Mint annyi minden, ez sem úgy történt, ahogyan gondoltuk. Ahhoz hogy Dom Perignon az első pezsgőt elkészíthesse, előbb egy angol admirális nélkülözhetetlen rendeletére volt szükség. 1640-ben Sir R. Mansell tengernagy elérte I. Jakab királynál, hogy rendeletben tiltsa meg az üvegolvasztó kemencék fával történő fűtését. Ennek következtében az üvegipar kénytelen volt áttérni a széntüzelésű kemencékre. A nagyobb hő és az égéstermékek révén a palackok sötétzöldek, majdnem feketék lettek és vastagabbak, sokkal ellenállóbbak a külső és belső behatásokkal szemben.

Ez egy imbolygó vitorláson alapvető igény volt. És ilyen palackok kellettek Dom Perignonnak is, melyek bírták a palackban uralkodó túlnyomást. Persze így is a derék pincemester idejében a palacktörések száma nagyon magas volt. 10 üvegből 5-6 szétrobbant a folyamat során. Tehát az igazi pezsgő, mindig nagyon drága ital volt és ma is az.

A legalacsonyabb cukor tartalmú pezsgő az extra brut. A cukortartalma kevesebb, mint 6g/l. A brut cukortartalma kevesebb, mint 15g/l. Az extra dry, extra sec cukortartalma 12-20g/l. A dry pezsgők 17-35g/l cukrot tartalmaznak. A félszáraz demi sec cukortartalma 33-50g/l, míg az édes (sweet, doux) pezsgők literenkénti cukormennyisége meghaladja az 50g-ot!

Dom Perignon a hautvillers-i apátság mesterborásza volt. Az apátság a Champagne borvidéken található. Itt zömmel vörös szőlőkkel foglalkoztak, és az igazi pezsgő mindig kék szőlőből készül. 

Akkor a színe miért fehér? Azért mert a kék szőlőt a szüret után azonnal préselik, így nem kerülnek bele azok a színagyagok, amik a bort vörösre színezik. Ma már minden féle színárnyalatú pezsgő létezik, de a hamisítatlan Dom Perignon színe mindig fehér és kékszőlőből készül. 

A pezsgő nem csak alkohol tartalma, hanem magas cukortartalma miatt is erősen hizlal. A benne lévő széndioxid jelentős mértékben meggyorsítja az alkohol felszívódását, ezáltal gyorsan be lehet tőle rúgni, pláne, ha éhgyomorra isszák.

Mivel láttuk, a pezsgő mindig nagyon drága ital volt, következésképpen soha nem is vedelték nyaklószám. Ha ezt a szabályt betartjuk, akkor a kellemes szilveszteri hangulat garantált, ha nem, akkor durva másnaposság vár ránk. A ma pár száz vagy ezer forint alatt is kapható pezsgők silány lőrék, többségük szerintem emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ahogy az angol mondás tartja: nincs pezsgő 30 font alatt (kb. 10 ezer forint). 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!