A Test az életért diéta

Napi 5-6 étkezés

Sovány, proteinben gazdag táplálék. A fogyasztható táplálékok: sovány szárnyas hús, sok hal és tenger gyümölcsei, alacsony zsírtartalmú túró, valamint sovány marhahús és sonka. A vegetariánusok számára jóváhagyott proteintartalmú táplálékok a tempe, szója, texturált zöldségprotein és szejtán.

Az adagok legyenek akkorák, mint a diétázó keze.

Finomítatlan vagy teljes kiőrlésű szénhidrátok. A fogyasztható táplálékok: Sült krumpli, édes burgonya, barna és fehér rizs, tészta, teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tortilla, szárított bab, zabkása. A jóváhagyott szénhidrátok közé tartozik még az alma, sárgadinnye, eper, narancs és kukorica.

Az adagok legyenek akkorák, mint a diétázó ökle.

Zöldséges adag (legalább két étkezéskor fogyasztva). A fogyasztható táplálékok: saláta, paradicsom, répa, brokkoli, karfiol, asparagus, spenót, gomba, cukkini, borsó, kaliforniai paprika, hagyma és zeller. Egyszerűen kell fogyasztani, szósz nélkül.

Az adagok legyenek akkorák, mint a diétázó ökle.

Víz. Naponta legalább 10 pohárral.

A kiegészítő diéta része a napi egy evőkanál nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírokból álló olajok (például olyan telítetlen olajok, mint a repce, olíva, sáfrány és lenmag-olaj) fogyasztása; lazac heti háromszor; avokádó, természetes mogyorókrém vagy egy marék dióféle vagy mag naponta.

A diéta eredete:

Bill Phillips, a Body for Life program kitalálója testépítő volt, valamint az EAS megalapítója, ami egy étrend-kiegészítőket gyártó cég. A Body for Life-nál a testépítés néhány alapelvét beépítette ebbe a motivációs programba, amely a hétköznapi emberek számára is megérthető. 1996-ban, amikor még Phillips tulajdonában volt az EAS (azóta eladta a céget), akkor kezdte el az „EAS Nagy Szóvivő Kihívást”. A következő évben ennek a nevét Body for Life kihívásra változtatta. Ez egy olyan önfejlesztő kihívás, amely a Body for Life programon alapszik.

A Body for life program a „Body for Life: 12 Weeks to Mental and Physical Strength” című könyvvel vált széles körben ismertté, 1999-ben. Ezután más könyvek, videók is megjelentek, valamint létrejött egy honlap is. Phillips szerint egy évtized alatt több mint 2 millió embernek sikerült változtatnia a testén és életén a Body for Life program segítségével.

A diéta leírása:

A Body for Life mind egy diéta, mind egy szigorú testedzés program, amelyet a motivációs pszichológia segítségével magyaráz el Phillips. A terv étkezés része viszonylag egyszerű, és más tervekhez képest jobb is, mivel nem kell számolni a kalóriákat vagy figyelmesen lemérni a táplálékot.

A diéta:

A Body for Life diéta így működik: 12 hétig az ember naponta 5-6 alkalommal, kis mennyiségeket eszik. Mindegyik étkezés sovány, proteinben gazdag táplálékot, valamint finomítatlan vagy teljes kiőrlésű szénhidrátokat tartalmaz. Továbbá, legalább napi 2 étkezésnél zöldséget is kell fogyasztani, illetve a diétát ki kell egészíteni napi egy evőkanál nagy mennyiségben egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmazó olajjal. Az adagot az határozza meg, mekkora a diétázó keze (protein) vagy ökle (szénhidrátok és zöldségek). Az ember így inkább megbecsüli az adag mennyiségét, mintsem lemérné.

Az elfogyasztható proteinek közé tartozik a szárnyas hús, a hal és a tenger gyümölcsei, tojás fehérje, alacsony zsírtartalmú túró, sajt, és a sovány marhahús és sonka, amit a legtöbb diéta nem engedélyez. A vegetariánusok számára az elfogyasztható proteinek közé tartozik a tempe, szója, texturált zöldségprotein és szejtán. A vegetariánusok számára nehéz teljesíteni a diéta protein követelményeit, míg a vegánok valószínűleg nem is tudják teljesíteni ezt.

