A Beverly Hills egy olyan diéta, amely a táplálékok variálására épít. Azon az ötleten alapszik, hogy nem magától a tápláléktól, vagy a táplálék mennyiségétől függ, hízik-e az ember. Mazel abban hisz, hogy a hízást a táplálékok nem megfelelő kombinációja és fogyasztási sorrendje okozza. Szerinte, ha rossz sorrendben fogyasztjuk el a különböző táplálékokat, akkor azzal gátoljuk azok megemésztését, és a megemésztetlen táplálék okozza a zsír lerakódását a szervezetben.

Mazel négyféle csoportra osztja a táplálékokat: szénhidrátok, proteinek, gyümölcsök és zsírok. Úgy gondolja, a gyümölcsöket magában kell fogyasztani, méghozzá azelőtt, hogy bármi mást is fogyasztana az ember. Ezen kívül a megfelelő emésztés érdekében minden gyümölcsfajtát külön kell enni. Ez azt jelenti, hogyha a diétázó például megeszik egy narancsot, akkor legalább egy órát kell várnia addig, míg egy másik fajta gyümölcsöt is megehet, például egy körtét. Ha az ember a gyümölcs után másfajta táplálékot fogyaszt, például proteint, akkor másnapig várnia kell, hogy újra gyümölcsöt ehessen.

A Beverly Hills diéta során a protein és a szénhidrát nem fogyasztható egyszerre. A legtöbb tejtermék a proteinek közé tartozik a diéta kategorizálása szerint, ami azt jelenti a diétázó fogyaszthatja a tejet proteines ételekkel, viszont szénhidrátos ételekkel nem. A zsír mindkét csoporttal fogyasztható, viszont gyümölcsökkel nem.

A Beverly Hills diéta során nagyon fontos betartani azt a sorrendet, milyen táplálékot mikor lehet fogyasztani nap közben. Mazel szerint minden nap a gyümölccsel kell kezdeni. A gyümölcsöt a szénhidrátos csoport, majd a proteines csoport követi. Miután a diétázó áttért a következő táplálékcsoportra, már nem térhet vissza az előzőre másnapig. Ezen kívül az embernek muszáj legalább két órát várnia a különböző táplálékcsoportokból származó ételek fogyasztása között.

A diéta során Mazel szerint nem fogyasztható diétás üdítőital vagy bármi más, ami mesterséges édesítőszert tartalmaz. Mivel a tej proteinnek minősül, ezért a diétázónak nagyon meg van kötve a keze azzal kapcsolatban, mikor fogyaszthatja a tejet. Mazel a legtöbb alkoholos italt (például sört, vodkát és rumot) a szénhidrátok közé sorolja, és szerinte ezek csak szénhidrátokkal együtt fogyaszthatóak. A bor gyümölcsnek számít, de a gyümölcsök fogyasztásának szabályától eltérően, nem fogyasztható magában, viszont iható más gyümölccsel. Mazel szerint a pezsgő semleges ital, és bármivel iható.

Például, a diéta első napján az embernek ananászt, csöves kukoricát, és salátából, paradicsomból és hagymából készült, Mazel öntetes salátát (a Mazel öntet receptje a könyvben található meg, és gyakran szerepel a 35-napos diéta során) kell fogyasztania. Ez azt jelenti, hogy a diétázó reggel annyi ananászt eszik, amennyit szeretne, de ha nekikezd a kukoricának, utána már nem ehet több ananászt. Ez igaz a salátára is, egyszóval az ananász és kukorica utána már nem fogyasztható újra. A diétázóknak várniuk kell a különböző táplálékok váltása között, ezáltal biztosítva a megfelelő emésztést.

