A 3 órás diéta azon a filozófián alapul, hogy az étkezések időpontja sokkal fontosabb, mint az, hogy milyen típusú ételt is fogyaszt az étkezésekkor. Cruise azt mondja, a szervezet alapvető anyagcsere szintje (BMR) növelhető, ha valaki háromóránként eszik. Azért fontos, hogy az anyagcsere szint magas maradjon, mert így a szervezet több kalóriát is éget el.

A 3 órás diéta három alapvető szabálya a következő:

•    A felkelés után egy órán belül reggelizzen meg.
•    Ezután háromóránként egyen valamit.
•    Lefekvés előtt három órával már ne fogyasszon semmit sem.

A 3 órás diéta az étkezéseket három órás időintervallumok segítségével öt alkalomra osztja: három főétkezésre és két kisebb étkezésekre a másik három között. Bizonyos táplálékok fogyasztását ajánlja a diéta, viszont nem ír elő egy olyan étrendet, amelyet napról napra követni kell. Cruise szerint az is fontos, hogy az ember naponta 8 pohár vizet igyon meg. A diéta során a koffeinfogyasztást nem korlátozza, de a diétázóknak minden csésze kávé után két pohár vizet meg kell inniuk. Ezzel gátolható a koffein dehidratáló hatása Cruise szerint. Alkoholt csak ritkán szabad fogyasztani. A diéta ezzel ellentétben engedélyezi a gyorsételek és a fagyasztott ételek fogyasztását is. A 3 órás diéta azért olyan sikeres, mert előre meg kell tervezni a diétázóknak a fő- és kisebb étkezéseket, ezáltal könnyebben is tudják követni az étkezéseket.

A 3 órás diéta nem alacsony szénhidrát-, magas protein-, vagy nagyon alacsony zsírtartalmú diéta. Az étkezések során ugyanis megfelelő mennyiségű szénhidrátot, proteint és zsírt kell a szervezetbe juttatni. A lényeg azon van, hogy a megfelelő táplálékokat kell kiválasztani, és azokat szigorú adagokra elosztani. Habár Cruise azt állítja, ezzel a diétával az emberek bármit ehetnek, mégis fogyni fognak, igazából a diéta helyes követésével egy személy körülbelül 1450 kalóriát visz be a szervezetébe. Sok táplálkozási szakértő szerint ez megfelelő kalóriamennyiség a lassú, folyamatos fogyáshoz. Cruise szerint a 3 órás diétával egy ember hetente 0,9 kilogrammot fog fogyni, illetve a diétázó azt is meghatározhatja, honnan (melyik testrészéről) szeretne megszabadulni a felesleges zsírtól. A diéta eredetileg 28 napig tart, méghozzá egy ismétlési körrel azok számára, akik még többet szeretnének fogyni.

A 3 órás diéta testmozgásos része azonban egy kissé zavaros. Cruise szerint a testmozgás nem képezi a diétája részét, és a 3 órás diéta ízületi gyulladásban szenvedő vagy mozgáskorlátozott személyek részére jó. Másrészről azt is állítja, hogy az izomtömeg építése fontos a fogyás során, mivel még nyugalomban is 450 gramm izom kétszer annyi kalóriát éget el, mint 450 gramm zsír. Ez azért lehetséges, mert az anyagcsere aktivitás magasabb az izomsejtekben. Végül is Cruise szerint érdemes testmozgást végezni a 3 órás diéta során, viszont ez nem érvényes azokra, akiknek ízületi fájdalmaik vannak, vagy mozgásukban korlátozottak.

