A rizsecet (mint a neve is utal rá), olyan ecet, mely erjesztett rizsből készül. A rizsecet egy jól ismert alapanyag az ázsiai konyhaművészetben, különösen Koreában, Vietnámban, Kínában és Japánban. A rizsecet hozzáadásával azonnal finomabb lesz az étel.

A rizsecet különböző változatai:

1. Fehér rizsecet:

A fehér rizsecet a leggyakrabban használt ecetféle. Színe fehéres vagy világos sárga. 

2. Barna rizsecet:

Ez az ecetféle barnarizsből készül, és jól ismert magas tápanyagértékéről. Színe barna, és a fehér rizsecet helyett is használható.

3. Vörös rizsecet:

Az az ecet, amely sokáig édes és sós ízt hagy a szájban, a vörös rizsecet, amely vörös, erjesztett rizsből készült. A zabot és cirokot is felhasználják a vörös rizsecet elkészítéséhez. A kínai tenger gyümölcseiből készült ételek azért olyan finomak, mert vörös rizsecet felhasználásával készülnek.

4. Fekete rizsecet:

Ez a különleges ízű és színű ecet olyan magokból készül, mint a köles, cirok, búza és fekete rizs. Ezt az ecetet pedig gyakran használják fel a kínai ételek elkészítésénél, mivel különleges az íze és fűszer értéke.

5. Ízesített rizsecet:

Ezt a fajta rizsecetet leggyakrabban salátaöntetek elkészítéséhez használják. Mint a neve is utal rá, semmi mást nem tartalmaz, csak fehér rizsecetet, valamint hozzáadott cukrot, sót és néha szakét is.

A rizsecet felhasználása:

•    A rizsecetet saláták, mártogatós szószok, ázsiai szószok és kisütött ételek elkészítéséhez használják. Édes íze miatt legfőképp a salátaöntetek alapanyaga. Az ázsiai konyha a rizsecet különleges ízét használja fel a zöldségek és húsok előkészítéséhez, valamint a hideg és meleg ételek elkészítéséhez.
•    A rizsecetet gyakran használják repce-, olíva- vagy zöldségolajjal a salátaöntetek elkészítésénél. Az ecet ugyanis finom ízt ad a salátának.
•    Az ázsiai szószokhoz sokszor adnak egy kis rizsecetet, ezzel ízesítik az ételt. Általában egy teáskanál rizsecet elég a hirtelen kisütött zöldséges csirkéhez.
•    A rizsecettel hatékonyan tisztítható a padló, konyhai pult és a fürdőszoba is.

A rizsecet egészségre gyakorolt jótékony hatása:

1. Energiával lát el:

A rizsecet (különösen a fekete ecet) energiával látja el a szervezetet.

2. Fertőtlenítő hatású:

A barna rizsecet elpusztítja a baktériumokat és széles körben használják, mint fertőtlenítő szert.

3. Tejsav:

A barna rizsecet gazdag aminosavakban, amelyek gátolják a tejsav kialakulását a szervezetben, amely a fáradság és irritáció kialakulásáért felelős.

4. Egészségesebbé tesz:

A barna rizsecetben lévő aminosavak segítenek abban, hogy egészséges maradjon, mivel meggátolják két olyan zsír peroxid felépülését, amelyek káros hatással vannak a szervezetre.

5. Vérhígító hatású:

A fekete rizsecet kiváló hatással van az egészségre, mivel csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet, ezen kívül pedig vérhígító hatású.

A rizsbor és a rizsbor ecet:

A rizsbort, vagy ismertebb nevén a szakét, több mint 4000 éve használják Kínában. A szaké olyan alkoholos ital, amelyet rizsből desztillálnak. A rizsbor elkészítése a sör előállításához hasonlít.

Sok ember gyakran összekeveri a rizsbort és a rizsbor ecetet. A fő különbség a rizsbor és a rizsbor ecet között az, hogy a borhoz baktériumot adnak, így az alkohol savvá alakul. A kettőt nem lehet összekeverni, mivel a rizsecetet erjesztéssel állítják elő, és megváltoztatja az étel ízét.

Csak úgy, mint a rizsecet, a rizsbor ecet is különböző változatokban kapható, attól függően, vörös-, barna- vagy fekete rizsből készítették. A rizsbor ecet enyhén édes, finom ízű, és javítja a salátaöntetek és mártogatós szószok ízét.

A rizsbor ecet változatai:

A rizsbor ecet beszerezhető fekete-, fehér- vagy vörös rizsből készítve, színe pedig lehet áttetsző vagy borostyán. Az áttetsző rizsecet könnyedén beszerezhető a boltokban. Minden változat erjesztett rizsborból készül, néhányukat pedig még ízesítik is.

A japánok jobban szeretik a könnyebb típusú rizsbor ecetet, míg a koreaiak erős ízesítésű rizsbor ecetet használnak. A rizsbor ecetet sokféle fűszerrel lehet ízesíteni, például oregánóval, bazsalikommal, fokhagymával és pirospaprikával.

A rizsbor ecet felhasználása:

•    A szusi rizs (a híres japán étel) elkészítéséhez rizsbor ecetet használnak fel, hogy különlegesebb íze legyen.
•    A kínai szakácsok a fekete ecetet részesítik előnyben, különösen az ételek sütésénél.
•    A rizsbor ecet kiváló gyors főzéshez vagy sütéshez.
•    A rizsbor ecet finom ízt kölcsönöz a salátáknak vagy a zöldségeknek.
•    Besűrűsíthetőek vele a szószok, különösen pedig a kínai ételek.
•    Olíva- vagy zöldségolaj felhasználásával kiváló salátaöntet készíthető belőle.

A rizsbor ecet egészségre gyakorolt jótékony hatása:

Mivel gazdag aminosavakban, a rizsbor ecet számtalan pozitív hatással rendelkezik. A barna rizsből készült rizsbor ecet 20 féle aminosavat tartalmaz, amelyek megtisztítják a szervezetet. A rizsbor ecetben lévő zsír peroxidok meggátolják a koleszterin kialakulását, így a szervezet egészséges marad. A rizsbor ecetben lévő ecetsav pedig serkenti az emésztést.

1.    Felveszi a harcot a méreganyagokkal és serkenti az immunrendszer működését.
2.    Meggátolja a káros koleszterin kialakulását.
3.    Segíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben.
4.    Fontos tápanyagokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

Szóval ugyanaz-e a rizsecet és a rizsbor ecet?

Mindenféle rizsecet úgy készül, hogy a rizsben lévő cukrokat alkohollá (például borrá) erjesztik, aztán a borból ecetsavat erjesztenek. Az egyetlen különbség a rizsbor ecet és a rizsecet között a címke, mivel mindkettő igazából ugyanazokból az alapanyagokból áll.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!