A hat napos diéta igazából a hat hetes diéta rövidített változata. Mindkét diétát Michael Thurmond találta ki, aki Los Angelesben, Kaliforniában nőtt fel. Azt mondja magáról, elhízott gyerek volt, aki érzelmi okok miatt evett olyan sokat. Mikor 11 éves lett, szülei orvosilag felügyelt diétára fogták, amely során gyógyszereket is kellett szednie, de ezzel a módszerrel nem sikerült lefogynia. Tizenévesként kezdte el a súlyemelést, és habár egyre izmosabb lett, a felesleges zsírt igazából nem tudta leadni.

A serdülőkor végén Thurmond csatlakozott a hadsereghez, és találkozott egy testépítővel, mialatt egy Vietnám felé tartó repülőgép-anyahajón állomásozott. Ezzel a testépítővel kezdett aztán edzeni, így elsajátította azokat a technikákat, amelyek a testedzési programjában is szerepelnek. Mialatt a hadsereg tagja volt, Thurmond véleménye szerint sokat tanult a táplálkozásról, mivel konyhai feladatokra is be volt osztva és ezt az időt arra használta fel, hogy kikísérletezze az étrendjét.

Miután végzett a hadseregben, Thurmond versenyszerűen kezdett foglalkozni a testépítéssel, és számos díjat nyert. Mivel folyamatosan súlyproblémákkal küszködött (és végül sikeresen lefogyott), úgy gondolta, segíteni szeretne a többi embernek is a fogyásban, illetve abban, hogy az emberek formába tudják hozni magukat. 1985-ben indította el a hat hetes diétát San Franciscóban. Ez volt Thurmond személyi edzőként évekig tartó munkásságának csúcspontja. A program népszerűsége egyre csak növekedett, és Thurmond hamarosan a „San Francisco Chronicle” nevű újság címlapján találta magát – ezen kívül pedig számos televíziós beszélgetős műsorba is meghívták. Érdemes azonban megjegyezni, hogy Thurmond nem rendelkezik semmilyen táplálkozás-tudománnyal kapcsolatos képesítéssel.

A hat napos diéta Thurmond népszerű hat hetes diétájának rövidített változata. Abban segít a diétázóknak, hogy még rövidebb idő alatt látványos eredményeket érjenek el. Thurmond rendszeresen feltűnik a Home Shopping Network nevezetű amerikai teleshopban, illetve a diétáit az ABC csatorna „Extrém átalakítás” című műsorában is reklámozták.

A diéta leírása

A hat napos diéta azért készült, hogy rövid idő alatt az ember gyorsan adja le a súlyfeleslegét. Többféle diétát és testedzési gyakorlatot alkalmaz, amellyel felgyorsul az anyagcsere és a kalóriaégetés. A diétázónak szigorú előírásokat kell betartania, ha el akarja érni a kívánt eredményeket.

A diéta első része abból áll, hogy az ember a „Testtípus meghatározó rendszer” szerint megállapítja, milyen testtípussal rendelkezik. Az embernek 48 kérdést kell megválaszolnia, a megadott válaszok alapján pedig meghatározható a diétázó testtípusa. A testtípus attól függ, milyen az ember anyagcseréje és hogy reagál a szervezete a táplálékra. Minden típushoz más-más hat napos terv tartozik.

A hat napos diéta minden a hat napja leírja, milyen táplálékot/ételt kell fogyasztani. Ezek az ételek alacsony kalóriatartalmúak, viszont sok protein és komplex szénhidrát található bennük.

Thurmond szerint a sovány protein és a természetes szénhidrát lassan ég el a szervezetben, ezért „tiszta” táplálékoknak nevezi őket, amelyek jók arra, hogy az anyagcsere maximális fokon működjön. A diéta során az embernek gyakran kell ennie. A napi kalória-bevitel 5-6 kisebb étkezésre van felosztva a nap során. Thurmond szerint a hat napos diéta során az ember lehet, hogy többet fog enni, mint más diéta betartásával. Thurmond úgy gondolja, hogy a gyakori evés felgyorsítja az ember anyagcseréjét, ezáltal a kalóriaégetés is felgyorsul. Ezzel a módszerrel szabályozható az éhség, így a diétázó naponta kevesebb kalóriát fog elfogyasztani, és még éhséget sem fog érezni.

