Dr. Atkins 1972-ben mutatta be a Revolúciós diétáját. A kezdetektől fogva Dr. Atkins (kardiológus) azt mondta, hogy a szénhidrátok fogyasztásának korlátozásával (cukrok és keményítők) javítható az egészség és kordában tartható a testsúly. A diéta kifejlesztésének ötlete onnan ered, hogy Atkinst zavarta az elhízás, valamint az olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség növekedése világszerte.

2. oldal: A diéta szakaszai

Bevezetés:

A bevezető szakaszt nem szükséges végigcsinálni, de érdemes, mivel ez hirtelen elindítja a fogyást, mivel a diétázók jelentősen csökkentik a szénhidrát fogyasztást. Atkins hasznos jegyzetei alapján a bevezető szakasz újult energiával látja el az embereket, mivel a szénhidráttól megugrik a vércukor szint, ami miatt kimerültség és más tünetek jelentkeznek. A diéta szerint a bevezető szakasz segít a diétázóknak abban, hogy meglássák a zsírégetés jótékony hatásait, és megerősítsék az immunrendszerüket.

A négy rész közül messze ez a legkorlátozóbb, vagyis napi 20 g (ez a táplálék teljes szénhidrát mennyiségét jelképezi mínusz a táplálék rosttartalmát) szénhidrátnál nem fogyasztható több. Ez körülbelül három csésze salátának vagy más, nem-keményítő tartalmú zöldségnek felel meg. A résztvevők annyi proteint (beleértve a húst, halat, csirkehúst és tojást), és egészséges zsírokat ehetnek, amennyit akarnak. Egészséges zsírokat a zöldségek és a magolajak tartalmaznak. Magas zsírtartalmú táplálék még a majonéz, tejföl, és vaj is, amit végülis korlátozatlan mennyiségben lehet fogyasztani. Az Atkins diéta szerint ezek a magas zsírtartalmú táplálékok javítják az ételek ízét, emiatt könnyebb az Atkins diétát végigcsinálni. Atkins felhívta rá a diétázók figyelmét, hogy habár a zsírokból és proteinekből annyit fogyaszthatnak, amennyit csak akarnak, érdemes nem túlenni magukat. A diétázók az első 48 órában általában éhesek szoktak lenni, mivel a szervezetüknek időbe telik megszokni azt, hogy hirtelen nagyon lecsökken a szénhidrát bevitel. A bevezető szakasz alatt jelentős mértékű a fogyás. Ennek a szakasznak a diéta szerint érdemes két hetes időszakot felölelnie.

Folyamatos fogyás:

Az Atkins diéta második szakasza a folyamatos fogyás. Ekkor kerül bevezetésre azoknak a szénhidráttartalmú táplálékoknak a fogyasztása, amelyeknek sűrű a tápanyagtartalma. A legtöbb szénhidrátos kalória a zöldségekből származik. A diétázók ilyenkor még mindig nagy mennyiségben proteint és zsírt fogyasztanak, viszont fokozatosan hozzáadják az étrendhez a szénhidrátokat is. Atkins szerint ennek a szakasznak az a célja, hogy folytassa a fogyást és a zsír feloldását, mialatt segít fenntartani az étvágyat és szabályozza az éhezést. Ez alatt az időszak alatt a diétázó egyre többféle táplálékot fogyaszthat, és meghatározható a diétázó szénhidrát fogyasztásának kezdeti szintje. Ennek a szakasznak az a célja, hogy jelentősen lelassítsa a fogyást.

Ha a fogyás folytatódik, akkor a szénhidrát bevitelt folyamatosan növelni kell minden héten. Első héten a diétázó napi 25 gramm szénhidrátot fogyaszthat naponta, míg a második héten már 30 grammot. Ezt a heti 5 grammnyi emelést addig kell folytatni, amíg a fogyás meg nem áll, aztán a diétázónak vissza kell térnie az előző szénhidrát szintre. A tipikus tolerancia szint napi 30-90 gramm között van. Atkins diétája szerint minél többet edz az ember, annál nagyobb mennyiségű szénhidrátot képes tolerálni a szervezete. Az Atkins diéta azt tanácsolja, először alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket fogyasszon a diétázó, és csak aztán olyan táplálékokat, amelyek frissek, valamint magas a tápanyag és rosttartalmuk. Alacsony szénhidráttartalmú zöldség például a saláta, zeller és uborka. Tápanyagban gazdag szénhidrátos táplálék pedig a zöldbab, brazil dió, avokádó, bogyófélék és a teljes kiőrlésű magok.

A cél előtt:

Az Atkins diéta harmadik szakasza felkészít arra, hogy később folyamatosan képes legyen megőrizni a testsúlyát. Ha az elérni kívánt testsúlytól már csak 2-4,5 kg választja el, akkor fokozatosan el kell kezdeni a szénhidrát bevitel növelését, mégpedig heti 10 grammal, amíg a diétázó hízni nem kezd, ekkor ugyanis vissza kell állni az előző szénhidrát szintre. A cél az, hogy a fogyás hetente 450 grammnál kevesebb legyen. A diétázónak ezután addig kell folytatni a fogyókúrát, míg el nem éri a kívánt testsúlyt, ezután pedig még egy hónapig folytatnia kell a harmadik szakaszt. A cél az, hogy az ember elérjen arra a szintre, amikor a súly már nem is nő, de nem is csökken, így elsajátítja a megfelelő és fenntartható életmód szokásait.

Milyen zöldségek tartalmaznak 10 grammnál kevesebb szénhidrátot? Például ¾ csésze répa, ½ csésze makktök, 1 csésze cékla és ¼ csésze burgonya. A következő legjobb táplálékok a hüvelyesek és a gyümölcsök. Fél alma például 10 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg 1/3 csésze lóbab pontosan ugyanennyit.

A súly fenntartása:

Az Atkins diéta utolsó szakaszában a diétázó eléri a kívánt testsúlyt. Habár egy felnőtt képes akár napi 90-120 gramm szénhidrátot is elfogyasztani (kortól, nemtől és aktivitási szinttől függően), a testsúly fenntartása érdekében jobb, ha a bevitt szénhidrát-szint akkor marad, amit az ember a „cél előtti” fázisban kitapasztalt. Atkins szerint az a lényeg, hogy a súly ne változzon többet, mint 1-2 kg, különben változtatni kell a szénhidrát mennyiségén.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!