A rendszeres orvosi vizsgálatok és rákszűrések mindig ajánlottak, azonban az még fontosabb, hogy ismerje fel szervezete jeleit. Teste változásai ugyanis gyakran valamilyen rejtőző betegségre utalhatnak. Alább találhatja azt a tíz jelet, amelyet semmiképp ne hagyjon figyelmen kívül, ugyanis rákos megbetegedést jelezhetnek:

1. A mell megváltozása.

Még akkor is, ha rendszeresen jár mammográfiás vizsgálatra, előfordulhat, hogy a mellrákos megbetegedés bizonyos jeleit a vizsgálat során nem veszik észre, vagy azok két vizsgálat között jelennek meg.

Egy kemény csomó vagy nagyobb duzzanat mellében vagy hónalja környékén rákos elváltozás lehet, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia. 

Amennyiben egyik, vagy mindkét melléből hő sugárzik, vöröses színűek, duzzadtak, érzékenyek, kiütések jelennek meg rajtuk, vagy színük sötétebb lesz, szintén rákos elváltozásra utalhat. 

Mindezek mellett, vagy a fenti tünetek jelentkezése nékül, mellei mérete is megváltozhat, az egyik nagyobbnak tűnhet a másiknál, vagy melle bőrének felülete változhat meg. Ezeket a tüneteket se hagyja figyelmen kívül. 

Gyakran a mellbimbók megnyomására folyadék válhat ki, ezt nem feltétlenül okozza rákos elváltozás. Azonban ha a folyadék véres vagy átlátszó színű (nem tejes állagú és színű), csak az egyik mellből szivárog, a mellbimbót érő nyomás szüksége nélkül, az rákos elváltozásra utalhat. 

2.    Szokatlan vérzés. 

A menstruációk között, vagy a menopauza után jelentkező vaginális vérzés abnormálisnak tekinthető. A közösülés során jelentkező vérzés, az abnormálisan erős menstruáció, vagy a hosszan elhúzódó menstruáció szintén aggodalomra adhatnak okot, amennyiben ilyesmit tapasztal, keresse fel orvosát. 

Míg ezek a tünetek könnyen lehet, hogy csupán a méhnyálkahártyában található polipot jelzik, az is előfordulhat, hogy a méh vagy a méhnyak rákos elváltozására utalnak. 

Amennyiben több, mint egy éve élte át a menopauzát, és véres váladékot, pecsételő vérzést, vagy vérrögös váladékot tapasztal, azonnal keresse fel orvosát. 

A menopauza után jelentkező vérzés 64-szeresére növeli a méhnyálkahártya rákos elváltozásának esélyeit, valamint azok is nagyobb veszélyben vannak, akik rendszeresen tapasztalnak menopauza utáni vérzést, derült ki a nőgyógyászattal foglalkozó American Journal of Obstetrics and Gynecology szaklapban 2003-ban megjelent tanulmányból. 

3.    Puffadás. 

A puffadás problémája gyakran jelentkezik menstruáció során, valamint egyéb oka is lehet, mint az emésztési problémák, vagy a túlzásba vitt ételfogyasztás. 

Azonban amennyiben három hétnél hosszabb ideig tartó puffadást tapasztal, lehetséges, hogy petefészek rákban szenved, mindenképpen azonnal keresse fel orvosát, ha ilyen tüneteket tapasztal. 

Az  American Journal of Obstetrics and Gynecology szaklapban 2001-ben megjelent kutatás szerint a megvizsgált, petefészek rákkal diagnosztizált 168 nő 71%-a számolt be szokatlan puffadásról és a hasi tájék teltségérzetéről.

4.    Méh környéki és alhasi fájdalom. 

Az alhasi vagy méh környéki fájdalmat a nők gyakran menstruációs panaszoknak, vagy emésztési gondoknak tudják be. 

A gyakran jelentkező alhasi vagy méh környéki fájdalom azonban a méhnyálkahártya, a petefészek, vagy a vagina rákos elváltozását is jelezheti. A fájdalom mellett a rendszertelen vérzés, vagy a menstruációk közötti vérzés is jelentkezhetnek, de sok esetben ezek a tünetek egyáltalán nem jelentkeznek. Amennyiben rendszertelen ciklussal küzd, vagy a menstruációk között vérzést tapasztal, megnő annak az esélye, hogy a probléma hátterében rákos elváltozás áll. 

A méhnyálkahártya rákban szenvedők gyakori medencében jelentkező, vagy alhasi fájdalomról számoltak be a betegség tünetei között felsorolva azt, jelent meg a rákos megbetegedésekkel foglalkozó Cancer szaklapban 2006-ban. 

5.    Hüvelyi dudorok és viszketés.

A vagina külső részein megjelenő dudorok gyakran csupán a nem megfelelő higiéniát vagy szemölcsöt jeleznek, esetleg a túl szűk ruhák viselése során jelentkezhetnek pattanás formájában. Néhány esetben azonban rákos elváltozást is jelölhetnek. 

