A három napos diétának többféle változata is van, amelyek szerint jelentősen le lehet fogyni a három nap alatt. A változatok abban eltérnek, hogy megszabják, mit ehetnek, és mit nem a diétázók ez alatt a három nap alatt. Az egyik változat szerint például az első nap csakis víz fogyasztható, a második napon már ehetőek a gyümölcsök és csak gyümölcslé iható, a harmadik napon pedig csak zöldség fogyasztható, és zöldséglé iható.

1. oldal:

A leggyakoribb három napos diéta (ami a legnépszerűbb is egyben) egy olyan étrend-terv, amely meghatározza, mit ehet az ember reggelire, ebédre és vacsorára. A diéta jellemzői attól függően módosulnak, mit iszik az ember a diéta ideje alatt. A diéta néhány változata szerint minden megengedett, más verziók szerint csak víz és diétás üdítőitalok, valamint olykor kávé és tea is. A leggyakoribb elképzelés azonban, hogy az embernek legalább 4 pohár vizet kell meginnia naponta, illetve az üdítőital is helyettesíthető vízzel.

A három napos étrend leggyakoribb változata alább olvasható.

1. nap:

Reggeli: fekete tea vagy kávé, ½ grapefruit, egy darab pirítós egy evőkanál mogyoróvajjal. Más változat szerint: 1/3 grapefruit, mesterségesen ízesíthető a kávé, illetve a grapefruit helyett maga a gyümölcs leve is fogyasztható.

Ebéd: ½ csésze tonhal, egy darab szárított pirítós, feketekávé vagy tea. Más verziók szerint: a tonhalat vízben kell elfogyasztani, illetve mesterséges édesítőszer adható a kávéhoz vagy a teához.
Vacsora: 85 gramm sovány hús, 1 csésze zöldbab, 1 csésze répa, egy alma, egy csésze vaníliás fagylalt. Más verziók szerint csak alacsony zsírtartalmú fagylalt, illetve a répa helyett cékla is fogyasztható.

2. nap:

Reggeli: egy tojás, egy darab szárított pirítós, ½ banán, feketekávé vagy tea. Más verziók szerint a kávé vagy tea ízesíthető mesterséges édesítőszerrel, illetve elfogyasztható egy egész banán is. Az nincs pontosan meghatározva, a tojást hogyan kell elkészíteni.

Ebéd: 1 csésze túró és hat darab keksz (kréker). Más verziók szerint a túró helyett választható egy csésze tonhal is, illetve a hat keksz helyett nyolc darab. 

Vacsora: két hot dog, 1 csésze brokkoli, ½ csésze répa, ½ banán, ½ csésze vaníliás fagylalt. Más verziók szerint fogyasztható marhakolbász, 1 csésze káposzta a brokkoli helyett, és a fagylaltnak alacsony zsírtartalmúnak kell lennie.

3. nap:

Reggeli: egy alma, 28 gramm cheddar sajt, öt darab keksz (kréker), fekete tea vagy kávé. Más verziók szerint a kávé vagy tea mesterséges édesítőszerrel ízesíthető.

Ebéd: egy keményre főtt tojás, egy szelet száraz pirítós. Néhány változat szerint fogyasztható feketekávé vagy tea (mesterséges édesítőszerrel vagy anélkül).

Vacsora: 1 csésze tonhal, 1 csésze répa, 1 csésze karfiol, 1 csésze sárgadinnye és ½ csésze vaníliás fagylalt. Más változat szerint fél csésze mézharmat dinnye is fogyasztható az 1 csésze sárgadinnye helyett, illetve a fagylaltnak alacsony zsírtartalmúnak kell lennie.

A fentebb említett három napos diétának más verziói is vannak, amelyek meghatározzák, milyen ételek választhatóak: például fogyasztható narancs a grapefruit helyett, túró a tonhal helyett, valamint számos zöldség közül lehet választani. A legtöbb változat szerint a diétázók fogyaszthatnak citromot, sót, borsot, mustárt, ecetet, gyógynövényeket, szójaszószt és ketchupot. Az étel ízesíthető a különböző fűszerekkel, viszont nem használható olyan zsiradékféle, mint például a vaj. A legtöbb változat szigorúan megszabja, hogy az embernek pontosan be kell tartania az étrendet, ha tényleg fogyni szeretne.

A diéta célja:

A három napos diéta általában azt ígéri a fogyni akaróknak, hogy három nap alatt akár 4,5 kilogrammot is fogyhatnak, ha pontosan követik az előírt étrendet. Ezt általában azzal magyarázzák, hogy az étrendben szereplő táplálékok kombinációjával növekszik az anyagcsere, ezáltal több zsír ég el a szervezetben. Tudományosan még nem lehet tudni pontosan, milyen reakciók mennek ilyenkor végbe a szervezetben, illetve hogy a diétának hogyan is kéne valójában hatnia. Gyakran azt mondják, hogy a diéta megismételhető néhány napnyi normális étkezés után (néhány változat szerint ez csak 1-2 nap lehet, mások szerint ez akár 4-5 nap is). A három napos diétának az a célja, hogy nagyon rövid idő alatt az ember minél többet fogyjon, viszont ehhez nem kell megváltoztatni az életmódot vagy az étkezési szokásokat. Általában azt mondják, a diéta megkezdése előtt és befejezése után az ember már azt eszik, amit akar, az egyetlen fontos pont az, hogy az ember ne egyen túl sokat. A három napos diéta nem ad tanácsokat a testmozgással kapcsolatban, tehát a fogyás csakis a megnövekedett anyagcserének és a csökkentett kalória-bevitelnek köszönhető.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!