A diéta néhány napján csak egyfajta táplálék fogyasztása a megengedett. Például a diéta harmadik napján az ember csakis szőlőt, más napon pedig csakis görögdinnyét ehet. Ezek a szabályok nem rendkívüli módon korlátozóak, legalábbis nem annyira, mint az eredeti Beverly Hills diéta szabályai. Az akkori diéta szerint ugyanis a diétázók az első 10 napban csakis gyümölcsöt fogyaszthattak, és nem vihettek be a szervezetükbe állati proteint egészen a tizenkilencedik napig. Az új Beverly Hills diéta alkalmanként már zöldségek és szénhidrátok fogyasztását is tartalmaz az első héten, a hatodik napon pedig már bárányborda és garnélarák is fogyasztható.

A diéta célja:

A Beverly Hills diéta azt ígéri a diétázóknak, hogy akár 11,5 kilogrammot is fogyhatnak 35 nap alatt. A diéta honlapja szerint egy általános résztvevő 7-9 kilogrammot fogy. Mazel biztosítja arról az embereket, hogy a diéta irányelveit betartva mindent ehetnek majd, amit szeretnének, beleértve az olyan, más diétákban tiltott ételeket, mint a sajttorta és a hamburger. A diétázóknak csak arról kell megbizonyosodniuk, hogy a megfelelő időben fogyasztják ezeket az ételeket, és a megfelelő kombinációk részeként, illetve a megfelelő sorrendben. Mazel szerint ezáltal a diétázók nem csak fogynak, de vékonyak is maradnak. A Beverly Hills diéta egy életmód-változtató étrend, amely azt jelenti, az embernek nem kell követnie a diéta szabályait a 35. menüterv befejezését követően. Mazel nem ír semmifelé testmozgásról, illetve nem nyújt arról sem információt, hogyan javíthatnának az életük más területein (például a stressz csökkentése) a diétázók.

A diéta jótékony hatásai:

A Beverly Hills diéta szerint 35 nap alatt 9 kg adható le. Sokféle pozitív egészségügyi hatás köthető a jelentős fogyáshoz, ha ezt egészséges étkezés és testmozgás által, mérsékelt ütemben éri el az ember. Ezek közé a pozitív hatások közé tartozik a kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás, és más betegségek és problémák kockázatának csökkenése.

A Beverly Hills diétának azonban van néhány jótékony hatása. Például a diéta nagy hangsúlyt fektet a sokféle, különböző gyümölcs fogyasztására. A gyümölcsök számos vitamint és ásványi anyag tartalmaznak, amelyek létfontosságúak az egészség fenntartása érdekében. Ha az ember több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, akkor könnyebben is tudja tartani az amúgy jól-kiegyensúlyozott, csökkentett kalória bevitelű diétát, mivel a gyümölcsök és zöldségek általában kevesebb kalóriát tartalmaznak nagy mennyiségben, mint más táplálékok. Ez azt jelenti, hogy az ember gyorsabban eltelítődik, viszont kevesebb kalóriát visz be a szervezetébe. A diéta megtiltja az előkészített ételek, valamint a mesterséges tartósítószerekkel, édesítőkkel és ízesítőkkel teletömött táplálékok fogyasztását. Az a diéta, melynek során az ember főleg friss táplálékokat fogyaszt, nagyon egészséges, mivel az előkészített ételeknek gyakran magas a nátriumtartalma, valamint kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a friss táplálékok.

Vigyázat:

Az új Beverly Hills diéta honlapja figyelmezteti az olvasókat rá, hogy néhány ember számára nem ez a megfelelő diéta. Ezek közé tartoznak a várandós, vagy szoptatós nők, és azok, akik cukorbetegek, fekélyük van, vagy sokszor görcsöl a vastagbelük, esetleg irritábilis bél szindrómában szenvednek. A honlap arra is felhívja a figyelmet, hogy akinek komoly vagy krónikus betegsége van, ne kezdje el a diétát orvosi felügyelet nélkül.