A diéta célja:

Jorge Cruise szerint a 3 órás diéta segítségével átprogramozható a szervezet BMR-je, így az ember hetente 0,9 kilogrammot fogy. Cruise szerint, ha a szervezet sokáig nem jut táplálékhoz, akkor (az általa elnevezett éhezési védelmi mechanizmus) lép életbe. Ilyenkor a szervezet energiát kezd elraktározni, kevesebb kalóriát használ fel, és kevesebb zsírt éget el. Igaz, hogy az éhezés miatt a szervezet ilyenkor elkezdi elraktározni ezeket az anyagokat. Másrészről, az Amerikai Táplálkozási Egyesület tanulmánya szerint nincs rá tudományos bizonyíték, miért három óra elteltével érezné úgy a szervezet, hogy éhezik, illetve az sem alátámasztott, hogy ezzel a diétával megváltoztatható a BMR.

Cruise szerint a diétázók megcélozhatnak bizonyos testrészeket, ahonnan fogyni szeretnének. Ezt sem támasztja alá semmiféle tudományos kutatás, habár speciális gyakorlatokkal építhetőek az izmok és feszesebbé tehetőek bizonyos részek.

A diéta jótékony hatásai:

A 3 órás diéta jótékony hatással van a fogyni akarókra, mivel megmutatja, hogyan kell relatívan kis kalóriabevitellel, kiegyensúlyozottan étkezni. Azokra is jó hatással van ez a diéta, akik sokszor meggondolatlanul, időtől függetlenül esznek, illetve akik hajlamosak magukat túlenni. Mivel a diéta előírja, hogy a megadott időben egyenek, a diétázók nem lesznek annyira éhesek, hogy következő alkalommal falásroham jönne rájuk. Az éjszakai evőkre is jó hatással van az, hogy lefekvés előtt három órával már nem ehetnek semmit. A diéta egy másik kiváló tulajdonsága az, hogy megszokott boltban kapható táplálékokat használ, ezáltal nem kerül túl sokba.

Egy általános panasz azonban a diétával kapcsolatban az, hogy az ételtervezetek és menük eléggé korlátozottak, hacsak a diétázó nem csatlakozik a fizetős 3 órás diéta honlaphoz. A honlapon 13 hetes turnusokra lehet tagságot vásárolni. Egy másik panasz szerint a diétázónak erősen ajánlott megvásárolnia a Jorge Cruise étrend-kiegészítőket, hogyha a 3 órás diétát választja.

Vigyázat:

Mint minden diéta esetében, a 3 órás diétánál is először érdemes beszélni az orvossal a diéta előnyeiről és hátrányairól.

Kockázatok:

A diéta követése néhány kockázattal jár csak.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Ez a diéta a legjobb, ha fogyni szeretnék?
•    Szükségem van-e multivitaminos vagy étrend-kiegészítő készítményre, ha szeretném elkezdeni a diétát?
•    Hosszú távon is segít a fogyásban majd ez a diéta?
•    Számomra jelent-e bármilyen veszélyt vagy kockázatot a diéta követése?
•    Követheti-e az egész családom ezt a diétát?
•    Van-e valamilyen tapasztalata azzal kapcsolatban, mennyire hatásos hosszú távon ez a diéta?

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

A 3 órás diéta a 2000-es évek közepéig nem is létezett, és 2007-ig nem is készült a diétával kapcsolatos tudományos kutatás. Kutatások már igazolták azt, hogy fogyókúrás szempontból érdemesebb kis adagokat fogyasztani, mint nagyokat. Az eredmények ezért kecsegtetőek. Sok diétás szakértő támogatja azt az ötletet, mely szerint az étkezéseket érdemes elosztani napi 5-6 étkezésre.

Kutatás azonban nem igazolta azt, hogy a BMR újraprogramozható lenne a kis, gyakori adagok evésével. A táplálkozási szakértők megegyeznek abban, hogy a diétázókra azért van jó hatással a 3 órás diéta, mivel a napi kalóriabevitel 1500 alá csökken, ennek azonban semmi köze a három óránkénti étkezésnek. Az időzítés azonban segíthet abban, hogy az emberek megfelelő módon változtassanak az étkezési szokásaikon.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!