Az elfogyasztható szénhidrátok közé tartozik a sült krumpli, az édes burgonya, a barna- és fehér rizs, a tészta, a teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tortilla, szárított bab és a zabkása. Ezen kívül ebbe a csoportba tartozik még az alma, sárgadinnye, eper, narancs és kukorica. A szénhidrátok fogyasztása szempontjából ez egy sokkal szigorúbb lista, mint más diétáké.
Az elfogyasztható zöldségek közé tartozik a saláta, paradicsom, répa, brokkoli, kelbimbó, asparagus, spenót, gomba, cukkini, borsó, kaliforniai paprika, zeller és hagyma. Ezeket mind simán, szósz nélkül kell fogyasztani. A napi olaj bevitel a saláta öntetből származhat.

A diéta zsírszükségletei olyan telítetlen olajokból biztosíthatóak, mint a repce-, olíva-, sáfrány- vagy lenmag-olaj, vagy pedig a heti háromszori lazac fogyasztásával, esetleg, ha az ember naponta eszik avokádót, természetes mogyoróvajat, vagy egy maréknyi diófélét vagy magot.

Az engedélyezett táplálékokon kívül a diétázónak napi legalább 10 pohár vizet meg kell innia. A diétát szigorúan be kell tartani 6 napig. A hetedik napon a diétázó azt eszik, amit csak akar. Összességében ez a diéta sokkal többféle táplálék fogyasztását engedélyezi, mint más diéták, viszont ez egy olyan magas protein-, és alacsony zsírtartalmú diéta, amelynek kalóriatartalmának körülbelül fele a proteinekből és abból a kevés zsírból származik. Általában az étkezési szakértők olyan diétát ajánlanak, amelynek körülbelül 55 százaléka szénhidrát (méghozzá főleg teljes kiőrlésű), valamint 15-20 százaléka protein, és maximum 30 százaléka zsír. Pozitív, hogy a diéta a telítetlen zsírok fogyasztását ajánlja, valamint korlátozza az édességek, gyorsételek, és olyan felesleges kalóriák fogyasztását, amelyekben csak kevés tápanyag található. Az egyik zavaró dolog azonban a diétával kapcsolatban az, hogy Phillips folyamatosan azt tanácsolja, a diétázó fogyassza a volt cége által gyártott étrend-kiegészítőket.

Testmozgás:

A Body for Life testmozgás része sokkal bonyolultabb, mint az étkezés. Ez kéthetes testmozgás blokkokat tartalmaz. 45 perces súlyzós edzéssel szükséges átmozgatni a felső- vagy alsótestet, ami kombinálható egy minimum 20 perces aerobikos edzéssel – minden hetedik nap pedig pihenőnap.

A gyakorlatokat speciális szintű erőfeszítéssel kell csinálni, amelyhez az American College of Sports Medicie általi 10 pontos skálát kell használni. Ennek a skálának a nehézségi szintjei személyre szabhatóak. A legtöbb gyakorlatot többször kell ismételni az ötödik szint körül (nehéz, de az ember még képes több ideig csinálni). Ezután következik a 10-es szint, amikor az ember a maximális erőfeszítéssel csinálja a gyakorlatot. Ezek a gyakorlatok nehezek, és ennek így is kell lennie. Phillips hisz abban, hogy a rövid időtartamú, viszont maximális erőfeszítéssel csinált gyakorlatok több kalóriát égetnek, mint azok a gyakorlatok, amelyeket hosszabb ideig csinálnak, viszont alacsonyabb intenzitással. Ennek egy másik hátráltató tényezője az, hogy ezeket a gyakorlatokat a legjobb egy testépítő teremben végezni a megfelelő felszereléssel és intenzitásuk miatt felügyelt környezetben.

Motiváció:

Bill Phillips erősen motiválja a résztevőket, hogy azok sikeresen teljesíteni tudják a Body for Life programot. A programban a diétázónak el kell határoznia, hogy változni akar, aztán ki kell tűznie maga elé egy célt. Phillips a versengés pszichológiáját használja az emberek bátorítására, hogy vegyenek részt a Body for Life kihívásban. Ez egy olyan verseny, mely során az nyer, aki a program segítségével a legtöbbet képes fejleszteni a testén. 2007-ben ezek a díjak pénzösszeget jelentettek. A győztes 50.000 dollárt, egy otthoni tornatermet, valamint 5000 dollár értékű ajándékutalványt kapott, amelyet az EAS étrend-kiegészítőire költhetett. A következő nyolc legjobb pedig 20.000 dollárt, egy otthoni tornatermet, valamint 2500 dollár értékű EAS ajándékutalványt kapott. A hivatalos Body for Life honlapon megtalálhatóak a volt bajnokok inspiráló történetei és képei, valamint számos tipp és információ is arról, hogyan teljesítheti az ember sikeresen ezt a programot.

