Dr. Atkins 1972-ben mutatta be a Revolúciós diétáját. A kezdetektől fogva Dr. Atkins (kardiológus) azt mondta, hogy a szénhidrátok fogyasztásának korlátozásával (cukrok és keményítők) javítható az egészség és kordában tartható a testsúly. A diéta kifejlesztésének ötlete onnan ered, hogy Atkinst zavarta az elhízás, valamint az olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség növekedése világszerte.

3. oldal: A diéta célja:

Dr. Atkins a kezdetektől fogva azt mondta, hogy a fogyás hagyományos megközelítése (kalóriaszámlálás és csökkentett zsírfogyasztás) nem működhet. Ő a szénhidrátokat okolta a felesleges zsír felszívódásáért és az amerikaiak romló egészségügyi állapotáért. Habár többször is frissítették az Atkins diétát, alapjába véve a feltevés még ugyanaz, kisebb változtatásokkal. A diéta célja az, hogy az evés élvezete megmaradjon, míg a szénhidrát-bevitelt szigorúan korlátozza az ember. Az Atkins Advantage szerint főleg a trans-zsírok és a más zsírok között tehető különbség. Egy későbbi változatban még tisztábban kivehető a különbség az általában vett szénhidrátok, és különösen a cukor között. Atkins végig azt hangsúlyozta, hogy a protein fogyasztásával a szervezet energiához jut, helyreállíthatóak az izmok és a csontok, valamint serkenthető az anyagcsere.

A diéta jótékony hatásai:

Néhányan legalább kezdetben sikereket érnek el a diétával, és sokkal ízletesebbnek és laktatónak találják a protein- és zsírdús táplálékokat (amelyeket Atkins engedélyez), mint a más diétákban engedélyezett ételeket. Az utóbbi években megpróbálták módosítani a diéta néhány tanácsát, hogy azok jobban illeszkedjenek a regisztrált táplálkozási szakértők hagyományos tanácsaihoz. Például pontosabban meghatározták a zsírtípusokat a diétában, ezáltal a diétázók nem eszik tele magukat egészségtelen zsírokkal, és nem növekszik a szívproblémák kialakulásának kockázata. Ezzel ellentétben azonban a szakértők azt állítják, a diéta még mindig szembenáll olyan általános nézetekkel, amelyek az egészséget és a betegségmegelőzést érintik.

Vigyázat:

Az Atkins diéta által ajánlott általános szénhidrát bevitel jóval a más szakértők szerint ajánlott általános bevitel alatt van. A tanulmányok kimutatták, hogy habár az emberek képesek az Atkins diétával fogyni, hosszú távon nem tudják megtartani a súlyukat, mivel a diéta nem tanít meg a fenntartható életmód változtatásra.

Mint más diéták, az Atkins diéta is készít és reklámoz olyan termékeket, amelyek magával a diétával hozhatóak összefüggésbe. 2007-et tekintve például, ezen termékek közé tartoztak a csokoládék, shake-ek és cukorkák. Egyszóval habár a diéta szerint nem tanácsos feldolgozott táplálékokat fogyasztani, valamint sokat nassolni, a cég mégis határozottan ajánlja ezeket a termékeket, hogy fenntartható legyen a fogyás.

A legfontosabb azonban, hogy az Atkins diétát követők gyakran izomgörcsökről, hasmenésről, általános gyengeségről és kiütésekről számolnak be, mégpedig sokkal gyakrabban, mint azok az emberek, akik alacsony zsírtartalmú diétát követnek. Mások székrekedésre, rossz leheletre, fejfájásra és kimerültségre panaszkodnak. Az Amerikai Táplálkozási Egyesület óva int az olyan étrendektől, amelyek komolyan korlátozzák legalább egy táplálékcsoport fogyasztását, mivel ez veszélyeztetheti a diétázókat.

Kockázatok:

Az állítólagos mellékhatások és aggodalmakon kívül, melyet a diéta hosszú távú hatásával kapcsolatban fejeztek ki, néhány komoly probléma is felmerülhet az Atkins diéta követői között. Az egyik ilyen dokumentált problémát ketoacidózisnak nevezik. Ez akkor alakul ki, amikor a zsír lebontásakor keletkezett melléktermékek felgyűlnek, mivel a szervezetben nem áll rendelkezésre elég glükóz. Ez a probléma elég veszélyes is lehet, és sejtkárosodást, súlyos betegséget, sőt, halált is okozhat. Az Atkins diéta során elfogyasztott alacsony szénhidrát-mennyiség eléggé kevés ahhoz, hogy ellássa az agyat és az izmokat cukorral. A diéta kritikusai sokszor kiemelik azt is, hogy az Atkins diéta követői kockázatnak teszik ki magukat, mikor korlátlan mennyiségű zsírt fogyasztanak. A nagy mennyiségű telített zsír fogyasztása ugyanis magas koleszterinszint és szívproblémák kialakulásához vezethet (még akkor is, ha az ember közben fogy). Azonban ez nem szükségszerűen történik meg. A koleszterinszint sokaknál csökkenni szokott, amikor a fogyás megindul, még ha az étrend kiegyensúlyozatlan is. Ezzel kapcsolatban azonban még további hosszú távú kutatásra van szükség.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Az Atkins diéta mely részei lehetnek megfelelőek a fogyás szempontjából?
•    Ha elkezdem az Atkins diétát, milyen gyakran kell megnézetnem magam egy orvossal vagy regisztrált táplálkozási szakértővel?