Mind a férfiak, mind a nők esetében, minden testtípusú embernek tilos a diéta során tejterméket fogyasztani. Ez azt jelenti, hogy az ember hat napig nem ihat tejet, ehet sajtot, vajat, joghurtot, fagylaltot vagy más tejterméket. A diéta azt is előírja, hogy az ember minden nap 12x2,5 dl vizet igyon meg. Thurmond szerint a megfelelő hidratáltság létfontosságú a fogyáshoz és az általános egészségi állapot eléréséhez, valamint úgy gondolja, a diéta által előírt vízmennyiség elfogyasztásával a bőr szinte ránctalan lesz.

Thurmond azon a véleményen van, hogy a diétának más „öregedés gátló” hatásai is vannak. A diétában felsorolt táplálékoktól az ember nem csak fiatalabbnak érzi majd magát, de úgy is fog kinézni. Például a hal a diéta részét képezi, amely Thurmond szerint lelassítja az öregedési folyamatot és megszépíti a bőrt is.

A 6 napos diéta által előírt testedzés kiemeli az alacsony intenzitású gyakorlatok hosszabb ideig való kivitelezésének fontosságát. Thurmond véleménye ugyanis az, hogy a nehéz vagy magas intenzitású edzés (mint pl.: a futás vagy a kickbox) kerülendő, el kevesebb zsírt éget. A diéta 6 napja során legalább 5 napon a diétázónak 60 perces alacsony intenzitású edzést kell csinálnia. Az alacsony intenzitású edzés lehet séta, biciklizés, túrázás, vagy akár vásárlás is, amíg ezeket az ember a megfelelő ütemben csinálja. A diéta során nem kell olyan erősítő edzéseket végezni, mint például a súlyemelés, evezés, vagy lépcsőzés.

Az edzés előír egy úgynevezett „hasi légzést”. Ez egy olyan speciális légzés, amely segít abban, hogy a szervezet sokkal hatékonyabban jusson oxigénhez. A több oxigén segít a fogyásban, növeli az energiaszintet, és javítja az általános állóképességet. Ez az folyamat alapvetően mélylégzést jelent a hasba, és végezhető az edzés során vagy nap közben.

A diéta célja

A 6 napos diéta azért készült, hogy rövid idő alatt elősegítse a gyors fogyást. Ez a 6 hetes diéta rövidített változata. A 6 napos diétáról azt állítják, hogy akár 4,5 kg is leadható vele (vagy egy mérettel csökkenthető) 6 nap alatt, ha az ember szigorúan betartja a diéta előírásait. Thurmond szerint a gyors fogyás arra motiválhatja az embert, hogy megváltoztassa az életvitelét, valamint egészségesebben éljen és táplálkozzon.

Figyelem!

A 6 napos diéta során az ember olyan étrendet követ néhány napig, ami gyakran kevesebb, mint 1200 kalóriát tartalmaz. Ez a kalóriamennyiség a legtöbb ember számára csupán a napi ajánlott kalóriabevitel minimuma. A diétázónak ezért először egy orvossal kellene konzultálnia, hogy megbizonyosodjon, a diéta és az edzés is biztonságos a szervezete számára. A szükséges kalória, zsír és tápanyagok mennyisége jelentősen változhat minden embernél, kortól, nemtől, súlytól, és sok egyéb tényezőtől (például betegségek és problémák jelenlététől).

A várandós vagy szoptató nők legyenek különösen elővigyázatosak, mivel a vitamin- és ásványi anyaghiány rendkívül negatív hatással lehet a babára. A megerőltető edzés sérüléshez vezethet, ezért az edzést fokozatosan kell elkezdeni, így megállapítható, hogyan reagál rá a szervezet. Mivel a hat napos diéta során tilos a tejtermékek fogyasztása, ezért érdemes kalciumos étrend-kiegészítőt szedni, így megakadályozható a kalciumhiány kialakulása.

