A diéta eredete:

2. oldal: A Best Life (Legjobb élet) diéta:

Első fázis: Az alapozás

A Best Life diétának az a legfőbb célja, hogy megalapozza a rendszeres testmozgás és evés rendszerét. Az első szakasz egy kezdeti súlyellenőrizéssel kezdődik, amit aztán megnövekedett fizikai aktivitás követ. A résztvevők naponta háromszor ehetnek (3 fő- és 2 kisebb étkezés), viszont nem fogyaszthatnak alkoholt, és lefekvés előtt két órával már semmit sem ehetnek. Ha a teljes súlyveszteség 40 dkg vagy több hetente, és a napi célkitűzések a tervben folyamatosan teljesülnek, akkor a résztvevő átléphet a második fázisba a negyedik hét után, vagy tovább folytathatja az első részt, amíg a célkitűzéseket nem teljesíti.

Második fázis: A váltás

A második szakasz arra helyezi a hangsúlyt, hogy a fogyás jelentős és folyamatos legyen, méghozzá az éhség szabályozásával és azzal, hogy a résztvevő változtatni kezd az étkezési szokásain. A diétázóknak fel kell tudniuk ismerni az éhség fizikai és érzelmi okait, és egy tízpontos skálán pontozni, mennyire erős az éhség (1=A gyomorsav bugyogni kezd. 6=Elégedettnek érzi magát. 10=Annyira tele van, hogy már hányingere is van). A résztvevőknek ezen kívül kisebb adagban kell elfogyasztaniuk az ételeket, és meg kell szabadulniuk hat olyan tápláléktól, amelyeknek nincsen tápanyagértéke vagy problémás táplálékoknak számítanak. A fizikai aktivitásnak is növekedni kell. A súlyt minden hét ellenőrizni kell négy héten keresztül. Ha a résztvevő a célsúlyához már közel jár (9 kilogramm hiányzik még), és a fogyás megállt, akkor itt az ideje elkezdeni a harmadik fázist.

Minta menük. Első hét, első nap

•    Reggeli: lefölözött tej, körtés muffin, 1 db friss alma
•    Tízórai: alacsony zsírtartalmú joghurt
•    Ebéd: diós-fehérbabos wrap, felszeletelt zöld saláta
•    Magas kalciumtartalmú uzsonna: Teljes kiőrlésű keksz (kréker) alacsony zsírtartalmú cheddar sajttal
•    Vacsora: Tészta csirkével vagy garnélarákkal, valamint kevert zöldsaláta
•    Bármikor fogyasztható: 1 kocka étcsokoládé.

Első hét, második nap

•    Reggeli: pekándió fölözött tejjel, és egy fél grapefruit
•    Tízórai: Jeges vaníliás szója latte graham keksszel
•    Ebéd: Mogyoróvajas-körtés teljes kiőrlésű szendvics és répaszeletek
•    Uzsonna: Citrommal és gyógynöv,.@ényekkel grillezett pisztráng és kukorica, valamint gyorsan megsütött cukorborsó gyömbérrel
•    Bármikor fogyasztható: Alacsony zsírtartalmú fagylalt

Mind a GWTP! és a Best Life Diet program elérhető könyv formában, vagy csatlakozni lehet a speciális online programhoz Greene honlapján keresztül. Mindkét online program csatlakozott az eDiets.com-hoz, és hetenként díjat kell fizetni, hogy az ember tag maradhasson, ami körülbelül 5 dollár hetente. A GWTP! diéta elérhető audio CD formátumban is.

Mindkét könyv nyomtatott változata Greene diétás étrendjének a lényegét tartalmazza. Ezek a könyvek körülbelül 300 oldal hosszúak és recepteket, étrend terveket, és javaslatokat lehet találni bennük arra vonatkozólag, hogyan érdemes átalakítani az étkezési szokásokat és a táplálékok kiválasztását. Sok résztvevő hasznosnak találja a könyvekben található információkat. A programok megvételével az ember egy napi naplót is kap. Két további könyv használható a diétával: a „Get with the Program! Guide to Good Eating”, amely kiegészítő recepteket és menüterveket tartalmaz, valamint a „Get with the Program! Guide to Fast Food and Family Restaurants”, amelyben több mint 75 étterem található, amelyek egészséges ételeket készítenek.

