Minden diétás étrend közül a leghatásosabbnak a szénhidrát szegény diéták bizonyultak.

A szénhidrát szegény diétákat érdemes külön-külön is szemügyre vennünk.

1, Nagyon alacsony szénhidrát tartalmú (ketogén) diéta 

A napi szénhidrát bevitel nem haladja meg a 20-50g-ot. Mindig ketózishoz vezet, de ennek a mértéke jelentős arányban csökkenthető, ha a napi kalória bevitel e mellett eléri a 2000 Kcal-t.

Komoly fogyást eredményez, de tartósan nem ajánlott, viszont a fogyókúrák kezdetén egyébként egészséges kövérekben hasznos lehet.

2, Alacsony szénhidrát tartalmú diéta 

A szénhidrát bevitel mennyisége napi 130g. Az USA elhízás elleni társasága ezt ajánlja. A szénhidrát bevitel a napi összes kalória bevitelnek nem haladhatja meg a 26%-át (az agy szénhidrát fogyasztása napi 130g!).

Tartósan kivitelezhető, jól lehet mellette fogyni.

3, Csökkentett szénhidrát tartalmú étrend

A napi összes kalória bevitel 26-45%-át teszik ki a szénhidrátok. Emellett már fogyni nem lehet, de az elért eredmény megtartható, ha  a napi 40 perc mozgás megvan.

A szénhidrátokban szegény étrendekkel történő fogyás mértéke minden esetben meghaladja a zsírszegény étrend mellett tapasztalt értékeket.

Az USA-ban 40 évvel ezelőtt elindult Low fat - fat free irányzat (alacsony zsírfogyasztás) azt eredményezte, hogy a zsírok helyett a szénhidrátok bevitele emelkedett meg és az elhízottak száma időközben megduplázódott.

Bár egy gramm zsírban kétszer annyi kalória van, mint egy gramm cukorban, a szénhidrátokból nagyon könnyen túl tudjuk enni magunkat, míg a zsírokból nem, csak akkor, ha a zsírokat szénhidrátokkal párosítjuk.

Ezen a felismerésen alapulnak a szétválasztásos diéták, ahol leginkább a zsírok fogyasztása csökken le, éppen azért, mert a zsírok mellett nincs elégséges szénhidrát. Már a régi klinikusok is tudták, hogy a „zsírokat a szénhidrátok tüzében kell elégetni”. 

Tehát ha a szénhidrátok bevitelét megszorítjuk, nincs "tűz", amiben a zsírok "eléghetnek".

Az ésszerű, okos diétával visszanyerheti alakját, fittségét, de a szélsőséges divatos irányzatoktól óvok mindenkit, mert sokkal több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot hoznak.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!