Habár az American Cancer Society szaklapban megjelent tanulmány szerint a rákos megbetegedések csupán 4%-a érinti a vulvát, egy 2000-res, a The Journal of Reproductive Medicine szaklapban megjelent kutatás szerint az 1980-as és a 2000-res évek között drasztikusan megnőtt az ilyen jellegű rákos megbetegedések száma a fiatal nők körében. 

Nagyon fontos, hogy fel tudja fedezni a leginkább elhanyagolt rákos megbetegedés jeleit. 

Amennyiben szőrtelenítés vagy mosakodás során vaginája környékén dudort talál, keresse fel orvosát. Az elrákosodott dudor általában sötétbarna vagy fekete színű, azonban akár vörös, rózsaszínes, vagy fehér is lehet. A vagina külső részének bármelyik területén megtalálható, főképp általában a klitorisz körül jellemző. 

A vaginális kinövés anyajegyként is indulhat, majd lassan megváltozhat színe és/vagy tapintása. 

Az állandóan fennálló vaginális viszketés, amelyen nem segít a kezelés, szintén rákos elváltozást jelezhet. 

6.    Étvágytalanság. 

Az étvágytalanság szintén könnyedén betudható egyéb, nagy eséllyel károkat nem okozó betegségeknek is, azonban ha a probléma arra utaló ok nélkül, egyéb tünetekkel, főképp puffadással együtt jelentkezik, azonnali diagnózis szükséges. 

Bizonyos rákos elváltozások befolyásolhatják szervezete anyagcsere folyamatait és étvágytalanságot okozhatnak. Az egyik ilyen betegség a petefészek rák lehet. A BMJ szaklapban 2009-ben megjelent kutatás szerint az étvágytalanság a harmadik leggyakrabban jelentkező tünete a méhráknak, előtte csak az alhasi puffadás és a menopauza utáni vérzés állnak. 

7.    Alacsony hemoglobin szint. 

Az alacsony hemoglobin szint a méhnyálka rákos elváltozásának egyik jele lehet, ezt a problémát a lehető leghamarabb kezelni kell. 

A nőgyógyászati rákos megbetegedésekkel foglalkozó International Journal of Gynecological Cancer szaklapban 2001-ben megjelent tanulmány szerint az alacsony hemoglobin szint gyakori tünete a méh rákos megbetegedésének, és akár trombózis kialakulásához vezethet.

A petefészek rákban szenvedők hozzávetőleg 30%-a szenved vérszegénységben a probléma kezelését megelőzően, jelent meg a Blood szaklap 2005-ös számban. 

8.    Elhízás. 

A méhrákos megbetegedések gyakori tünete, és a betegség kialakulását növelő tényező az elhízás. 

A hízás során a zsírsejtek túlzott mennyiségű ösztrogén termelésébe kezdenek. Emellett a menopauzát követően a szervezet progeszteron termelése leáll, ez a hormon felelős az ösztrogén megfelelő szinten tartásához. 

A progeszteron hiányában az ösztrogén segíti a méh sejtjeinek abnormális mértékű szaporítását, ezáltal a méh megnagyobbodását okozva. Ez nagy mértékben megnöveli a rák kialakulási esélyeit is.

A megnövekedett testsúly egyértelműen összefüggésbe hozható a méhrák kialakulásával, derült ki az International Journal of Cancer 2011-es kutatásából. 

A kutatás azt is kiemeli, hogy azok a nők, akik 20-as vagy 30-as éveik során szedték fel a plusz kilókat, és ezt a jelentősnek számító súlyfelesleget fent is tartották, tíz évvel korábban tapasztalták a méhrákos megbetegedés tüneteit, mint azok, akik 40-es és 50-es éveik során híztak el. 

A  Cancer Detection and Prevention szaklap 2003-as tanulmányából pedig az derül ki, hogy az Egyesült Államokban diagnosztizált rákos megbetegedések hozzávetőleg 3.2%-a kapcsolható össze az elhízással. 

9.    Gyakori vizelési inger.

A gyakori vizelés inger a petefészek rákos elváltozásának kevésbé ismert tünete. A vizelés lehetséges, hogy fájdalommal és égető érzéssel jár, azonban előfordulhat, hogy ezek a tünetek egyáltalán nem jelentkeznek. 

A gyakori vizelési ingert a legtöbb esetben a húgyvezeték vagy a húgyhólyag gyulladása, vagy cukorbetegség okozza, ezeket a betegségeket orvosa könnyedén diagnosztizálja. 

Ha a gyakori vizelés Önnek is problémát okoz, minél előbb keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a problémát, főképp a petefészek rák lehetőségére helyezve a hangsúlyt.

A Cancer szaklapban 2006-ban megjelent tanulmány szerint a petefészek rákban szenvedők körében a gyakori, vagy hirtelen jelentkező, azonnali vizelési inger a betegség második leggyakrabban jelentkező tünet. 

10.    Nem véres hüvelyi váladék. 

Bár főképp a menopauza utáni, és a menstruációk között jelentkező vérzés jelezheti a méh rákos elváltozását, a nem véres váladék is veszélyeket rejthet. 

Az Amerikai Rákkutató Szervezet felmérései szerint a méhrákban szenvedők 10%-a számol be nem véres hüvelyi váladék jelentkezéséről. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!