét. A tünetek időben való felismerése egyszerűbbé teszi a hormonok helyreállítását és egyensúlyba hozatalát. Néhány a tünetek közül: hőhullámok, cukor utáni sóvárgás és emésztési problémák.

Mi okozza a hormonzavart?

Mielőtt elkezdenénk azzal foglalkozni, hogy hogyan javítsuk meg és hozzuk rendbe a hormonzavart, elsőként nézzünk rá arra, hogy mi okozhatja azt. Ha nem tudja, hogy mi okozza a hormonzavart, akkor nehezebb lesz azt visszafordítani. A hormonzavart okozhatja a rossz étrend és életmód. Az egészségtelen ételek beleavatkozhatnak a hormonok termelésbe. A zavarokat okozhatja még szennyeződés, méreganyagok, mint például a növényvédő szerek.

Elengedhetetlen, hogy megértsük és kijavítsukj ezeket a problémákat. Ha szeretné visszaszerezni a hormonjai egyensúlyát, akkor egészségesen kell étkeznie és távol kell magát tartania bizonyos egészségtelen ételektől. Emellett fontos, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy kevésbé tegye ki szervezetét a méreganyagoknak és a növényvédő szereknek. 

Korlátozza a koffeint

A koffein korlátozása egy remek módja annak, hogy kijavítsa a hormonjai zavarát. A legtöbb ember naponta fogyaszt koffeint. Egy pohár kávé elfogyasztása reggelente sokak számára vált napi rutinná. De a koffein minden formájában kiválthatja a hormonok zavarát. Ha ön nagyon sok koffeint fogyaszt, akkor már ez a lépés egyedül is nagyon hatásos lehet. 

Nem kell egyből teljesen felhagynia a koffein fogyasztásával. Egyszerűbb, ha nap, mint nap egy kicsivel csökkenti a koffein bevitelét szervezetébe. Hirtelen felhagyni vele sokkal nehezebb. Válthat természetes energiafokozókra, mint például a tea vagy a ginseng. 

Alvás

A megfelelő mennyiségű alvás szintén egy fontos lépés. Mindannyian elfoglalt életet élünk és emellett nehéz lehet az, hogy mindent elintézzünk és rendes alvásciklust tartsunk fent. A nem megfelelő mennyiségű alvás nagyobb befolyással lehet életére, mint gondolná.

Minden nap legalább 7-8 óra alvásra van szüksége. Ez segít abban, hogy fenntartsa napi rutinját. Próbáljon meg mindig ugyanabban az időben aludni menni. Ne eddzen , mielőtt lefekszik aludni. Az alvás előtti egy órát próbálja meg relaxálással tölteni. Ne használja számítógépét elalvás előtt, mivel az becsaphatja az agy alvásciklusát, azzal, hogy azt üzeni neki, hogy önnek ébernek kell lennie. 

Edzés

Az edzés nagyon fontos az egészség megtartásának érdekében, emellett pedig szerepet átszik a hormonok egyensúlyban tartásában is, egyszóval fontos, hogy rendszeresen mozogjon. A hormonokra való jótékony hatásán kívül, az edzés természetes kedv és energiafokozó. Fontos, hogy ne vigye azonban túlzásba. 

Ha ön alváshiányban szenved, a nehéz edzés nem biztos, hogy megfelelő lesz az ön számára. Próbáljon meg inkább a rövidtávú, laza edzésre fókuszálni. Sétálni egyet, vagy kocogni a parkban remek példák lehetnek erre. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!