Dr. Atkins 1972-ben mutatta be a Revolúciós diétáját. A kezdetektől fogva Dr. Atkins (kardiológus) azt mondta, hogy a szénhidrátok fogyasztásának korlátozásával (cukrok és keményítők) javítható az egészség és kordában tartható a testsúly. A diéta kifejlesztésének ötlete onnan ered, hogy Atkinst zavarta az elhízás, valamint az olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség növekedése világszerte.

1. oldal:

A diéta leírása:

A diéta során Dr. Atkins azt tanácsolta, a diétázó igyon meg legalább 8-szor 8 dl vizet naponta, így elkerülhető a dehidratáció és a székrekedés kialakulása. Azt is kiemelte, hogy fontos a napi tápanyagokat pótolni egy jó multivitaminos étrend-kiegészítő segítségével. Ezen kívül megemlítette azt is, hogy a sok testmozgás felgyorsítja a fogyást. Az Atkins diéta négy különböző részből áll, amelyeken a résztvevőknek végig kell menniük, ha tényleg fogyni szeretnének.

Az Atkins diéta részei, vagyis szakaszai:

Bevezetés – legalább két hét:

Naponta nem fogyasztható, csak minimális szénhidrát.

A diétázó annyi proteint (húst, halat, szárnyashúst és tojást), valamint egészséges zsírt fogyaszthat, amennyit csak akar.

A zsíros táplálékokból (majonéz, tejföl, vaj) is korlátozatlan mennyiség fogyasztható.

A kezdeti szakaszban jelentős a fogyás mértéke.

Folyamatos fogyás – két hét után:

Lassan be lehet vezetni a szénhidrát tartalmú táplálékokat, amelyekben sűrű a tápanyagtartalom (zöldbab, brazil dió, avokádó, bogyófélék és teljes kiőrlésű magok).

Az első héten naponta 25 gramm szénhidrátot fogyasszon.

A második héten már elfogyaszthat napi 30 gramm szénhidrátot is.

A heti plusz 5 grammot addig fogyassza, amíg a fogyás meg nem áll, ezután térjen vissza a 25 gramm fogyasztására.

A cél előtt – akkor kezdje el, ha már 2-4,5 kilogrammot leadott:

Fokozatosan növelje a szénhidrát bevitelt heti 10 grammal, amíg hízni nem kezd, ezután váltson vissza az előző szénhidrát szintre.

Ekkorra a fogyás kevesebb, mint 450 gramm hetente.

A súly fenntartása – egy hónappal azután kezdje el, hogy elérte a kívánt súlyát:

A korától, nemétől és aktivitásától függően akár 90-120 gramm szénhidrátot is fogyaszthat.

A testsúlyt könnyebb megőrizni, ha a szénhidrát bevitel mennyisége annyi marad, amennyit a „cél előtti” szakaszban megállapított.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!