A diétával járó kockázatok

Minden diétával vagy edzéstervvel együtt járnak bizonyos kockázatok. Gyakran nehéz a szervezet számára biztosítani a megfelelő mennyiségű fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, mikor elég szigorúan meg van határozva, mit ehet az ember és mit nem. Mielőtt bárki elkezdene bármilyen diétát, először beszéljen az orvosával arról, hogy a vitamin vagy étrend-kiegészítő szedésével csökkenthető-e ez a kockázat.

A sérülések elég gyakoriak az edzés során, gondoljunk csak a meghúzódott izmokra vagy kificamodott ízületekre. Ezek elkerülése érdekében kiemelten fontos a megfelelő bemelegítés és a nyújtás, amelyekkel minimalizálhatóak ezek a kockázatok. A diétázóknak könnyű vagy közepes intenzitású gyakorlatokkal kellene kezdeniük, és az edzés intenzitását lassan kéne növelniük hétről hétre és hónapról hónapra, így megelőzhető a komolyabb sérülés. Az edzés ilyesfajta fokozatos felépítése nem lehetséges a 6 napos diétával. A hasi légzés pedig azzal a kockázattal jár, hogy az ember hiperventillálni kezd, ezért ennek kipróbálása előtt mindenképp érdemes konzultálni egy orvossal.

Kutatás és általános elfogadottság

A 6 napos diéta nem volt még tárgya jelentős tudományos kutatásnak. Thurmond nem támogatja meg tudományos tényekkel és bizonyítékokkal az általa elkészített diétát. A 6 napos diéta szerint sok diétázónak kevesebb, mint 1200 kalóriát kell elfogyasztania naponta, ami a legtöbb ember számára egészségtelen, különösen azok számára, akik jelentős mennyiségű időt töltenek testedzéssel. Nem áll jelentős tudományos bizonyíték annak a teóriának a hátterében, amely bebizonyítaná, hogy az alacsony kalóriatartalmú ételek gyakori evésével felgyorsítható az anyagcsere. A legtöbb ember számára az az általánosan elfogadható egészséges étrend, ami kissé szabályozza a kalóriabevitelt, illetve az étrendben kevés zsír és szénhidrát, viszont sok zöldség és növényi termék található meg. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy egy ilyen hosszúságú diéta segítségével nem érhető el jelentős fogyás, minden attól függ, az ember mennyi víz általi súlyt képes leadni.

2007-ben Amerikában meghatározták, mennyi az egészséges felnőttek számára ajánlott könnyű-közepes testmozgás mennyisége (napi 30 perc). Thurmond edzéstervét betartva a legtöbb esetben meghaladható a minimális mennyiség. Másrészről azonban a legtöbb fitnesz szakértő szerint érdemes erősítő gyakorlatokat végezni az aerobikos edzések mellett, így fenntartható a megfelelő állóképesség. Eddig nincs rá bizonyíték, hogy a hasi légzés biztonságos, vagy egyáltalán hatásos lenne.

A 6 napos diéta azt is szigorúan előírja, hogy sok vizet kell fogyasztani (napi 12x2,5 dl az előírt mennyiség). Ez a követelmény általánosságban tényleg biztosítja azt, hogy a szervezet hidratált maradjon.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Napi 1200 kalóriát engedélyező diétával is egészséges maradok?
•    Ez a legjobb diéta a céljaim eléréséhez?
•    Milyen intenzitású edzésekkel érdemes kezdenem?
•    A diéta vagy a testedzés jelent-e kockázatot a számomra, amelynek érdemes a tudatában lennem?
•    Ha elkezdem a diétát, érdemes-e valamilyen multivitamint vagy étrend-kiegészítőt szednem, és ha igen, milyet?
•    A diéta az egész családom számára megfelelő lehet?
•    Ezt a diétát hat napnál tovább is biztonságosan követhetem?
•    Milyen jelek és tünetek jelentkeznek, ha probléma merül fel a diéta során?

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!