Az átlagos feletti vérmennyiség a bőrbe jut, a keringés pedig elvonja a vért a belső szervektől. A vérnyomás mindenkinél más és más, sokaknak megnő, másoknak viszont pont alacsonyabb lesz. 

“Összességében a szaunák nem veszélyeztetik a szervezetet, ám kevés a bizonyíték arra, hogy ténylegesen jót is tesznek annak, a relaxáció és a jó közérzet érzésén túl” - állítja Dr. Harvey Simon, a Harvard Men's Health Watch magazin főszerkesztője - “A szívpanaszokkal küzdők mindenképp kérjék orvosuk tanácsát szaunázás előtt. Kutatások bizonyítják, hogy a szaunázás teljesen biztonságos a coronaria syndroma-s betegeknél, ám a vérnyomásproblémás, szívritmuszavaros, szívgörcsben szenvedő, szívelégtelenségben szenvedő, vagy szívbillentyű betegséges személyek igyekezzenek elkerülni a forró helyzeteket.”

A bőr hőmérséklete percek alatt eléri a 40 fokot. Egy átlagos ember a rövid szaunai tartózkodás alatt 2.5 deciliternyit izzad, pulzusa pedig legalább 30%-kal megemelkedik, amely miatt szíve percenként majdnem az átlagosan pumpált vér dupláját mozgatja meg.

A szaunát használóknak a következőket ajánlja: 

    a szaunázás előtt és után kerülje az alkohol fogyasztását és az olyan gyógyszerek fogyasztását, amelyek befolyásolhatják az izzadást vagy túlhevülést okozhatnak
    ne maradjon bent 15-20 percnél hosszabb ideig
    fokozatosan hűtse le szervezetét
    fogyasszon el 2-4 pohárnyi hideg vizet a szaunázás után 
    ne szaunázzon amikor beteg, amennyiben rosszul érzi magát a szaunázás közben

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!