Még azoknak a diétázóknak is, akiknek nincsen komolyabb betegségük, konzultálniuk kellene egy orvossal vagy más orvosi szakértővel, hogyha fontolgatják a diéta elkezdését. A napi kalória, vitamin, ásványi anyag és más tápanyag szükséglet személyenként változhat, kortól, nemtől, aktivitástól és bizonyos betegségektől vagy problémáktól függően. Az orvos segítségével azonban meghatározható, vajon az adott diéta biztosítja-e a diétázó speciális tápanyagszükségleteit, ezáltal az ember úgy fogyhat, hogy közben nem veszélyezteti az egészségét sem.

A diéta kockázatai:

Ez a diéta arra kötelezi az embert, hogy az naponta csak kevés fajta ételt fogyasszon, néhány napon pedig csak egyfajta táplálék fogyasztható. A hatodik napig még a protein sem megengedett, és azután sem fogyasztható rendszeresen. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek rendkívül nehéz hozzájutnia azokhoz a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és tápanyagokhoz, amely ahhoz szükségesek, hogy az ember egészséges maradjon. Ha szeretné a diétát elkezdeni, akkor előtte konzultáljon egy orvossal arról, hogy milyen multivitaminos vagy táplálék-kiegészítő készítményeket kell szednie ahhoz, hogy csökkentse a komolyabb tápanyaghiány kialakulását. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy semmilyen vitaminos vagy egyéb készítmény nem helyettesítheti az egészséges táplálkozást.

Habár az új Beverly Hills diéta nem tartalmaz több táplálékot, mint az eredeti étrend (amely az első 10 napban csak a gyümölcsök fogyasztását engedélyezte), ettől függetlenül jelentős mennyiségű gyümölcsöt kell elfogyasztani a diéta során. A gyümölcsöt a nap során elsőként kell fogyasztani, vannak napok, amikor pedig csakis a gyümölcsök fogyasztása a megengedett. A diéta első hetén két olyan nap is van, amikor csak gyümölcs fogyasztható: a harmadik napon szőlő, az ötödik napon ananász, aztán papaya, és még több ananász. Mivel az ember nagy mennyiségben eszik gyümölcsöt, de más táplálékból kevesebbet, ezért jelentős a hasmenés kialakulásának kockázata, ami akár súlyos dehidratáció és alultápláltság kialakulásához is vezethet. Azok, akik azon gondolkoznak, elkezdik ezt a diétát, legyenek tehát nagyon körültekintőek.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Biztonságos-e számomra ez a diéta?
•    Ez a legjobb diéta számomra, ha hosszútávon fogyni szeretnék?
•    Ha elkezdem a diétát, kell-e valamilyen multivitaminos vagy étrend-kiegészítő készítményt szednem?
•    Diéta közben milyen jelei vagy tünetei lehetnek annak, hogy probléma lépett fel?

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

Jelentős tudományos tanulmányok eddig nem készültek, amelyek bizonyították volna a táplálék-kombinálás hatékonyságát úgy általában, vagy ennek a diétának a hatékonyságát.

1981-ben az Amerikai Orvosi Egyesület magazinjába írtak egy cikket, ami az eredeti Beverly Hills diéta veszélyeire hívta fel a figyelmet. A diétát akkor a „legújabb és talán a legrosszabb diétának” nevezték, és azt írták róla, hogy a súlyos hasmenéstől az ember belázasodhat, illetve izomgyengeség is kialakulhat, a legsúlyosabb esetben pedig annyira leeshet a vérnyomás, hogy az ember akár meg is halhat. A cikk azt tanácsolta az orvosoknak, hogy ne támogassák a pácienseiket a diéta elkezdésében.

Habár az új Beverly Hills diétát már frissítették, és több táplálék is belekerült az étrendbe, a szakértők nem túlzottan lelkesednek érte. David G. Grotto, az Amerikai Táplálkozási Egyesült szóvivője úgy nyilatkozott, a diéta fenntartása aggasztó, mivel nem biztosítja az elegendő tápanyagokat a szervezet számára, illetve a tápanyagok szempontjából nem teljes, és más, jobb diéták is léteznek már.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!