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

Az évek során készült kutatások eredményei megoszlanak az Atkins diétával kapcsolatban. A kutatások általában alátámasztják azt, hogy az Atkins diéta követői meglehetősen többet fogynak, mint olyan más diétázók, akik a hagyományos alacsony zsírtartalmú étrendet követik, magas mennyiségű szénhidrát fogyasztásával, de ez csak hat hónapos időtartam alatt igaz. 12 hónap után a fogyás mértéke mindkét esetben megegyezik. Néhány kutatás azt is kimutatta, hogy a diéta nem volt negatív hatással a koleszterin szintre és a szívre, de ezek a tanulmányok nem voltak elég hosszú távon végzettek, valamint elég sok résztvevővel sem rendelkeztek. Például a megnövekedett zsírfogyasztás esetében lehet, hogy a diétázók szíve csak évek múltán látja kárát, és az orvosi kutatások esetében nagy létszámú résztvevő szükséges ahhoz, hogy felmérhessék a diéta következményeit.

2004-ben Jody Gorran, egy floridai 53 éves üzletember beperelte az Atkins diéta támogatóját, mivel szerinte az étrend elősegítette a vérrög kialakulását az artériáiban, amibe majdnem belehalt. Mr. Gorran azt állította, hogy hitt a diétának, és mivel követte a diéta által előírt nagy mennyiségű protein és zsír fogyasztását, a koleszterinje az egekbe szökött. A keresetet támogatta a Washingtonban található képviselet, amely a felelős gyógyszerhasználatért harcol. Mr. Gorran kártérítést követelt és tiltó végzést szeretett volna Atkins könyveinek és termékeinek kiadásának megakadályozása érdekében, mivel azok nem hívják fel a figyelmet a diéta veszélyeire. A keresetet végül 2006 végén elutasította a bíróság, de a fellebbezés miatt folytatódik az ügy.

Atkins cége 2005 júliusában csődvédelmi programon esett át. A céget átszervezték 2006 januárjára, a működését modernizálták, így a cég 2007 elején újra működni kezdett, így Dr. Atkins diétája már több mint 35 éve létezik.
Atkins 2003-as halálát is ellentmondások övezték. Habár a halálát az okozta, hogy 2003 februárjában elcsúszott a jégen az irodája előtt, még nyolc napig kómában volt, mielőtt meghalt. Az orvosi szakértői jelentés másolata szerint Atkins súlya 117 kilogramm volt. Az Atkins diéta kritikusai szerint, mivel Atkins 182 centiméter volt, ezért ezzel a súllyal túlsúlyosnak tekinthető. A támogatók szerint a kilók többségét Atkins a kóma ideje alatt szedte fel, mivel vizesedés alakult ki a szervezetében. De Atkinsnak már életében is problémák voltak a szívével, habár az orvosa szerint ez a megnagyobbodott szíve miatt volt, amiért egy vírusos fertőzés felelt, nem pedig az általa feltalált diéta.

Habár Dr. Atkins kiemelte, hogy számos tanulmány szerint a szénhidrátok felelősek a hízásért, azt sohasem magyarázták el igazán a kutatók, hogyan is működik ez a diéta. Számos tanulmány készült az 1990-es években, illetve még Dr. Atkins halála után is. Habár néhány tanulmány szerint az Atkins diétát követők gyakran gyorsabban fogynak hat hónap alatt, mint mások másfajta diétával, az Atkins diéta hosszú távú hatásával és lehetséges káros hatásaival kapcsolatban még további kutatásra lesz szükség.

1992-ben Dr. Atkins aktualizálta a „Diet Revolution” című könyvet, 2004-re pedig „Dr. Atkins’ New Diet Revolution” című könyve több mint 45 millió példányban kelt el, és 25 nyelvre fordították le. Az új étrend megegyezett a régivel, de az étrend adagjait kicsit szabadabban osztották el. A diéta rendkívül népszerű lett, csak úgy, mint a diéta által népszerűsített termékek, például vitamin-kiegészítők és különböző termékek. Később további könyvek, szoftverek és információk kerültek kiadásra, valamint egy honlapot is létrehoztak, amely támogatja a program céljait és termékeit.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!