Az almaecetet évezredek óta használják a főzésben és a természetes gyógyászatban. Sokan állítják, hogy egészségügyi előnyei vannak, beleértve a fogyást, a vércukorszint javulását, az emésztési zavarok enyhülését, valamint a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenését. Számos lehetséges felhasználási módjával nehéz megmondani, hogy naponta mennyi lehet belőle bevenni.

A vércukorszint szabályozásához

Az almaecetet gyakran ajánlják természetes gyógymódként a vércukorszint szabályozására, különösen azok számára, akik inzulinrezisztenciában szenvednek. Amennyiben magas szénhidráttartalmú étel előtt fogyasztják, az ecet lassítja a gyomor kiürülésének idejét és megakadályozza a vércukorszint hirtelen emelkedéseket. Javít az inzulinérzékenységen is, így segítve a testet, hogy az több glükózt vonjon ki a véráramból a sejtekbe, ezzel csökkentve a vércukorszintet. Érdekes módon csak egy kis mennyiségű almaecetre van szükségünk ahhoz, hogy ezt a hatást elérjük. Kimutatták, hogy étkezés előtt fogyasztott 4 teáskanál (20 ml) almaecet jelentősen csökkenti a vércukorszintet az étkezés után. Javasolt elkeverni 2 evőkanál vízzel és közvetlenül a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása előtt kell bevenni. Amennyiben alacsony szénhidráttartalmú vagy magas rosttartalmú ételek fogyasztása előtt vesszük be, akkor az almaecet nem csökkenti jelentősen a vércukorszintet.

Policisztás ovárium szindrómára (PCOS)

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan hormonális állapot, amely rendellenes menstruációs ciklusokkal, magas androgén, azaz férfi nemi hormonokkal, petefészek cisztákkal és inzulinrezisztenciával társul. Egy három hónapos tanulmány kimutatta, hogy azon PCOS-ben szenvedő nőknek, akik egy evőkanál (15 ml) almaecetet 100 ml vízzel együtt vettek be közvetlenül a vacsora után, javult a hormonszintjük és rendes menstruációs ciklust tapasztaltak. Habár további kutatások szükségesek az említett eredmények megerősítéséhez, minden nap egy evőkanál (15 ml) almaecet hatékony adagnak tűnik a PCOS tüneteinek javítására.

Fogyáshoz

Az ecet segíthet a fogyásban azáltal, hogy növeli a teltségérzetet, így a nap folyamán kevesebb mennyiségű ételt fogyasztunk. Egy 3 hónapos tanulmány során napi 1 vagy 2 evőkanál (15 vagy 30 ml) almaecet fogyasztása hozzásegítette a túlsúlyos embereket átlag 1,2 kg, illetve 1,7 kg súlycsökkenéshez. Arra is rámutattak, hogy naponta 2 evőkanál almaecet fogyasztása a fogyókúrázókat három hónap alatt csaknem kétszer akkora súlycsökkenéshez segítette, mint azokat, akik nem fogyasztottak. Elkeverhetjük egy pohár vízbe, és megihatjuk étkezés előtt, vagy olajjal elkeverve készíthetünk belőle salátaöntetet is. Az almaecet valószínűleg jobban segít a fogyásban, ha diétával és életmódbeli változásokkal együtt kombináljuk.

Az emésztés javítására

Hogy javítsák az emésztésüket az almaecetet sokan fehérjetartalmú ételek fogyasztása előtt veszik be. Az elmélet szerint az almaecet növeli a gyomor savasságát, amely segít a szervezetnek abban, hogy több pepszint, azaz a fehérjét lebontó enzimet termeljen. Bár nincs tanulmány, amely alátámasztaná az ecet emésztésre gyakorolt jótékony hatását, más savas étrendkiegészítők jelentősen növelhetik a gyomor savasságát. A savas ételeknek, például az almaecetnek hasonló hatásai lehetnek, de ennek igazolására további kutatásokra van szükség. Azok, akik az emésztés javítására szedik az almaecetet általában étkezés előtt 1-2 evőkanállal (15–30 ml) egy pohár vízzel elkeverve veszik be, pillanatnyilag azonban nincs bizonyítottan alátámasztva ez az adagolás.

Az általános egészségért

Az almaecet fogyasztásának másik népszerű oka, hogy védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben, csökkenti a rák kockázatát és nagy szerepe van a fertőzések elleni küzdelemben. Korlátozott tudományos bizonyíték áll rendelkezésre ezen állítások alátámasztására, és ajánlott fogyasztási adag sem áll rendelkezésre. Állatokon és kémcsőben végzett vizsgálatok azt sugalmazzák, hogy az ecet csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, leküzdheti a rákot és lassíthatja a baktériumok szaporodását, azonban embereken végzett vizsgálatok nincsenek. Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak ecetes alapú öntettel készült salátákat, általában kisebb a szívbetegség kockázata és kevesebb zsírpárnájuk van a hasi részen, habár ezek más tényezőknek is betudhatók. További embereken végzett kutatásra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk mi az almaecet legmegfelelőbb adagolása az általános egészség és jóllét elérése érdekében.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a lehetséges mellékhatásokat?

Az almaecet fogyasztása viszonylag biztonságos, de néhány embernél mellékhatásokat válthat ki. Mivel az almaecet savassága felelős számos egészségügyi előnyéért, ügyelni kell arra, hogy ne keverjük semmi olyannal, amely semlegesítheti a savat és csökkentheti annak pozitív hatásait. Nem szabad elfelejteni, hogy az ecet savassága rendszeres használat esetén a fogzománcot is károsíthatja. Ezt megelőzhetjük, ha szívószállal fogyasztjuk, majd utána vízzel kiöblítjük a szánkat. Míg az almaecet fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár együtt, sok éven át történő nagy mennyiségű (237 ml) napi fogyasztása veszélyes lehet, és összefüggésbe hozható a vér alacsony káliumszintjével és a csontritkulással.

Amennyiben az almaecet fogyasztása után kellemetlen mellékhatásokat tapasztal, mint például hányingert, böfögést vagy refluxot, hagyja abba a szedését, és konzultáljon orvosával a tünetekről.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!