Currykhez, péksüteményhez és garam masalához használatos. Emellett levesekhez és öntetekhez is adják. A koriander azonban nemcsak ízletes, de számos az egészségre jótékony tulajdonsággal is rendelkezik.

Azt viszont sokan nem tudják, hogy mellékhatásai is lehetnek.

1.    Májproblémák

Sárgás barna színű, kellemes diós, enyhén gyümölcsös enyhén citrusos íze van. A koriander egészben és őrölve is az indiai konyha gyakran ízesítőként használt kelléke.

A túlzott és hosszantartó korianderfogyasztás májproblémákhoz vezethet. A korianderben található olajak általában hatékonyan kezelik ezeket, de a túlzott fogyasztás túlzott epekiválasztáshoz vezet.

2.    Allergiás reakciók

Egyeseknél kiütések, nehéz légzés, viszketés, arc és torokduzzanat és szédülés is előfordulhat. Amennyiben hajlamos ezen tünetek valamelyikére, kérjük konzultáljon orvosával a koriander fogyasztása előtt.

3.    Terhesség és szoptatás

A váradós és szoptató kismamák mértékkel használják a koriandert, mert ez hatással van a mirigyek kiválasztására, amely veszélyes lehet az anyára, a magzatra és az ivarszervekre nézve is.

4.    Légzési problémák

A hosszantartó és túlzott korianderfogyasztás mellkasi fájdalmakkal kísért légzési nehézségekhez vezethet, illetve torokszárazsághoz és torok szoruláshoz. Ha ehhez hasonló tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

5.    Nap érzékenység

Időnként napérzékenységhez is vezethet a koriander mag fogyasztása, növelheti a bőr érzékenységét a napsugarakkal szemben, ezáltal növelve a napégés és a bőrrák kockázatát. Ha allergiás a napsugárzásra, illetve érzékeny a bőre, érdemes minél kevesebb koriandert fogyasztania, illetve konzultálnia orvosával.

6.    Bőrproblémák

Egyesek bőrproblémákat is észlelhetnek, mint például gyulladást, viszketést, irritációt, dermatitist és a bőr elsötétedését korianderfogyasztás után. Amennyiben ilyet tapasztal azonnal hagyja abba a koriander fogyasztását és forduljon orvoshoz.

7.    Emésztőrendszeri problémák

A túlzott és hosszantartó korianderfogyasztás hasmenéshez, gyomorfájáshoz, étvágyvesztéshez és dehidratációhoz (kiszáradáshoz) vezethet.

8.    A menstruáció csúszása

Általánosságban a koriandert a menstruációs rendszertelenségek kezelésére is alkalmazzák, de egyesek a menstruáció csúszását vagy kimaradását is észlelhetik a túlzott használat következtében. Ha ehhez hasonlót tapasztal, ellenőrizze, hogy megfelelő dózisban szedi-e a koriandert.

9.    Hipoglikémia, vagy alacsony vércukorszint

A koriandert a cukorbetegség kezelése során is használják, mivel csökkenti a vércukorszintet. Ha azonban az Ön cukorbetegségét gyógyszeresen kezelik, tartsa figyelemmel a vércukorszintet korianderfogyasztás után, mert a kettő együtt drasztikus vércukorszint csökkenéshez vezethet.

10.    Egyéb mellékhatások

Számos más mellékhatás is előfordulhat, mint a fogfájás, ízületi fájdalom, férgek, hányinger és sérv. Bár ezek a tünetek nem gyakoriak, érdemes elővigyázatosnak lenni, és amennyiben mégis észlel tüneteket, forduljon orvoshoz. 

Amikor koriandert fogyaszt, sok jót kap egy csipetnyi rosszal. Azonban amíg nem esik túlzásba, a koriander fogyasztása biztonságos. Használja tehát egészséggel!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!