A szomjúságérzet alapvetően normális, azonban ha valaki életében állandóan jelen van, akkor érdemes odafigyelni rá, mert súlyos ok is állhat a hátterében.

1, Cukorbetegség

Nagyon sokan szenvednek úgy cukorbetegségben, hogy nincsenek tudatában ennek. A cukorbetegség egyik fontos tünete pedig az állandó szomjúságérzet, ami a gyakori vizelés miatti dehidratáció következménye. 

2, Kiszáradás

Amikor valaki nem megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt, előfordulhat a kiszáradás. Fontos tünetei a gyakori nyelés, a száraz torok és a folyadék iránti erős vágy. Ritkább esetben előfordulhat fáradtság, romló memória és szédülés is.

A kiszáradás oka lehet a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, az erős izzadás, de okozhatja tartós hasmenés, láz vagy akár a forró, nedves időjárás is.

3, Étkezési szokások

Ha a normálisnál több sót ad ételeihez, szomjasabbá válhat. Amikor sósabban étkezünk, akkor a plusz só több folyadékot szív ki a sejtekből és arra ösztönzi agyunkat, hogy szomjúság formájában jelezze testünknek a megváltozott helyzetet. A magas feldolgozottságú ételek, pácolt húsok igen nagy mennyiségű sót tartalmaznak, melyek fogyasztása után sokkal több folyadékot kívánunk.

4, Gyógyszerek

Nem titok, hogy nagyon sok receptre és recept nélkül kapható gyógyszer mellékhatása a szomjúságérzet. A vízhajtók, hormon tartalmú tabletták és fájdalomcsillapítók fokozhatják szomjúságunkat. Bizonyos gyógynövények is hasonló hatást váltanak ki. 

5, Szájon át történő légzés

Azok, akik főleg szájon át lélegeznek, gyakran szomjasabbak lesznek. Akik pl. horkolnak, gyakran arra ébrednek, hogy kiszáradt a torkuk.  

6, Kor

Ahogyan az ember öregszik, egyre inkább azt tapasztalja, hogy szomjasabbá válik. Gyakran ennek oka az, hogy a vesék kevésbé hatékonyan működnek és nem képesek annyi folyadékot tárolni, mint korábban. 

7, Sjögren szindróma

A Sjögren szindróma egy krónikus autoimmun betegség, melynek során a fehérvérsejtek megtámadják a szervezet nedvesség termelő mirigyeit (nyál, könny, stb.), a következmény pedig kiszáradt száj, száraz szemek, ízületi fájdalom és fáradtság.

8, Pszichogén polidipszia

A pszichogép polidipszia egy pszichés betegség, melynek során a beteg szándékosan fogyaszt nagymennyiségű vizet annak érdekében, hogy ártson magának és ezáltal beteg ember látszatát keltse. Így tud a figyelem központjába kerülni.

Látszik tehát, hogy a tartósan fennálló, gyakori szomjúságnak számtalan eltérő oka is lehet, ha úgy érzi, hogy annak mértéke a normálistól eltér az Ön esetében, akkor érdemes odafigyelni a fenti lehetőségekre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!