Azok a diétázók, akik úgy döntenek, hogy heti díjat fizetnek az online tagságért, egyéni tanácsokat kapnak az életkoruknak, súlyuknak, magasságuknak, nemüknek és fizikai aktivitási szintjüknek megfelelően. Mindkét honlap oldalán kitölthető egy online űrlap a személyes információkkal, valamint az elérni kívánt súllyal. A GWTP! „Alap edzés” online díja a következőket tartalmazza:

•    Egy edzési terv, amely a résztvevő általános fitnesz szükségletein és jelenlegi aktivitási szintjén alapszik.
•    3D-s, animált gyakorlatok
•    Állandó tanácsadás és segítség a szakértőktől.
•    Hozzáférés a támogató csoporthoz, amelyet az eDiets. com táplálkozási és fitnesz szakértői moderálnak.
•    Menük, receptek és bevásárló listák.
•    A résztvevő haladásának online követése.
•    Jelenlegi hírek és cikkel az egészséggel, fitnesszel, étrenddel, táplálkozással és érzelmi jóléttel kapcsolatban.

A személyi étrend-tervezet további díj befizetésének ellenében érhető el.

A diéta célja:

A Greene diétatervnek a célja az, hogy átalakítsa a résztvevő jelenlegi étkezési- és testedzési szokásait, méghozzá fokozatosan, a résztvevő saját ütemében megszabva. Ehhez az átalakításhoz és fogyáshoz elkötelezettségre van szükség, amely azon alapszik, mennyire hajlandó valaki őszintén felfedni az evések mögötti mintákat, beleértve az érzelmi, valamint fizikai okait az evésnek.

A diéta jótékony hatásai:

A Bob Greene diéta pozitívuma az, hogy értelmesen közelíti meg a személyes elköteleződés szükségességét az életmódbeli változásokkal kapcsolatban, főleg a fogyással és annak fenntartásával kapcsolatban. Sokan hasznosnak tartják azt, hogy az étrend nagy hangsúly fektet az önelemzésre és az érzelmi őszinteségre, amelyek által lebonthatóak a pszichológiai minták, amelyek miatt egy sikeres fogyás után lassan visszakerülnek a felesleges kilók az emberre.
Mivel a program során rugalmasan választhatóak ki a táplálékok, ezért sok embernek könnyebb követnie a diétát, még akkor is, ha allergiában szenvednek, vagy több személyre főznek a családban. A Greene által ajánlott táplálékok elérhető áron vannak, nem tartalmaz drága recepteket vagy hozzávalókat a tervében. A vegetariánusok is könnyen alkalmazkodhatnak ehhez a diétához.

Vigyázat:

Azok a diétázók, akik a Greene honlapja által ajánlott személyre szabott programokat választják, először beszéljenek az orvosukkal, hogy megbizonyosodhassanak róla, hogy a javasolt fizikai gyakorlatok megfelelőek a számukra. A cukorbetegeknek és más egészségügyi problémákkal küzdőknek is érdemes megfontolni Greene tanácsát, miszerint nagyon fontos beszélni az orvossal, mielőtt elkezdenék a fizikai éhség gyakorlatot.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    Mit tart a Bob Greene programok pozitívumának és negatívumának?
•    Mit gondol a tanácsos testgyakorlatok mennyiségéről?
•    A program mely részei hatottak más betegeknél?

Kockázatok:

Greene diétájának nincsenek egészségügyi kockázatai, ha a résztvevő átesett újabb orvosi ellenőrzésen, illetve beszélt az orvosával a diétáról és a testmozgás speciális formáiról.

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

Greene testnevelésből szerzett tanulmányi háttere eléggé hihetővé teszi azt, hogy a diéta ragaszkodik a fizikai aktivitáshoz, mint a hosszú távú fogyás fontos részéhez, vagy a súly fenntartásának egyik alapkövéhez.

Legtöbbször pozitívak a visszajelzések Bob Greene diétájával kapcsolatban a nyomtatott médiában (napi lapok és havi női magazinok). Habár Greene nem reklámozza a hírességekkel való kapcsolatát, a holnapok, újságok és magazinok is mindig kiemelik, hogy ő Oprah Winfrey személyi edzője. Mivel Winfrey is segített a szerző első könyvének megírásában, ami akár alátámaszthatná azt is, miért lett Greene gyorsan sikeresen az 1990-es években.

Bob Greene diétájáról nem publikáltak orvosi vizsgálatokat, viszont a 2007-es szakértő táplálkozási szakemberek eléggé jól fogadták a diétát, mivel szerintük ez egy olyan egyszerű program, amely megalapozza az életreszóló egészséges életmód alapjait. A programot könnyű követni, és a táplálkozási irányelvek megegyeznek a hivatalosan ajánlott irányelvekkel. Greene realisztikusan áll a hosszú távú fogyás nehézségéhez és jól teszi, hogy elköteleződést kér a résztvevőktől a hosszú távú célok elérése érdekében.

Másrészről sok táplálkozási szakértő rámutat arra, hogy ehhez a diétához olyan nagy elkötelezettség szükséges, amely a legtöbb ember számára nem tartható napi rendszerességgel.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!