A diéta célja:

A Body for Life diéta mögött az a feltevés áll, mi szerint a kis étkezések, amelyek sok proteint tartalmaznak, stabilizálják az inzulin szintet és serkentik az anyagcserét, ezáltal a szervezet magasabb fokon égeti a kalóriákat. Az inzulin egy olyan hormon, amely szabályozza a vér glükóz (cukor) szintjét a szervezetben. Amikor a vér glükóz szintje túl magas, akkor a sejtek plusz glükózt tárolnak el glikogén vagy zsír formájában. Továbbá Phillips szerint a protein visszatartja az energiát, és létfontosságú az izomtömeg építése szempontjából. A Body for Life tervnek nem csak az a célja, hogy a résztvevő fogyjon, de az is, hogy a testét is építse.

A diéta jótékony hatásai:

A Body for Life segítségével az ember gyorsan fogyhat, mivel sok testmozgást kell végezni, valamint alacsony zsír-, magas proteintartalmú táplálékokat kell fogyasztani, kicsi adagokban. Az emberek a testmozgás által több izomra és nagyobb erőre tesznek szert. A legfőbb hátráltatója a célok elérésében az, hogy a program nagyon szigorú, és az embereknek nehéz követniük. Ha valaki naponta 5-6 alkalommal szeretne étkezni, valamint még időt is kell szakítani a napi testmozgásra, az főbb életmódváltozást igényel. Az elkötelezettek hamar észre fogják venni magukon a változást, viszont az biztos, hogy ez a program nem mindenki számára a legmegfelelőbb választás.

Milyen kérdéseket tehet fel az orvosának?

•    A Body for Life által megszabott testmozgás mennyisége jelent-e számomra egészségügyi kockázatot?
•    Van-e más olyan diéta és testedzés program, amely jobban megfelelne a szükségleteimnek?
•    Ha 12 héten át betartom ezt a szigorú diétát, hosszú távon fogyhatok-e?
•    Mennyit kell majd mozognom ahhoz, hogy fenntartható legyen az izomtömegem és az erőnlétem a diéta végeztével?
•    Tényleg szükségem van étrend-kiegészítőkre? Az EAS étrend-kiegészítők a legjobbak a számomra?

Vigyázat:

Mivel a program során nagyon sok testmozgást kell végezni, a diétázónak először beszélnie kellene az orvosával arról, vajon a fizikai kondíciója alapján elkezdheti-e ezt a programot. Ez ugyanis valószínűleg nem megfelelő azok számára, akiknek szív- vagy légzőszervi problémáik vannak. Továbbá a gyerekek, a növekedésben lévő tizenévesek és a várandós nők sem valószínű, hogy részt vehetnek ebben a programban. A vesebetegeknek érdemes átbeszélniük az orvosukkal a program étrend részét, mivel lehetséges, hogy a vesék nem képesek kezelni a proteinben gazdag étrendet. Elméletileg a program azon sportolók számára a legjobb, akik ugyan kijöttek a formából, viszont szeretnének fogyni és újra fittek lenni.

Kockázatok:

Azok, akik nincsenek szokva a Body for Life által megkövetelt testmozgás mennyiségéhez, könnyebben megsérülhetnek. Továbbá az elhízást vizsgáló szakértők szerint a gyors fogyás (ami mondjuk több, mint heti 0,5-7 kilogramm hetente) növeli a súlyingadozás, valamint a hízás kockázatát, amint a diétázó visszatér a normál étrendre. A súlyingadozás amúgy káros szív- és érrendszeri hatásokkal is járhat.

Kutatás és a diéta általános elfogadottsága:

A Body for Life diétát senki sem vizsgálta még tudományos szempontból. A testépítők azonban évek óta használják ezt a diétát és ezeket a testmozgási alapelveket. A táplálkozási szakértőknek szimpatikus az, hogy kisebb adagokat kell enni nap közben, valamint csak telítetlen zsírokat, mivel a magas proteintartalommal nem értenek egyet. A táplálkozási szakértők azonban azért kritizálják legtöbbször a diétát, mert étrend-kiegészítők fogyasztására van szükség: a Body for Life diéta ugyanis szinte elvárja, hogy a diétázók használják az EAS étrend-kiegészítőket. A legtöbb táplálkozási szakértő szerint egy jó, egészséges diéta alatt nem kell más étrend-kiegészítőket szedni, kivéve talán multivitamint néhány embernek – de azt sem mindenkinek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!